Overgangsordningen skal sikre at kommuner som i 2021 mottok tilskudd til stillinger etter tidligere regelverk, kan søke om videreføring av tilskudd. Søkere som oppfyller kriteriene i regelverkets punkt 2 og 4, får mulighet til å fullføre tilskuddsperioden på inntil fire år (2021-2024).
Formålet er varig kapasitetsvekst i det samlede kommunale tilbudet til personer med rusmiddelproblemer.
Søknadsfrist 01. februar 2024
Beløp: 200 000 000 kr
MERK: Tilskuddsordningen utlyses med forbehold om Stortingets godkjenning av statsbudsjettet. Oppgitt beløp er kun et anslag og kan bli korrigert senere.
MERK: Det er statsforvalteren som forvalter tilskuddsordningen på vegne av Helsedirektoratet. Søker skal benytte statsforvalterens digitale søknads- og rapporteringsløsning
For spørsmål, ta kontakt med statsforvalteren i ditt fylke www.statsforvalteren.no. Ved behov for teknisk bistand til søknads- og rapporteringsskjemaet kan du kontakte: hjelp@statsforvalteren.no
For å skrive en god søknad eller rapport er det viktig at du kjenner regelverket for tilskuddet godt. Last ned regelverket i fulltekst (PDF) eller les kortversjonen nedenfor.
Bakgrunn:
Tidligere tilskuddsordning for kommunalt rusarbeid var tilpasset innretning, mål og innsatsområder i Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020). Planen er avsluttet og overgangsordningen som nå er lyst ut er laget for å sikre at kommuner som i 2021 mottok tilskudd etter tidligere regelverk, kan søke om videreføring av tilskudd. Søkere som oppfyller kriteriene i regelverkets punkt 2 og 4, får mulighet til å fullføre tilskuddsperioden på inntil fire år (2021-2024). Med forbehold om Stortingets vedtak er 2024 siste år med overgangstilskudd.
Tilskuddet skal bidra til varig kapasitetsvekst i det kommunale tilbudet til personer med rusmiddelproblemer, for å sikre et helhetlig, tilgjengelig og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Ordningen er spisset mot en ønsket utvikling med styrking av varige tilbud og tjenester, framfor utprøving av prosjektbaserte tiltak. Ordningen skal gi støtte til kommunenes videre arbeid med å opprettholde og videreutvikle tilbudet etter opptrappingsplanen for rusfeltet.
Kommunen må sørge for en gradvis innarbeiding av stillinger i kommunens økonomiplan slik at kapasitet i tjenestene blir av varig karakter etter at tilskudd opphører. Kommunen skal i søknaden beskrive hvordan dette skal ivaretas. Det forventes at kommunen benytter økte rammeoverføringer som er gitt i opptrappingsplanperioden til å styrke tjenestetilbudet til målgruppen.
Regelverk
Overgangsordningen skal sikre at kommuner som har mottatt tilskudd tidligere år kan søke tilskudd i henhold til regelverkets punkt 2 og 4.
Formålet med ordningen er varig kapasitetsvekst i det samlede kommunale tilbudet til personer med rusmiddelproblemer slik at disse sikres et helhetlig, tilgjengelig og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
Tidlig innsats rettet mot utsatte individer og grupper
Tverrfaglig, ambulant, teambasert behandling og oppfølging
Tjenester knyttet til bolig og oppfølging i bolig
Tiltak rettet mot inkludering i arbeid, aktivitet og utdanningsløp
Lavterskeltjenester
Målgruppe er personer, eller grupper av personer, med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende.
Kommuner
Tillegg og presiseringer:
Kun kommuner som mottok tilskudd over ordningen i 2021 kan søke. Se overgangsregler og tildelingskriterier under pkt. 4.
