Slik blir prosessen
-
Tilskuddsordningen utlyses:
30. januar 2023 -
Søknadsfrist for 2023:
22. februar 2023 -
Søknad for 2023 ferdig behandlet:
15. mars 2023 -
Årsrapportering for 2022:
01. april 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
Regelverk
Overordnet mål:
God tannhelse
Delmål:
- Tilrettelagt, gratis og godt tilgjengelig tannhelsetilbud med tverrfaglig behandlerteam1 og tannbehandlerteam2 organisert i fylkeskommuner eller regionale odontologiske kompetansentre.
- Overholde maksimale grenser for ventetid
- Systematisk innsamling av kunnskap om målgruppen
- Samarbeid med relevante fagmiljøer
- Videreutvikling av nasjonalt faglig nettverk innen området
- Tverrfaglig samhandling mellom tjenestetilbudet og øvrig helsetjeneste for å sikre gode pasientforløp
Målgruppe:
Målgruppen for tilskuddsordningen er voksne personer som har vært utsatt for tortur eller overgrep (seksuelle overgrep eller vold i nære relasjoner) eller som har odontofobi, jf. definisjoner i Helsedirektoratets rapport Tilrettelagte tannhelsetilbud for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi (IS-1855):
- Torturutsatte (punkt 1.9.1 Inngangskriterier tortur)
- Overgrepsutsatte (punkt 2.8.1 Inngangskriterier seksuelle overgrep og punkt 2.13.1 Inngangskriterier vold i nære relasjoner)
- Odontofobi (punkt 3.9.1 Inngangskriterier odontofobi), eller blod-skade-injeksjonsfobi
Hver av tilstandene er selvstendige vilkår som alene gir tilgang til det tilrettelagte tilbudet. Psykolog avgjør hvem som faller inn i målgruppene, se dokumentasjonskrav i rapport IS-1855.
Personer med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven er ikke del av målgruppen for tilskuddsordningen. Det forutsettes likevel at et lignende tilbud også gis til disse gruppene. Kostnadene for dette skal dekkes av fylkeskommunen, med unntak av 19- og 20-åringer hvor pasientens egenandel på 25 prosent dekkes av tilskuddsmidlene, og tilsvarende for 21- og 22-åringer, hvor pasientenes egenandel på 50 prosent dekkes av tilskuddsmidler. Det vil kunne komme endringer i rundskrivet som regulerer egenandelen til 21- og 22-åringer, regelverket vil da oppdateres tilsvarende.
Flyktninger og asylsøkere som ikke er utplassert i en kommune omfattes ikke av tilbudet, jf. Nasjonal veileder for helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente (IS-1022).
Disse kan søke:
- Fylkeskommuner
- Interkommunale selskaper
Det er kun regionale odontologiske kompetansesentre og fylkeskommuner (FK) som kan søke.
Se liste over tildelte midler i 2022 nederst på siden.
Budsjett legges i Altinn-skjemaet og skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap.
Søknaden undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer:
I tillegg til Altinn-skjemaet skal også eget tilleggsskjema søknad (docx) benyttes.
Ubrukte midler:
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en søknad om overføring av de ubrukte midlene.
Søknadsbehandling:
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet etter at alle søknader er mottatt. Dette fører til at saksbehandlingen tar tid. Når søknadene er ferdigbehandlet, sendes vedtaksbrev så fort som mulig.
Følgende kriterier blir vektlagt ved vurdering av søknad:
- Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
Midlene skal benyttes til driftskostnader som understøtter målet som beskrevet i regelverkets punkt 1. Måloppnåelsen vil bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) beskrevet i regelverkets punkt 2.
- Lønns- og driftskostnader knyttet til opplæring av tverrfaglig behandlingsteam og tannbehandlerteam, systematisk kunnskapsinnsamling og fagutvikling, samt deltagelse i faglige nettverk
- Lønns- og driftskostnader knyttet til pasientbehandling/odontologisk rehabilitering
- Kostnader knyttet til narkosetjenester
- Pasienters reiseutgifter ved nødvendig psykolog- og tannbehandling, med fratrekk av en egenandel tilsvarende egenandelen for reiseutgifter for personer med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven.
Personer i målgruppen har ikke rett til stønad fra folketrygden og betaler ikke vederlag / egenandel frem til tannsettet er rehabilitert og personen mestrer behandling innenfor ordinær tannhelsetjeneste.
Lønnsmidler som i hovedsak finansieres av tilskudd, bør ikke overstige det som er rimelig i forhold til statlige lønninger, se oversikt over lønnstak (PDF).
Det gis ikke tilskudd til husleie eller til lønns- og driftsutgifter knyttet til forskning og andre kostnader knyttet til forskningsprosjekter over denne tilskuddsordningen.
Tilskuddsberegning:
Helsedirektoratet vil gjøre en skjønnsmessig vurdering av størrelsen på et eventuelt innvilget tilskudd basert på rapportert ventetid og behovet for utbygging sett opp imot befolkningsgrunnlaget.
Årsrapporteringen gjøres i Altinn. Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vil motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.
Rapporteringsfrist for årsrapporteringen er 1. april året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31. desember året tilskuddet ble tildelt.
Det skal rapporteres på mål og oppnådde resultater finansiert av tilskuddet. Helsedirektoratet vil sammenligne rapportert resultat med informasjonen i tilskuddsmottakers søknad i sin vurdering av tiltakets måloppnåelse.
Følgende skjema skal følge rapporteringen via Altinn:
- Tilleggsskjema 1 - rapportering (XLSX): fylkeskommunene fyller ut ett skjema for sine tverrfaglig behandlerteam og tannbehandlerteam, kompetansesentrene må splitte sine tall slik at pasientenes tilhørighet til fylke fremgår.
- Tilleggsskjema 2, rapportering (DOCX)
Regnskap:
Altinn-skjema skal benyttes. Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå.
Revisorattestasjon:
Frist og krav for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet.