Kommunens ledelse bør sørge for at kommunen har oversikt over faktorene som påvirker den psykiske helsetilstanden til barn og unge i kommunen, og at ansvaret for oversikten er tydelig plassert
Kommunens administrative og politiske ledelse bør ha kunnskap om den psykiske helsetilstanden til barn og unge i kommunen. Ansvar for å utarbeide oversikt over positive og negative faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse bør være tydelig plassert.
Kommunen bør som et minimum ha oversikt over:
- barn og unges oppveksts- og levekårsforhold
- barn og unges helse
- barnehage og skolegang
- barn og unges familie, nettverk og relasjoner
- barn og unges samfunnsdeltakelse
- barn og unges fritid
- vold, overgrep og mobbing
Kommunen bør sikre barn og unges rett til medvirkning både på system- og tjenestenivå, og inkludere og lytte til dem i oversiktsarbeidet (se egen anbefaling). Ved kartlegging av kommunens positive og negative faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse, bør barn og unge involveres i arbeidet med å utarbeide oversikten.
Kommunen innhenter kunnskap fra ulike datakilder for å få oversikt over barn og unges psykiske helsetilstand. Oversikten som kommunen fremskaffer inneholder informasjon om relevante positive og negative påvirkningsfaktorer, som for eksempel sosial støtte, deltakelse, læringsmiljø, skolefrafall og barn og unges bo- og hjemmeforhold, herunder trangboddhet, foreldrenes arbeidstilknytning og familiens økonomi. Læringsmiljø inkluderer faglige, fysiske og psykososiale forhold som innvirker på læringen.
Eksempler på informasjon på kommunenivå som er sammenstilt fra flere kilder:
- Oppvekstprofiler (fhi.no)
- Folkehelseprofiler(fhi.no)
- Kommunebarometeret (kommunal-rapport.no)
- Barnefattigdom kommune monito (bufdir.no)
Annen statistikk og datakilder som kan benyttes i oversiktsarbeidet:
- Statistikk og analyse (bufdir.no)
- Ungdataundersøkelsen (ungdata.no)
- Elevundersøkelsen (Udir.no)
- Foreldreundersøkelsen i barnehagen – resultater (udir.no)
- Statistikk for grunnskole – analysebrett (udir.no)
- Boligsosial monitor - Husbanken – monitor som gir informasjon om de boligsosiale utfordringene i kommunen, og kan gi grunnlag for analyse og tiltak
Kommunen har mulighet til å innhente og sammenstille egne data fra ulike kommunale sektorer som utdanning, barnevern, helse, arbeid, rådgivende enheter for russaker for å få informasjon om barn og unges situasjon.
Kommunen kan innhente tilgjengelig informasjon fra statlige aktører som gir oversikt over sentrale faktorer som kan påvirke livssituasjonen til barn og unge, for eksempel den statlige delen av NAV som har oversikt over arbeidsledighet, grad av uførhet, stønadsmottakere.
Statistikk fra barnevernstjenesten og lokalt politi kan gi kunnskap om forekomst av omsorgssvikt, vold og overgrep mot barn i kommunen:
- Barnevernsstatistikk og kommunemonitor (Bufdir.no)
- Årlig rapportering barne- og ungdomskriminalitet (politiet.no)
Nasjonale omfangstudier og statistikk gir også kunnskap som kommunen kan bruke i arbeidet :
Norske offentlige utredninger (NOUer) analyserer og bearbeider kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for utredningene. Kommunen kan se til slike offentlige utredninger i arbeidet om utvikling og iverksetting av tiltak for løsning av samfunnsmessige utfordringer.
Kommunens kartlegging og oversiktsarbeid over positive og negative faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse inngår i kommunens arbeid med å identifisere og oppdatere utfordringsbildet på område psykisk helse barn og unge (se egen anbefaling). Kommunens ansvar for oversiktsarbeid fremgår av følgende lover:
Folkehelseloven § 5 (lovdata.no) stadfester at "Kommunen skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne". Plikten er nærmere omtalt i veileder om systematisk folkehelsearbeid.
I forskrift om oversikt over folkehelsen §3 (lovdata.no) angis kravene til oversiktens innhold. Siden denne veilederen omhandler psykisk helse hos barn og unge, er det valgt å løfte frem områder som har relevans for psykisk helse hos barn og unge og som svarer ut oppdraget (se kapittel om metode og prosess).
Sosialtjenesteloven §12 (lovdata.no) som angir at "kommunen skal gjøre seg kjent med innbyggernes levekår, vie spesiell oppmerksomhet til trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale problemer, og søke å finne tiltak som kan forebygge slike problemer".
Anbefalingen om at kommunen bør ha kunnskap om den psykiske helsetilstanden og oversikt over positive og negative faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse fremgår også av statistikk og rapporter:
- Å bidra til eller opprettholde arbeidstilknytning for foreldrene kan bidra til å redusere eventuelle negative effekter på barns oppvekstsvilkår. Arbeid med å bedre foreldrenes levekår vil indirekte kunne gi positive effekter for deres barn Regjeringens strategi mot barnefattigdom.
- Barn og unge som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, bor trangt og i leid bolig har oftere dårlig psykisk helse og færre gjennomfører videregående opplæring (SSB.no)
- Barn og unge med krevende oppvekstbetingelser har forhøyet risiko for psykiske vansker. Barn og unge som utsettes for omsorgssvikt, vold eller seksuelle overgrep har særlig høy risiko for å utvikle psykiske vansker og lidelser, i tillegg til fysiske helseplager og sosiale, emosjonelle og atferdsmessige vansker (Statistikk og analyse (bufdir.no) (Psykisk helse hos barn og unge (fhi.no)).
Sist faglig oppdatert: 15. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunens ledelse bør sørge for at kommunen har oversikt over faktorene som påvirker den psykiske helsetilstanden til barn og unge i kommunen, og at ansvaret for oversikten er tydelig plassert [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/kommunens-helsefremmende-og-forebyggende-arbeid/kommunens-ledelse-bor-sorge-for-at-kommunen-har-oversikt-over-faktorene-som-pavirker-den-psykiske-helsetilstanden-til-barn-og-unge-i-kommunen-og-at-ansvaret-for-oversikten-er-tydelig-plassert