Kommunen skal sørge for tiltak som reduserer smitterisiko for personer med demenssykdom som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester
I tjenestene til personer med demenssykdom må kommunen sørge for tiltak som begrenser smittefare i tjenestemottakers hjem og i eventuelle fellesarealer i tilknytning til omsorgsboliger, bokollektiv eller andre steder der personer med kognitiv svikt og demenssykdom bor og mottar tjenester.
Virksomhetene må være oppdatert på kunnskap om smittevern, og bør involvere tjenestemottakere og pårørende slik at smitteverntiltakene følges.
Tjenesteyterne bør gi nødvendig og tilpasset informasjon for å unngå frykt og usikkerhet blant tjenestemottakerne, og sørge for at de får mulighet til å medvirke i situasjonen.
Generelle retningslinjer for håndhygiene (fhi.no) og Råd ved helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger mv (fhi.no) følges.
Personer med demenssykdom er sårbare for smitte med covid-19. Godt smittevern er avgjørende for å beskyttes mot smitte fra andre beboere, besøkende og ansatte.
Se Folkehelseinstituttets informasjon om risikogrupper og Helsedirektoratets covid-19-opplæringsressurser.
Tjenesteyterne må hjelpe tjenestemottaker og pårørende med å vurdere smitterisiko som følge av besøk i hjemmet fra tjenesteytere og andre besøkende, samt hjelpe til å sette i verk smittereduserende tiltak. Her vil vaksinasjonsstatus for involverte være av betydning for tiltakene, se råd fra Folkehelseinstituttet.
Besøksrestriksjoner i tjenestemottakers leilighet i for eksempel omsorgsbolig/bokollektiv, som er beboers private hjem (der det betales husleie), kan bare skje basert på frivillighet og besluttes av tjenestemottakeren selv, eller av nærmeste pårørende hvis personen mangler samtykkekompetanse.
Besøks- og oppholdsrestriksjoner i kommunalt fellesareal i tilknytning til boenheter i omsorgsbolig, bokollektiv og lignende, kan gjennomføres ved behov. Det bør i så fall primært begrenses opphold for besøkende i slike arealer under covid-19-epidemien, slik at fellesarealet forbeholdes beboerne. Nødvendig adkomst til beboers private hjem gjennom felles gang/korridor kan ikke hindres, uten etter avtale med personen selv og eventuelt nærmeste pårørende.
Overordnede smittereduserende tiltak kan være:
- God og tilpasset informasjon om smittereduserende tiltak både til person med demens og pårørende
- Redskap eller materiell om håndvask og hygiene i boligen, for eksempel plakater som Vaner som forebygger smitte.
- Bidra med praktisk veiledning og hjelp med håndhygiene for personen med demens
Tjenesteyterne bør observere tjenestemottakere nøye og systematisk med tanke på eventuelt smitteutbrudd, med særlig vekt på følgende:
- Allmenntilstand og brått funksjonsfall
- Ernæring og væskeinntak
- Symptomer på covid-19 som feber og hoste selv om disse i mindre grad er fremtredende og kan være overskygget av andre symptomer hos eldre
- Asymptomatisk sykdomspresentasjon, som delirium, falltendens og annen akutt funksjonssvikt
Ved mistanke om smitte hos hjemmeboende person med demens må helsepersonell ta telefonisk kontakt med fastlege, legevakt eller kommunens korona-enhet (dersom slikt finnes), eventuelt smittevernansvarlig kommunelege, for råd om videre tiltak.
Endrede eller uforutsigbare rutiner i hverdagen på grunn av smitteforebyggende tiltak og lignende, kan forårsake ekstra utrygghet og uro, og endring i symptombilde (delir). Ved særskilte utfordringer knyttet til utfordrende atferd eller håndtering av uro hos tjenestemottaker, bør spesialisthelsetjenesten kontaktes. Problemstillinger knyttet til bruk av tvang skal håndteres i tråd med gjeldende regelverk.
Personer som er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus, skal oppholde seg i isolering, og deres nærkontakter skal være i karantene. Nærkontakter som utvikler symptomer på covid-19 skal oppholde seg i isolasjon. Alle nærkontakter (f.o.m. ungdomsskolealder) til personer som er bekreftet smittet bør teste seg.
Eventuell gjennomføring av isolering eller karantene overfor personer med demens i deres privatbolig eller i sykehjem må gjennomføres uten bruk av tvang, og på en så skånsom og lite inngripende måte som mulig. Hvis smittede personer med demens skal isoleres med tvang, må dette gjøres etter reglene i smittevernloven §§ 5-3 og 5-4. Les mer om rettsgrunnlaget for gjennomføring av smitteverntiltak i veilederen for Frivillige og tvungne smitteverntiltak og se oversikt over hjemler.
Hvis en syk person med covid-19 skal flyttes, for eksempel til sykehus, følges råd om transport av personer med mistenkt covid-19-sykdom.
Kommunen må sørge for forsvarlige tjenester og ivareta hjemmeboende personer og deres pårørende, som særlig rammes dersom kommunen reduserer tjenester og tilbud som følge av kapasitetsutfordringer og/eller smittevernstiltak under covid-19-epidemien. Se anbefaling: Kommunen må ha en plan for hjemmeboende tjenestemottakere og deres pårørende i ulike faser av covid-19-epidemien.
Eldre personer med demens er utsatt for multisykelighet. Den mest sårbare gruppen er de mest skrøpelige som i tillegg til kognitiv svikt har ernæringssvikt / tegn på vekttap >5 kg siste år, svikt i evnen til å utøve daglige gjøremål og nedsatt bevegelighet. Demenssykdommen skaper utfordringer for utredning og behandling av kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Disse sykdommene kan gi økt risiko for et alvorlig sykdomsforløp ved covid-19.
Personer med demens kan i varierende grad ha utfordringer med å følge anbefalinger om håndhygiene og smittevern og har derfor behov for særskilt tilrettelegging for å begrense smitterisiko, samt tilpasset informasjon og medvirkning.
Ifølge forskrift om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer mv. i anledning utbrudd av covid-19 (lovdata.no), skal personer som er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus oppholde seg i isolering. Deres nærkontakter skal oppholde seg i karantene.
Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal sørge for tiltak som reduserer smitterisiko for personer med demenssykdom som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 24. februar 2021, lest 21. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/hjemmebaserte-tjenester/kommunen-skal-sorge-for-tiltak-som-reduserer-smitterisiko-for-personer-med-demenssykdom-som-mottar-kommunale-helse-og-omsorgstjenester