3.6. Oppfølging av pasienter uten initialt behov for rehabilitering
Pasienter med ingen eller minimale utfall etter hjerneslaget og samme funksjonsnivå som før slaget (mRS 0–1), bedømmes til ikke å ha behov for initial rehabilitering. Disse pasientene henvises ikke til rehabilitering, men følges opp ved fastlege og den polikliniske kontrollen i spesialisthelsetjenesten.
Det viktig å presisere at pasienter som initialt vurderes til ikke å ha rehabiliteringsbehov likevel etter hvert kan vise seg å ha behov for rehabilitering. Dette gjelder spesielt pasienter med «usynlige skader» som kognitive og psykiske vansker eller atferdsendringer. Indikasjoner på slike «usynlige skader» kan være undersøkelsesfunn, vansker som rapporteres av pasienten eller pårørende, problemer med å vende tilbake til sosiale aktiviteter som arbeidslivet, eller problemer i familielivet.
I slike situasjoner bør rehabiliteringsbehovet revurderes av fastlege. Fastlegen kan ofte kan ha nytte av å samarbeide med annet relevant rehabiliteringspersonell i kommunen i vurderingen. Ved indikasjoner på rehabiliteringsbehov bør pasienten henvises til kommunal rehabilitering eller til en fornyet rehabiliteringsvurdering i spesialisthelsetjenesten.
Pasienten har ikke behov for rehabilitering pga små utfall etter hjerneslaget | |
Kriterier for henvisning |
|
Gir tilbud |
|
Målepunkt 14E
Tidspunkt for kontroll hos fastlegen i tråd med sjekklisten
Tidspunkt
Tidspunktet registreres som dato for gjennomført kontroll hos fastlegen ifølge sjekklisten.
Forløpstid
Målepunktet benyttes for å beregne tid (måneder) fra pasienten er innlagt i slagenhet til kontroll hos fastlegen er gjennomført i tråd med sjekklisten.
Mål
Kontroll hos fastlegen i tråd med sjekklisten er utført innen 2- 8 uker fra pasienten er innlagt i slagenhet for 80 % av pasientene.
- Teller: Pasienter med akutt hjerneslag som har gjennomført kontroll hos fastlegen innen 2 - 8 uker fra innlagt i slagenhet.
- Nevner: Alle pasienter som er skrevet ut fra sykehus med akutt hjerneslag
Informasjon
Sjekkliste for kontroll hos fastlegen
- Sekundærprofylakse
- BT
- Antikoagulasjon (ved kardioembolisk infarkt)
- Platehemmende behandling
- Lipider
- Levevaner (røyk, alkohol, kosthold,vekt, fysisk aktivitet)
- Status for førerkort
- Eventuell status for arbeidssituasjon
- Vurdering av funksjonsnivå og eventuelle komplikasjoner og følgetilstander etter hjerneslaget
- Er det tilkommet et rehabiliteringsbehov?
- Oppfølging er ivaretatt ifølge epikrise fra slagenheten
Målepunkt 11E
Tidspunkt for mottatt henvisning om ny rehabiliteringsvurdering fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Tidspunkt
Tidspunktet registreres som dato for når henvisningen om ny rehabiliteringsvurdering er mottatt i spesialisthelsetjenesten.
Informasjon
Ved nyoppståtte problemer, komplikasjoner, forverring i funksjon eller varig funksjonsnedsettelse der videre tiltak kan være aktuelle, vil det være rimelig å henvise til spesialisthelsetjenesten for vurdering, rådgivning og eventuelle tiltak utover det som tilbys i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Dette kan gjelde pasienter der det initialt er vurdert at det :
- ikke er rehabiliteringsbehov fordi det ikke var funksjonsnedsettelser med behov for rehabilitering, men der slik behov oppdages etter hvert. Det kan være der hvor det er oppstått mistanke om eller avdekket tidligere ikke-beskrevne funksjonsfall (ofte kognitive) med behov for vurdering fra spesialisthelsetjenesten for å iverksette videre adekvate rehabiliteringstiltak
- ikke er et forventet nytte av rehabilitering på grunn av omfattende funksjonsnedsettelser, men der pasientens tilstand har bedret seg
I disse to tilfellene bør pasienten henvises til en fornyet tverrfaglig vurdering i spesialisthelsetjenesten.
Fastleger oppfordres til å samarbeide med kommunal/interkommunal rehabiliteringsenhet/-personell og gjerne bestille vurdering av funksjonsnivå eller eventuell tilkommet rehabiliteringsbehov der, som et grunnlag for eventuell henvisning til ny vurdering av rehabiliteringsbehov i spesialisthelsetjenesten
Se også anbefaling om:
i Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag
Målepunkt 11F
Tidspunkt for når pasienten vurderes for rehabilitering i spesialisthelsetjenesten.
Tidspunkt
Tidspunktet registreres som dato for når fornyet rehabiliteringsvurdering gjennomføres i spesialisthelsetjenesten, enten ved poliklinisk konsultasjon, ambulant vurdering eller innleggelse (første kontakt knyttet til henvisningen).
Forløpstid
Målepunktet benyttes for å beregne tid (dager) fra mottatt henvisning til fornyet rehabiliteringsvurdering forutsatt rett til nødvendig spesialisthelsetjeneste.
Mål
Fornyet rehabiliteringsvurdering i spesialisthelsetjenesten etter mottatt henvisning fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør være utført innen 4 uker for 80 % av pasientene forutsatt rett til nødvendig spesialisthelsetjeneste.
Informasjon
For kartlegging, vurdering og rådgiving er det mest aktuelt med poliklinisk tilbud, eventuelt ambulant tilbud, og i spesielle tilfeller innleggelse. Det kan være aktuelt med flere kontakter, og resultat av en poliklinisk eller ambulant vurdering kan være påfølgende innleggelse i spesialisthelsetjenesten til rehabilitering.
Målsettingen er valgt med utgangspunkt i prioriteringsveilederen for fysikalsk medisin og rehabilitering. Her er det oppført flere tilstander som «Følger av hjerneskade» med ulike veiledende frister (den første rehabiliteringen etter hjerneslag er ikke en tilstand beskrevet i prioriteringsveilederen fordi pasienter da er i et behandlingsforløp – da skal det ikke gjøres en ny rettighetsvurdering fordi retten til helsehjelp gjelder hele forløpet
- Teller: Antall pasienter med hjerneslag som vurdert for fornyet rehabilitering innen 4 uker
- Nevner: Alle pasienter med hjerneslag som er henvist til fornyet vurdering
Se anbefaling om:
i Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag
Målepunkt 16
Tidspunkt for poliklinisk kontroll i spesialisthelsetjenesten i tråd med sjekkliste
Tidspunkt
Tidspunktet registreres som dato for gjennomført poliklinisk kontroll i spesialisthelsetjenesten
Forløpstid
Målepunktet benyttes for å beregne tid (måneder) fra pasienten er innlagt i slagenhet til det er gjennomført poliklinisk kontroll i spesialisthelsetjenesten ifølge sjekkliste
Mål:
Poliklinisk kontroll i spesialisthelsetjenesten ifølge sjekkliste er utført innen 3 måneder (+/- to uker) for 80 % av pasientene
- Teller: Antall pasienter med hjerneslag som har vært til poliklinisk kontroll i spesialisthelsetjenesten etter hjerneslaget.
- Nevner: Alle pasienter med hjerneslag som ikke er utskrevet til sykehjem, men er utskrevet fra slagenheten med diagnosen hjerneslag
Informasjon
For pasienter med lavt funksjonsnivå og stort omsorgsnivå (sykehjemsbehov) er nytten av en poliklinisk etterkontroll usikker, og ofte vil en rådgivning og samarbeid mellom tilsynslege og spesialisthelsetjenesten være mer hensiktsmessig for slike pasienter.
Der det foreligger lange avstander til sykehuset, kan man benytte telemedisinsk oppfølging/kontakt sammen med kommunal aktør/fastlege som alternativ til konsultasjon ved spesialistklinikk. Telemedisinsk oppfølging skal dokumenteres og begrunnes.
Se anbefaling om anbefaling om kontroll etter gjennomgått hjerneslag i nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag,
Kontrollen bør omfatte:
- årsaker til og alvorlighetsgraden av hjerneslaget
- forebyggende behandling
- vurdering av indikasjon for platehemmere/antikoagulasjon
- Legemidler og behandlingsmål vedrørende blodtrykk, lipidprofil og diabetes
- Eventuelle bivirkninger og kontroll av Hb, kreatinin, leverprøver, CK, INR og elektrolytter
- Sunne levevaner med regelmessig fysisk aktivitet, røykekutt, vektkontroll, alkoholmoderasjon og sunn kost
- Etterlevelse av forebyggende behandling og plan for videre oppfølging av denne
- Rehabilitering. Det skal vurderes om det er det behov for tiltak vedrørende:
- ADL-funksjo
- mobilitet/gangfunksjon
- spastisitet
- smerter
- inkontinens
- seksualitet og samliv
- kommunikasjon/språk
- synsfunksjon
- angst/depresjon
- kognisjon
- fatigue
- aktiviteter og deltakelse, for eksempel arbeid, bilkjøring, fritid/hobby
- sosiale relasjoner, familierelasjoner eller mestringsstrategier
- Plan videre
- Plan for videre evaluering og oppfølging av sekundærprofylakse
- Plan for videre rehabilitering, inkl. behov for individuell plan
Ettersom kontrollen i spesialisthelsetjenesten omfatter mange forhold vedrørende pasientens situasjon inkludert sekundærprofylakse og rehabilitering, bør dette for de fleste pasienter være en tverrfaglig vurdering.
Sist faglig oppdatert: 26. november 2019