Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør koordinere tilbudet til barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og/eller reaksjoner på belastende livshendelser
Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) har ansvar for tjenestetilbudene og bør sørge for koordinering seg imellom slik at barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser mottar et sammenhengende tjenestetilbud (se egen anbefaling). Det innebærer at kommunen og PHBU har samarbeidsavtaler slik at ansvar og rollefordeling blir tydeliggjort (se egen anbefaling).
Når et barn eller en ungdom får et tilbud i PHBU, opprettholdes de kommunale tjenestenes oppfølgingsansvar, herunder også fastlegens medisinske ansvar. Barnet eller ungdommen og foreldre er involvert i samarbeidet og medvirker i samarbeidsmøter og utarbeidelse av behandlingsplaner eller tiltaksplaner.
Koordinering av tilbudet mellom kommunen og PHBU innebærer at:
- Det er avklart hvem som koordinerer samarbeidet og innkaller til samarbeidsmøter (se egen anbefaling). Det blir gjennomført regelmessige samarbeidsmøter eller ansvarsgruppemøter rundt det enkelte barn eller ungdom (se Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge og deres familier).
- Det utarbeides felles tiltaksplan eller behandlingsplan som spesifiserer konkrete tiltak fra de ulike tjenestene som er involvert, hva som er målet med tiltakene og hvem som har ansvar for hvert tiltak. Tiltaksplanen evalueres regelmessig og endres i tråd med barnets eller ungdommens utvikling og behov.
- Det sikres kontinuitet og informasjonsflyt i alle overganger, herunder oppstart og avslutning i PHBU, og overgang mellom PHBU og distriktspsykiatriske sentre (DPS) og andre voksentjenester, se egen anbefaling.
Noen eksempler på modeller og metoder for koordinering og samarbeid mellom tjenestene i kommunen og helseforetak (listen er ikke uttømmende):
- FACT-ung er eksempel på hvordan kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) samarbeider om et behandlings og oppfølgingstilbud (se egen anbefaling). Modellen er særlig utviklet med tanke på gruppen ungdom som har behov for tverrfaglig samarbeid på tvers av kommune og spesialisthelsetjeneste. Teamet gir et helhetlig tjenestetilbud, oppsøkende virksomhet, enten i hjemmet eller på ungdommers arenaer som skole eller fritid.
- Stillasbyggerne (stillasbyggerne.no) er en barnevernsrettet poliklinikk under Psykisk helsevern barn og unge (ABUP) ved Akershus universitetssykehus som gir tilpasset psykisk helsehjelp og tiltak for barn og unge som er under omsorg av barnevernstjenesten. De jobber tett på barneverntjenesten og institusjonsansatte for å øke kvaliteten og lage skreddersydde tiltak rundt barna. Alt arbeid foregår ambulant, også hvis barna bor i fosterhjem på andre kanter av landet. Fokus i tjenesten er på å sikre systematisk samarbeid mellom ulike tjenester omkring barnet.
- IPS ung – individuell karrierestøtte (nav.no/ips-ung) er et tilbud til personer mellom 16-30 år som har det vanskelig psykisk eller har utfordringer med rus, og som trenger hjelp til å starte eller komme tilbake til jobb eller skole. IPS ung er et tilbud i samarbeid mellom NAV og helsetjenesten. Det er etablert tilbud i alle fylker, i samarbeid med spesialisthelsetjenesten eller kommuner der det er behandlingstilbud for moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.
De fleste kommuner og spesialisthelsetjenesten skiller organisatorisk mellom tjenester til barn og voksne med overgang ved 18 år. Eksempler på rutiner og sjekklister som sikrer gode overganger fra barne- og ungdomstjenester til voksentjenester:
- Overgangen fra barne- til voksenavdeling. Ser vi ungdommen? - (oslo-universitetssykehus.no)
- Gode overganger for ungdom (ahus.no)
- Prinsipper for gode overganger fra barneorienterte til voksenorienterte tjenester i Helse Nord Ungdomsrådet (unn.no)
Anbefalingen om at kommunen og PHBU bør sørge for koordinering slik at barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser mottar et sammenhengende tjenestetilbud omhandles i
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge som viser at det mangler koordinering av tilbudet på tvers og et sammenhengende løp for barn og unge mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Innsikten fremhever en behov for en tydeliggjøring av hvem som har ansvar for å sikre helheten i tilbudet.
Samarbeidsbestemmelsene (lovdata.no) tydeliggjør ansvar for bedre samarbeid og samordning av tjenester til barn og unge og deres familier, og omtales nærmere i Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge og deres familier).
Sist faglig oppdatert: 23. november 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør koordinere tilbudet til barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og/eller reaksjoner på belastende livshendelser [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 07. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/koordinering-mellom-kommune-og-psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-phbu/kommunen-og-psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-phbu-bor-koordinere-tilbudet-til-barn-og-unge-med-moderate-til-alvorlige-psykiske-lidelser-rusmiddelproblemer-og-eller-reaksjoner-pa-belastende-livshendelser