Slik blir prosessen
-
Søknadsfrist:
01. mars 2022 -
Rapporteringsfrist for 2021:
01. april 2022
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
Utlyses med forbehold om godkjenning av budsjett.
Regelverk
Målet med tilskuddsordningen er å utvikle kommunale modeller som bidrar til:
- å styrke kvaliteten på tjenestene til pasienter/brukere gjennom systematisk samarbeid med pårørende
- å støtte pårørende med krevende omsorgsoppgaver, forbedre deres situasjon og bidra til å forebygge at de utvikler egne helseplager år helseproblemer
- at barn og unge som pårørende og etterlatte til foreldre eller søsken får ivaretatt sine behov for informasjon og nødvendig oppfølging
Målgruppe: endelig målgruppe (sluttbruker) for ordningen er pårørende uavhengig av pasientens/brukerens alder og årsaken til omsorgsbehovet.
Se regelverket for utdypinger.
Det vises også til Regjeringens Pårørendestrategi og handlingsplan som ble lansert desember 2020, med følgende hovedmål:
- Anerkjenne pårørende som en ressurs
- God og helhetlig ivaretakelse av alle pårørende slik at pårørende kan leve gode egne liv og kombinere pårørenderollen med utdanning og arbeid
- Ingen barn skal måtte ta omsorgsansvar for familie eller andre
Kommuner
- Søkerens formål med tilskuddet
- Prosjektbeskrivelse/ beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Søknadsbeløp
- Egenfinansiering
- Redegjørelsen for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse (for eksempel interne kontrollaktiviteter, internrevisjon, autorisert revisor/ ikke autorisert revisor, andre offentlige tilsyn og Riksrevisjonen).
Søknaden undertegnes av rådmannen eller den vedkommende har delegert myndigheten til.
Søknadsbehandling
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet. Dette fører til at saksbehandlingen tar tid, gjerne flere måneder. Når søknadene er ferdig behandlet sender vi et vedtaksbrev.
Ubrukte midler
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Marker i feltet "Videreføring av tiltak som har fått tilskudd av Helsedirektoratet " (side 2 i søknadsskjemaet). Henvis til saksnummer og oppgi ubrukte midler fra året før i budsjettet (side 4 i søknadsskjemaet). Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en søknad om overføring av de ubrukte midlene.
Tildeling av tilskudd avgjøres ved en skjønnsmessig vurdering.
Prioritering i 2022
Regjeringen har bestemt at kommuner som omstiller seg i tråd med eldrereformen "Leve hele livet" skal prioriteres i flere tilskuddsordninger, inkludert "Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver".
Kommuner som har politisk vedtak om gjennomføring av reformen lokalt eller kan dokumentere at de er i prosess fram mot et vedtak, vil prioriteres. Se eget brev til kommunene. Det kreves ikke dokumentasjon av vedtaket i tilskuddssøknaden. Helsedirektoratet innhenter nødvendig dokumentasjon fra statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).
Prosjekter som vil bli prioritert i 2022:
A: Prosjekter der målet er å utvikle et spekter av veilednings- og avlastningstjenester til pårørende med utgangspunkt i pårørendes behov. Det forutsettes at:
- de kommunale helse- og omsorgstjenestene inkludert bestillerkontoret, tildelingskontoret eller andre som tildeler tjenester har en sentral rolle i prosjektet
- alle pårørende med krevende omsorgsoppgaver inkluderes som sluttbrukere, uavhengig av pasient/brukers alder og årsaken til omsorgsbehovet
B: Prosjekter der målet er å utvikle rutiner og system for kartlegging og oppfølging av barn og unge som pårørende til foreldre og søsken. Det forutsettes at:
- de kommunale helse- og omsorgstjenestene inkludert bestillerkontoret, tildelingskontoret eller andre som tildeler tjenester har en sentral rolle i prosjektet
- prosjektet inkluderer samarbeid mellom helse- og omsorgstjenestene, frivillige organisasjoner, barnehage/skole, andre kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten der dette er aktuelt.
- alle barn og unge som pårørende eller til foreldre og søsken inkluderes, uavhengig av pasientens alder og diagnose
Vekting av kriterier for tilskudd
Prosjekt (50 %)
- Sammenheng mellom prosjektets mål og mål for tilskuddsordningen
- I hvilken grad vil prosjektet bidra til måloppnåelse for ordningen?
- Prosjektet er kunnskaps- og erfaringsbasert
- I hvilken grad vil prosjektet basere seg på innhenting av kunnskap og kartlegging av erfaringer fra egen og andre kommuner?
- Brukermedvirkning
- I hvilken grad er pårørende involvert og får innflytelse i prosjektet?
- Overføringsverdi
- I hvilken grad har prosjektet læringsverdi for andre?
Søknad (30 %)
- Gode og tydelige kriterier for måloppnåelse
- I hvilken grad viser søknaden til mål som er spesifikke, målbare, realistiske, tidsbestemte og evaluerbare?
- Forankring
- I hvilken grad viser søknaden til tilstrekkelig faglig/ administrativ/ politisk forankring? F.eks. beslutningsvedtak i kommunen
- Erfaring/ kompetanse
- I hvilken grad beviser søknaden tilstrekkelig erfaring/kompetanse hos søkeren innenfor målområdet?
- Tidsplan
- I hvilken grad viser søknaden en spesifikk og realistisk tidsplan med relevante aktiviteter og milepæler?
- Plan for videreføring
- I hvilken grad er det beskrevet hvordan prosjektet og resultatene kan brukes og aktivitetene kan opprettholdes over tid (implementeres i vanlig drift)?
Budsjett (20 %)
- Klart og presist budsjett
- I hvilken grad gir prosjektets budsjett en klar og presis oversikt over de ulike planlagte utgiftene og inntektene?
- Sammenheng mellom søknadens beløp og ordningen
- I hvilken grad kan søknadsbeløpet anses som rimelig ift. ordningens budsjett og omfanget av arbeidet?
- Egenfinansiering
- I hvilken grad har søkeren selv finansiert en del av prosjektet?
- Feilutgifter
- I hvilken grad er budsjettet avgrenset mot utgifter som ordningen ikke dekker? (evt. investering, osv.)
Vedtaksbrevet (brev om innvilgelse av tilskudd) gir informasjon om rapporteringskrav og frister.
Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vi motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.