Nytt fra Nasjonalt råd for ernæring - lansering av ekspertuttalelse om fett og anbefaling om jod
17. februar kl. 12:00-14:00 arrangerte Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring et webinar med nytt fra rådet, hvor rådet lanserte en ekspertuttalelse om fett og rådets anbefalinger om jod. Her er opptak av webinaret (Vimeo).
Rådet er oppnevnt for perioden 2019–2021
Agenda og referater
Rådsmøte 17. februar 2021: Agenda (PDF).
Rådsmøte 11. november 2020: Referat (PDF).
Rådsmøte 9. september 2020: Referat (PDF).
Rådsmøte 12. juni 2020: Referat (PDF)
Rådsmøte 29. januar 2020: Referat (PDF)
Rådsmøte 22. oktober 2019: Referat (PDF)
Rådsmøte 22. mai 2019: Referat (PDF)
Rådsmøte 12. februar 2019: Referat (PDF)
Medlemmer i rådet
- Jøran Hjelmesæth, senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor II, Universitetet i Oslo (leder)
- Liv Elin Torheim, professor og forskningsgruppeleder, OsloMet (nestleder)
- Ahmed Madar, forsker, Institutt for Helse og samfunn, Universitetet i Oslo
- Audun Korsæth, forskningssjef ved Avdeling for Landbruksteknologi og Systemanalyse i NIBIO
- Christine Henriksen, førsteamanuensis, klinisk ernæringsfysiolog Universitetet i Oslo
- Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)
- Helle Margrete Meltzer, forskningssjef for område smittevern, miljø og helse, Folkehelseinstituttet
- Kari Hege Mortensen, seksjonsleder for Helsefremmende arbeid, Nordland fylkeskommune
- Kirsten B. Holven, professor i klinisk ernæring, Universitetet i Oslo
- Lars T. Fadnes, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen, forskningsgruppeleder ved Haukeland universitetssykehus, lege og spesialist i allmennmedisin
- Lisbeth Dahl, forsker, Havforskningsinstituttet
- Magritt Brustad, professor og instituttleder, Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet
- Nina C Øverby, professor UiA, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring
- Randi Tangvik, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen og klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssykehus

Ernæringsrådets blogg
Nyheter, kommentarer og uttalelser på Ernæringsrådets blogg.
Publikasjoner fra Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2019–2021
- Ekspertuttalelse om fett. Svar på de 15 mest stilte spørsmålene om fett og mettet fett (2021)
- Anbefaling om beriking med jod for å sikre et tilstrekkelig jodinntak i befolkningen (2021)
- Hvordan gå ned i vekt, og holde vekta stabil. Ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2019)
Publikasjoner fra tidligere Nasjonalt råd for ernæring
- Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status?, 2018 (IS-2772)
- Sykdomsrelatert underernæring, 2017 ( IS-0611)
- Kostråd om fett – en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget, 2017 (IS-2625)
- Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, 2017 (IS-2678)
- Risiko for jodmangel i Norge, 2016 ( IS-0591)
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer - metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, 2011 (IS-1881)
- Strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen, Anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring, 2011 (IS-0339, PDF)
- Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen, 2006 (IS-1408, PDF)
- Når matinntaket blir for lite, Forslag til strukturelle tiltak for forebygging og behandling av underernæring, 2006 (IS-1327, PDF)
- Et sunt kosthold for god helse, Strategisk plan med forslag til tiltak for perioden 2005–2009 skrevet på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet, 2005 (IS-1259, PDF)
- Helsemessige gevinster av økt folatinntak. Hvordan nå ut til ønsket målgruppe, 2004 (IS-1181, PDF)
Referat fra rådsmøter 2018
- Rådsmøte 1.-2. november 2018: Referat (PDF)
- Rådsmøte 28. august 2018: Referat (PDF)
- Rådsmøte 15. mai 2018: Referat (PDF)
Årsrapporter
Kontakt
Sekretariatet ved Ole Berg, ole.berg@helsedir.no.