ForsidenGode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming (høringsutkast)Familie, pårørende og verge

Kommunen skal sørge for veiledning og avlastning av pårørende til personer med utviklingshemming

Å stå i krevende pårørenderoller og/eller tyngende omsorgsoppgaver over tid kan være belastende.

Kommunen skal tilby tilpasset opplæring og veiledning og avlastningstiltak til foreldre og andre pårørende med særlig tyngende omsorgsarbeid. Andre pårørende med omsorgsoppgaver bør også tilbys individuell veiledning og rådgivning ved behov. Kommunen må ta utgangspunkt i den enkelte pårørendes behov for støtte. 

Virksomhetsleder bør sørge for at pårørendes samlede omsorgsoppgaver, ressurser og belastninger kartlegges, eventuelt i forbindelse med tjenestemottakers individuelle plan. Momenter kan blant annet være:

  • totalt omfang av omsorgsoppgaver
  • tilknytning til arbeidslivet eller utdanningsløp
  • ferie, fritid, mulighet til å forlate hjemmet, sosialt samvær med andre
  • fysiske belastninger, som tunge løft, nattarbeid eller avbrutt nattesøvn
  • psykiske belastninger som følge av situasjonen
  • sosialt nettverk og støttepersoner

Pårørende bør få informasjon om aktuelle lavterskeltilbud, og bistand til å søke om avlastning, pårørendestøtte og omsorgsstønad.

Opplæring kan gis både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten, individuelt eller i gruppe, sammen med tjenestemottaker eller bare for pårørende. Gruppebaserte tilbud bør utvikles i et samarbeid mellom fagpersoner og relevante brukerorganisasjoner. Barnehage, skole og PP-tjenesten har en viktig rolle overfor barn og unge og deres familier og er ofte i posisjon til å gi veiledning.

Aktuelle temaer for opplæring og veiledning:

  • hjelpeapparatet, rettigheter og støtteordninger
  • habilitering, hjelpemidler, velferdsteknologi
  • kommunikasjon og samhandling
  • foreldrerollen og søsken som pårørende
  • informasjon om andre aktuelle tilbud

Opplæringen og veiledningen skal ta utgangspunkt i den pårørendes behov, og bør ha som mål å fremme mestring i omsorgsoppgavene og forebygge helsesvikt og andre vansker som følge av pårørenderollen. Kommunen bør lage en avtale med pårørende om hvor , når og hvordan opplæringen skal foregå.

Pårørende kan ha nytte av å møte andre i samme situasjon gjennom f.eks. interesseorganisasjoner. Kommunen bør orientere om aktuelle organisasjoner eller aktiviteter der pårørende kan treffe andre i samme situasjon.

Kravene og anbefalingene er basert på utfordringsbildet, lov- og regelverk og kunnskapsgrunnlaget. Les mer om Metode og prosess.

Sentralt lovverk

  • Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6. Kommunens ansvar overfor pårørende

Sentrale retningslinjer, veiledere med mer

  • Helsedirektoratet (2017). Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder
  • Helsedirektoratet (2013). Spesialisthelsetjenesteloven med kommentarer. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/tema/spesialisthelsetjenesteloven

Sist faglig oppdatert: 20.08.2020

Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal sørge for veiledning og avlastning av pårørende til personer med utviklingshemming [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 20. august 2020, lest 13. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/gode-helse-og-omsorgstjenester-til-personer-med-utviklingshemming-horingsutkast/familie-parorende-og-verge/kommunen-skal-sorge-for-veiledning-og-avlastning-av-parorende-til-personer-med-utviklingshemming

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter