Gå til hovedinnhold
ForsidenHelse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel (HØRINGSUTKAST)Den kommunale helse- og omsorgstjenestens oppfølging av innsatte under oppholdet i fengsel

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten bør samarbeide med kriminalomsorgen for å sikre at innsatte får forsvarlig legemiddelbehandling

Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Ekstern høring:

Høringen er avsluttet. Mer informasjon på høringssiden.

Virksomhetsleder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal sørge for at legemiddelhåndtering utføres forsvarlig og i tråd med forskrift om legemiddelhåndtering (lovdata.no) og tilhørende rundskriv. Når virksomhetslederen ikke er lege eller provisorfarmasøyt, skal rutinebeskrivelser utarbeides i samarbeid med utpekt faglig rådgiver med slik utdanning.

Legemiddelhåndtering defineres som enhver legemiddelrelatert oppgave som utføres fra legemiddelet er ordinert eller rekvirert til det er utdelt eller eventuelt kassert, jf. legemiddelforskriften § 3 bokstav e (lovdata.no).

Rutine for legemiddelhåndtering inkluderer blant annet følgende deloppgaver:

  1. ordinering og rekvirering av legemiddelbehandling fra lege eller tannlege ut fra den innsattes kliniske status og behov, etter dialog med innsatte
  2. tilberedning eller annen klargjøring av legemiddel for utdeling til innsatte skjer i tråd med legens eller tannlegens ordinering og rekvirering
  3. utdeling av legemidler til den innsatte
  4. observasjon av effekt og bivirkninger samt nødvendig oppfølging av helsepersonell, og rapportering til ansvarlig lege

Oppgavene a, b og d anses i alle tilfeller som helsehjelp og skal utføres av helsepersonell.

Kriminalomsorgen kan kun bistå med å tilgjengeliggjøre legemidler (oppgave c), som praktisk bistand, dersom legen vurderer at det ikke er behov for at helsepersonell utdeler legemiddelet og det er sikkerhetsmessige årsaker til at den innsatte ikke kan administrere legemiddelet selv. Det skal da foreligge rutiner for praktisk bistand fra kriminalomsorgen, som er godkjent av kommunelegen. Ansatte i kriminalomsorgen som gir slik praktisk bistand skal ha mottatt nødvendig opplæring fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten, jf. forskrift om straffegjennomføring § 3-17 (lovdata.no).

Det legges til grunn at ansatte i kriminalomsorgen ikke kjenner til hvilke legemidler den innsatte får og kriminalomsorgen har derfor ikke ansvar for å følge med på effekt og bivirkninger.

Samarbeidsrutinen mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten og kriminalomsorgen, som skal godkjennes av kommunelegen, bør:

  • beskrive samarbeidet om håndtering av legemidler og tydeliggjøre den kommunale helse- og omsorgstjenesten og kriminalomsorgens ansvarsområder 
  • beskrive gjennomføring av tilgjengeliggjøring av legemidler, inkludert rutine ved avvik
  • beskrive opplæring av kriminalomsorgens ansatte med ansvar for tilgjengeliggjøring av legemidler som praktisk bistand
  • være skriftlig og implementert i den aktuelle kommunale helse- og omsorgstjenesten og i kriminalomsorgen

Den kommunale helse- og omsorgstjenestens opplæring av ansatte i kriminalomsorgen

For at kriminalomsorgen skal kunne bistå med tilgjengeliggjøring av legemidler, skal den kommunale helse- og omsorgstjenesten som et minimum ha gitt opplæring i:  

  • hvordan sørge for at riktig innsatt, får riktig dose, til riktig tid, tilgjengeliggjort på riktig måte
  • rutiner for tilgjengeliggjøring av legemidler som ivaretar personvern og taushetsplikt
  • at kriminalomsorgen ikke skal overprøve legen eller tannlegens ordinasjon
  • hvordan legemidler oppbevares forsvarlig og utilgjengelig for uvedkommende, jf. rundskriv IS- 7/2015 til legemiddelhåndteringsforskriften § 6 (Helsedirektoratet)
  • avvikshåndtering ved f.eks. legemidler gitt til feil innsatt eller feil kassering av legemidler dersom innsatte ikke ønsker å ta legemiddelet

Den kommunale helse- og omsorgstjenestens ansvar for legemiddelhåndtering

Etter innsettelse i fengsel har lege tilknyttet fengselet det overordnede ansvaret for legemiddelbehandlingen og overtar fastlegens oppgaver på dette området. Varetektsinnsatte kan velge å benytte egen lege og tannlege, men må da dekke utgiftene selv, se anbefaling om innkomstsamtale hvor det er nærmere beskrevet.

Etter innkomstsamtalen bør legen vurdere den innsattes legemiddelbruk med hensyn til klinisk status. En slik vurdering bør ta utgangspunkt i den innsattes faktiske legemiddelbruk kartlagt i innkomstsamtalen, og evt. i samarbeid med fastlege og andre behandlere i og utenfor fengselet for å sikre kontinuitet i legemiddelbehandlingen til innsatte. Dette gjelder også samarbeid med spesialisthelsetjenesten der legemiddelbehandling, inkludert behandling med medisinsk cannabis, følges opp derfra.

Ved overføring fra et annet fengsel, bør det mottakende fengselets kommunale helse- og omsorgstjeneste i innkomstsamtalen innhente samtykke til overføring av pasientjournal.

Videre bør legen kontinuerlig vurdere legemiddelbehandling i forhold til den innsattes kliniske status og behov, jf. krav til faglig forsvarlighet, informert samtykke og rett til brukermedvirkning. Dersom det oppstår behov for endring skal lege vurdere dette sammen med den innsatte og eventuelt den som opprinnelig har ordinert legemiddelet. Legemiddelgjennomgang er en strukturert metode for å sikre best mulig effekt og redusere risiko ved legemiddelbruk, se Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal sørge for at legemidler oppbevares forsvarlig og utilgjengelig for uvedkommende, jf. legemiddelhåndteringsforskriften § 6 (lovdata).

Helsepersonell gjør legemidler klare slik at kriminalomsorgen eventuelt kan tilgjengeliggjøre til innsatte som praktisk bistand. Fortrinnsvis kan dosetter eller eventuelt multidose benyttes dersom det vurderes som hensiktsmessig og innsatte samtykker til det. Se Nasjonale faglige råd for multidose.

Kriminalomsorgen

Kriminalomsorgen tilrettelegger for samarbeid med den kommunale helse- og omsorgstjenesten for at innsatte får legemidler som er ordinert av lege eller tannlege, jf. straffegjennomføringsloven § 4. Det gjelder fra første dag innsatte er i fengsel. God etterlevelse av legemiddelbehandling forutsetter at legemidler tilgjengeliggjøres til riktig innsatt, i riktig dose, til riktig tid og på riktig måte.  

Relevante normerende produkter kan være:

  • Se Nasjonal veileder for vanedannende legemidler ved vurdering og eventuelt ved endring av behandling med vanedannende legemidler
  • Nasjonal faglig retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ved opioidavhengighet

Helsedirektoratet (2024). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten bør samarbeide med kriminalomsorgen for å sikre at innsatte får forsvarlig legemiddelbehandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 14. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel-horingsutkast/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenestens-oppfolging-av-innsatte-under-oppholdet-i-fengsel/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-og-den-fylkeskommunale-tannhelsetjenesten-bor-samarbeide-med-kriminalomsorgen-for-a-sikre-at-innsatte-far-forsvarlig-legemiddelbehandling

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: