Slik blir prosessen
-
Årsrapportering for 2021:
01. april 2022 -
Søknadsfrist:
01. mai 2022 -
Frist for statusrapport per 30.06.2022:
20. august 2022
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
Regelverk
Overordnet mål: God tannhelse
Delmål:
- Tilrettelagt, gratis og godt tilgjengelig tannhelsetilbud (Tverrfaglig behandlerteam TOO* og Tannbehandlerteam TOO**) organisert i fylkeskommuner eller regionale odontologiske kompetansentre.
- Ventetider:
- Maksimalt 8 uker fra henvisning til vurderingssamtale.
- Maksimalt 4 uker fra vurderingssamtale til behandling i Tverrfaglig behandlerteam.
- Maksimalt 4 uker fra behandling i Tverrfaglig behandlerteam til behandling i Tannbehandlerteam
- Tannbehandlingen skal utføres i tråd med Helsedirektoratets veileder God klinisk praksis i tannhelsetjenesten IS-1589.
- Systematisk oppbygging av kunnskap om målgruppen, tannhelsetilstand, tannhelsetilbud og kostnader.
- Samarbeid med regionale ressurssentre om vold og traumatisk stress (RVTS), sentre mot incest, odontologiske læresteder og andre kompetansemiljø.
- Videreutvikling av nasjonalt faglig nettverk innen området; samordning av kunnskapsoppbygging, utvikling og evaluering av behandlingsmetoder og koordinering av forskning (jfr. Forsknings- og innovasjonsstrategi på tannhelsefeltet (2017-2027), Sammen om kunnskapsløft for oral helse, Helse- og omsorgsdepartementet.
- Tverrfaglig samhandling mellom behandlerteam og øvrig helsetjeneste (fastleger, psykologer, spesialisthelsetjeneste).
Målgruppe
Målgruppen er voksne personer over 20 år som har vært utsatt for tortur eller overgrep (seksuelle overgrep eller vold i nære relasjoner) eller som har odontofobi, jamfør Helsedirektoratets definisjoner i rapport IS-1855:
- Torturutsatte (punkt 1.9.1 Inngangskriterier tortur)
- Overgrepsutsatte (punkt 2.8.1 Inngangskriterier seksuelle overgrep og punkt 2.13.1 Inngangskriterier vold i nære relasjoner)
- Odontofobi (punkt 3.9.1 Inngangskriterier odontofobi), eller blod-skade-injeksjonsfobi
Hver av tilstandene er selvstendige vilkår som alene gir tilgang til det tilrettelagte tilbudet. Psykolog avgjør hvem som faller inn i målgruppene, se dokumentasjonskrav i rapport IS-1855.
Personer i målgruppen omfattes av tilbudet og betaler ikke vederlag/egenandel frem til tannsettet er rehabilitert og vedkommende mestrer behandling innenfor ordinær tannhelsetjeneste.
Barn og unge under 21 år og andre med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven er ikke målgrupper i tilskuddsordningen. Det forutsettes at lignende tilbud også gis til disse gruppene. Det forventes at spesialister i pedodonti involveres i tilbudet for barn og unge. Kostnadene for dette skal dekkes av fylkeskommunen, med unntak av gruppe d (personer 19-20 år) hvor pasientens egenandel på 25 prosent dekkes av tilskuddsmidlene.
Flyktninger og asylsøkere som ikke er utplassert i en kommune, omfattes ikke av tilbudet jfr. Nasjonal veileder IS-1022 "Helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente".
* Tverrfaglig behandlerteam TOO består av psykolog, tannlege og annet tannhelsepersonell.
** Tannbehandlerteam TOO: Når pasienten er i stand til å mestre tannbehandling henvises vedkommende til tannbehandlerteam, som kan være team med fylkeskommunalt ansatte eller privatpraktiserende som fylkeskommunen har inngått skriftlig avtale med. Tannbehandlerteam skal være del av et helhetlig tilrettelagt tilbud overfor de aktuelle personer, og ha særskilt kompetanse for å ivareta pasientgruppen. Behandlingen skal være i tråd med Helsedirektoratets veileder God klinisk praksis i tannhelsetjenesten IS1589. Ved kjøp av tjenester av private forutsettes det at prisene for den enkelte behandling ikke er høyere enn prisene ved fylkeskommunens egen drift.
- Fylkeskommuner
- Interkommunale selskaper
Det er kun regionale odontologiske kompetansesentre og fylkeskommuner (FK) som kan søke.
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Søkerens organisasjonsform (for eksempel forening, stiftelse, AS eller annet).
- Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse
- Søkerens vurdering av risiko ved prosjektet
- Rapportering på ventetider 2021 Tabell ventetider (xlsx)
Søknaden undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer
I tillegg til Altinn-skjemaet skal også eget søknadsskjema (word) benyttes.
Ubrukte midler
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en søknad om overføring av de ubrukte midlene.
Søknadsbehandling
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet etter at alle søknader er mottatt. Dette fører til at saksbehandlingen tar tid. Når søknadene er ferdigbehandler, sendes vedtaksbrev så fort som mulig.
Følgende kriterier blir vektlagt ved vurdering av søknad:
- Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
- Lønns- og driftskostnader knyttet til opplæring av Tverrfaglig behandlingsteam TOO og Tannbehandlerteam TOO, systematisk kunnskapsoppbygging og fagutvikling, samt deltagelse i faglige nettverk.
- Lønns- og driftskostnader knyttet til pasientbehandling/odontologisk rehabilitering
- Kostnader knyttet til narkosetjenester
- Pasienters reiseutgifter ved nødvendig psykolog- og tannbehandling, med fratrekk av en egenandel tilsvarende egenandelen for reiseutgifter for personer med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven.
Pasienter i denne målgruppen skal ikke ha stønad fra folketrygden.
Det forutsettes at lønn som det søkes tilskudd til ikke er høyere enn Helsedirektoratets lønnsnorm, se oversikt over lønnstak (PDF)
Det gis ikke tilskudd til lønns- og driftsutgifter knyttet til forskning og andre kostnader knyttet til forskningsprosjekter. Her kan det søkes om midler via tilskuddsordningen «Regionale odontologiske kompetansesentra» (helsedirektoratet.no).
Tilskuddsberegning
Tilrettelagt tilbud TOO (behandling og kunnskapsutvikling) (40%)
- Samarbeid mellom regionalt odontologisk kompetansesenter og fylkeskommunene: i hvilken grad fungerer samarbeidet mellom fylkeskommunen og kompetansesenteret om systematisk kunnskapsoppbygging? Er det inngått avtale?
- Desentralisering av tilbudet i fylkeskommunene etter befolkningens behov: i hvilken grad har fylkeskommunen etablert lokale Tverrfaglige behandlerteam og Tannbehandlerteam som dekker etterspørselen?
- Samarbeid mellom kompetansesentrene og RVTS: i hvilken grad er det samarbeid mellom regionalt odontologisk kompetansesenter og regionale ressurssentre om vold og traumatisk stress? Er det inngått samarbeidsavtale?
- Samarbeid mellom kompetansesentrene og andre kompetansemiljø/øvrig helsetjeneste: hvem samarbeider kompetansesentrene med?
Søknad (30%)
- I hvilken grad bidrar planlagte tiltak til måloppnåelse?
- Er søknaden forankret i ledelsen faglig/administrativt eller politisk?
- Formelle og andre mangler ved søknaden: i hvilken grad oppfyller søknaden formelle krav (eksempelvis signatur) og andre krav i regelverket?
- Beskrivelse av kontrolltiltak: i hvilken grad viser søknaden til tilstrekkelige rutiner for å sikre at prosjektet gjennomføres mht. plan?
Budsjett (30%)
- I hvilken grad gir budsjettet en klar, presis og avgrenset oversikt over de ulike planlagte utgiftene/inntektene?
- I hvilken grad henger budsjettet sammen med målet for prosjektet?
- I hvilken grad henger søknadsbeløpet sammen med aktivitetene? Er søknadsbeløpet rimelig?
Vedtaksbrevet (brev om innvilgelse av tilskudd) gir informasjon om rapporteringskrav og frister.
Årsrapporteringen gjøres i Altinn. Statusrapporten sendes på e-post.
Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vil motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.
Frist for statusrapport per 30.06.2022: 20.08.2022. Rapporten skal angi forventet mer- eller mindreforbruk og størrelsen på dette. Det skal gis en kort begrunnelse på inntil en side.
Rapporteringsfrist for årsrapporteringen er 01.04 året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt.
Rapportering om ventetider og ventelister primo januar 2023
Søkere kan forberede seg på å rapportere om dette, tabell ventetider (xlsx), første uke i januar, dersom det kommer spørsmål i Stortinget.
Måloppnåelse
Tilskuddsmottakers vurdering av egne gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen som helhet er oppnådd.
Det skal rapporteres på mål og oppnådde resultater finansiert av tilskuddet.
I årsrapporteringen benyttes i tillegg følgende to skjema:
Tilleggsskjema_1_rapportering (xlsx)
- Hver fylkeskommune fyller ut et samlet skjema for alle lokale Tverrfaglig behandlerteam TOO og Tannbehandlerteam TOO.
- Hvert regionalt odontologiske kompetansesenter fyller ut et skjema.
Tilleggsskjema_2_rapportering (word) som ivaretar følgende rapporteringskrav:
- Systemet for oppfølging av pasientene i etterkant av behandlingen i Tverrfaglig behandlerteam
- Tilgang til tannbehandling under narkose og tiltak for å bedre denne
- Opplæring av behandlerteam, vedlikehold og utvikling av deres kompetanse
- Samhandling med øvrig helsetjeneste om behandling av pasientene
- Hvordan tilskuddsmottaker ivaretar kravet om systematisk kunnskapsoppbygging
- System for opplæring av Tverrfaglig behandlerteam TOO og Tannbehandlerteam TOO, vedlikehold og utvikling av kompetanse
- Kompetansesenterets rolle i utvikling av nasjonalt faglig nettverk
- Samarbeid med regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress, senter mot incest, kompetansemiljø innen odontologi og psykologi og andre aktuelle kompetansemiljø
- Tiltak for å informere og nå ut til målgruppen
Regnskap
Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå.
Revisorattestasjon
Frist og krav for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet