Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver
Tilskuddsordningen skal bidra til å bedre pårørendes situasjon gjennom å styrke pårørendearbeid på individ,- tjeneste- og systemnivå.
Søknadsfrist 15. mars 2023
Beløp: 19 200 000 kr
Slik blir prosessen
Tilskuddsordningen utlyses: 30. januar 2023
Søknadsfrist for 2023: 15. mars 2023
Rapporteringsfrist: 01. april 2024
Før du søker
Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
Bakgrunn for tilskuddsordningen
Hensikten med tilskuddsordningen er å bidra til å bedre pårørendes situasjon gjennom å styrke pårørendearbeid på individ, - tjeneste- og systemnivå. Tilskuddordningen i 2023 har nytt regelverk og er styrket med 10 mill. kroner, til 19,2 mill. kroner. Dette er en del av kommende opptrappingsplanen for psykisk helse og forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet.
Bærekraftsutfordringene som tjenestene står overfor gjør det viktig å anerkjenne innsatsen fra de pårørende. Tilskuddsordningen skal bidra til å styrke kvaliteten på tjenestene til brukere. Dette gjøres gjennom systematisk samarbeid med pårørende, ved å støtte pårørende med krevende omsorgsoppgaver, forbedre deres situasjon og bidra til å forebygge at de utvikler egne helseproblemer. Videre gjøres det ved at barn og unge som pårørende og etterlatte til foreldre eller søsken får ivaretatt sine behov for informasjon og nødvendig oppfølging. Dette er i tråd med Nasjonal pårørendestrategi Vi – de pårørende (regjeringen.no) som har seks innsatsområder og 32 tiltak som skal gjennomføres i perioden 2020 – 2025 for å bidra til å bedre pårørendes situasjon.
Regelverk
Mål
Målet er å bidra til å bedre pårørendes situasjon gjennom å styrke pårørendearbeid på individ,- tjeneste- og systemnivå.
Delmål er å:
identifisere, synliggjøre, anerkjenne og støtte pårørende med krevende omsorgsoppgaver
forbedre informasjon og veiledning om rettigheter, muligheter og hjelpetilbud til pårørende for å forebygge at pårørende utvikler egne helseproblemer
ivareta hele familien som pårørende hvis et familiemedlem blir syk
styrke kvaliteten på tjenestene til pasient/bruker gjennom samarbeid med pårørende
Målgruppe
Målgruppen er pårørende med krevende omsorgsoppgaver som følge av å være pårørende til barn med omfattende behov, personer med flere kroniske lidelser, pårørende til eldre med omsorgsbehov, pårørende til personer med psykiske helse- og rusmiddelproblemer eller pårørende som opplever overdosedødsfall.
Kommuner kan søke på tilskuddsordningen.
Søker kan velge å utvikle tiltak i samarbeid med andre kommuner, bruker- og pårørendeorganisasjoner, andre frivillige/ideelle aktører og/eller offentlige tjenester. Søknaden skal da utarbeides i fellesskap med samarbeidspartner(e). Ved samarbeid er kommunen økonomisk og administrativt ansvarlig, og skal stå som søker og mottaker av tilskuddet.
Prosjektbeskrivelse/ beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
Delfinansiering/tilskudd fra andre instanser
Egenfinansiering
Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer:
Søknaden må inneholde en beskrivelse av hvordan søkers tiltak i året det søkes om tilskudd for vil bidra til at tilskuddsordningens mål nås, se regelverkets punkt 1 (PDF). Dette gjøres ved å oppgi realistiske anslag for tiltakets effekt/resultat for målgruppen sett opp mot hver av indikatorene som vil legges til grunn for vurderingen av måloppnåelse for ordningen, se regelverkets punkt 2 (PDF).
Det er ønskelig med - men stilles ingen krav om egen- eller delfinansiering. Informasjon om eventuell finansiering ut over tilskudd innvilget av Helsedirektoratet skal oppgis i søknaden.
Tilskuddsmottaker skal i sin rapportering per 31.desember året tilskuddet ble innvilget for rapportere resultater sett opp mot anslagene som ble oppgitt i søknaden. Helsedirektoratet vil sammenligne rapporterte resultater med informasjonen i søknaden i sin vurdering av tiltakets måloppnåelse.