Søkerens mål med tilskuddet
Beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
Egenfinansiering
Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse for tiltaket
Søkerens vurdering av risiko ved tiltaket
Tillegg og presiseringer:
Statsforvalteren forvalter overgangsordningen på vegne av Helsedirektoratet. Søker skal benytte Statsforvalterens digitale søknadsskjema som følger utlysningen av tilskuddet.
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse Kvantifiserbare tildelingskriterier
Det gis tilskudd til:
Tilskudd gis kun til videreføring av eksisterende stilling(er) i kommuner som allerede mottar midler over ordningen. Det presiseres at årsstigen fra tidligere regelverk skal følges i overgangsordningen. Tilskudd gis i inntil fire (4) år fra og med 2021. Statsforvalteren må vurdere hvilket år på stigen den enkelte stilling skal plasseres i etter hvor mange år kommunen har mottatt tilskudd.
Det gis ikke tilskudd til nye stillinger i kommuner som allerede mottar tilskudd over ordningen eller til nye søkerkommuner.
Overgangsfase:
Tilskuddsordningens innretning, mål og innsatsområder var opprinnelig tilpasset Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020). Planen er nå avsluttet og ordningen vil derfor få ny innretning for nye søkere fra 2022. Overgangsreglene beskrevet i dette regelverket bidrar til en gradvis avvikling av tilskudd til kommuner som mottok midler over tidligere regelverk. Med forbehold om Stortingets årlige vedtak vil overgangs-ordningen gjelde i inntil tre år og vil bli avviklet senest i 2024.
Tilskuddsberegning
Tilskudd gis til lønn til stillinger. Beregningen tar utgangspunkt i 100 % stillingsressurs. Ved reduksjon i stillingsprosent, skal tilskuddet reduseres tilsvarende. 2022: - År 2: Kr 550 000 pr stilling (inkl. kr. 10 000 i kompetanseutviklingsmidler) - År 3: Kr 440 000 pr stilling (inkl. kr. 10 000 i kompetanseutviklingsmidler) - År 4: Kr 330 000 pr stilling (inkl. kr. 10 000 i kompetanseutviklingsmidler) 2023: - Det gis 330 000 kroner pr 100 % stilling (inkl. kr 10 000 i kompetanseutviklingsmidler). 2024: - Det gis 330 000 kroner pr 100 % stilling (inkl. kr 10 000 i kompetanseutviklingsmidler).
Tillegg og presiseringer:
Kommunen må sørge for en gradvis innarbeiding av stillinger i kommunens økonomiplan slik at kapasitet i tjenestene blir av varig karakter etter at tilskudd opphører. Kommunen skal i søknaden beskrive hvordan dette skal ivaretas. Det forventes at kommunen benytter økte rammeoverføringer som er gitt i opptrappingsplanperioden til å styrke tjenestetilbudet til målgruppen.
Kommunen må dokumentere egenfinansiering av lønnsutgifter som overstiger tilskuddsbeløpet.
Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se punkt 1) er oppnådd. Det skal rapporteres opp mot kriteriene for måloppnåelse. Disse er spesifisert i tilskuddsbrevet og i rapporteringsskjemaet.
Regnskap: Krav for rapportering er spesifisert i tilskuddsbrevet. Utfylt skjema for økonomirapportering skal vedlegges rapporteringen.
Egenerklæring: Økonomiansvarlig i kommunen, eller annen med tilsvarende myndighet, skal kontrollere at tilskuddsmidlene er benyttet i henhold til spesifiserte kriterier i tilskuddsbrevet.
Måloppnåelse
Tilskuddsmottakerens egen vurdering av hvordan tilskuddet har ført til måloppnåelse.
For å belyse graden av måloppnåelse for ordningen som helhet vurderes det i hvilken grad den økte kapasiteten i tjenestene benyttes inn mot:
Økt bruker- og pårørendemedvirkning
Økt erfaringskompetanse
Tverrfaglig, ambulant teambasert behandling og oppfølging
Tjenester knyttet til bolig og oppfølging i bolig
Tiltak rettet mot inkludering i arbeid, aktivitet og utdanningsløp