Tildeling av tilskudd avgjøres ved en skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
Tiltak som vil bidra til måloppnåelse for ordningen (se regelverkets punkt 1), for eksempel gjennom:
Tidlig identifisering av pårørende
Informasjonstiltak og veiledning om rettigheter, muligheter og hjelpetilbud
Kompetanseheving og kunnskapsdeling på tjeneste- og systemnivå
Utvikling av veilednings- og avlastningstjenester
Utvikle lokale planer og etablering av kommunale system for strategisk pårørendearbeid
Tiltak i kommunene må etableres ut fra lokale forhold.
Måloppnåelse vil bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) beskrevet i regelverkets punkt 2.
Tillegg og presiseringer:
Systematisk bruker- og pårørendemedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå skal være en integrert del av tjenesteutvikling og kvalitetsforbedring i kommuner som mottar tilskudd.
Tiltakene bør forankres i ledelsen eller i kommunens planverk.
Tiltaket kan også inkludere helse- og omsorgstjenestenes samarbeid med frivillige/ideelle organisasjoner, barnehage/skole, andre kommunale tjenester samt spesialisthelsetjenesten.
Dersom kommunen mottar midler fra Helsedirektoratet over andre tilskuddsordninger hvor det er lagt inn en forutsetning om egenfinansiering, skal ikke midler fra denne ordningen benyttes til å dekke slik egenfinansiering.
Tilskuddet skal ikke dekke utgifter til investeringer eller til innkjøp av utstyr ut over det som ansees å være nødvendig for å gjennomføre tiltaket.
Tilskuddsberegning:
Helsedirektoratet fatter vedtak om innvilgelse av tilskudd etter en helhetlig, skjønnsmessig vurdering sett opp mot tilskuddsordningens mål og prioriteringer. Søknadene vurderes ut fra tiltakets bidrag basert på tildelingskriteriene beskrevet i tabellen under.
Følgende tiltak vil bli prioritert:
Tiltak for pårørende til personer med psykiske helse – og/eller rusmiddelproblemer samt pårørende som opplever overdosedødsfall.
Tiltak som ivaretar barn som pårørende
Tiltak som bidrar til støtte til pårørende med svært tyngende omsorgsoppgaver og som står i fare for selv å bli syke.
Vektingen av de enkelte kriteriene i tabellen under er veiledende.
Tiltak (60 prosent)
Sammenheng mellom tiltakets mål og mål for tilskuddsordningen: I hvilken grad vil tiltaket bidra til måloppnåelse for ordningen?
Tiltaket er kunnskaps- og erfaringsbasert: I hvilken grad viser søknaden tilstrekkelig erfaring/kompetanse hos søkeren?
Pårørendemedvirkning: I hvilken grad er pårørende involvert og får innflytelse i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltaket?
Tilgjengelighet og fleksibilitet: I hvilken grad er tiltaket et lavterskeltiltak med lett tilgjengelighet og stor fleksibilitet for pårørende?
Overføringsverdi: I hvilken grad har tiltaket læringsverdi for andre, for eksempel andre pårørende, andre tjenester i kommunen eller for andre kommuner?
Plan for videreføring: I hvilken grad er det beskrevet hvordan tiltaket og resultatene kan nyttiggjøres og opprettholdes over tid (implementeres i vanlig drift)?
Søknad (20 prosent)
Forankring: I hvilken grad viser søknaden til tilstrekkelig forankring? F.eks. beslutningsvedtak eller planverk i kommunen
Samarbeid: I hvilken grad viser søknaden til et samarbeid mellom kommunale tjenester, bruker- og pårørende-organisasjoner, andre frivillige/ideelle aktører og/eller offentlige tjenester?
Tidsplan: I hvilken grad viser søknaden en spesifikk og realistisk tidsplan med relevante aktiviteter og milepæler?
Budsjett (20 prosent)
Klart og presist budsjett: I hvilken grad gir søknaden en klar og presis oversikt over de ulike planlagte utgiftene og inntektene?
Sammenheng mellom søknadens omfang og ordningens budsjettramme: I hvilken grad kan søknadsbeløpet anses som rimelig ift. omfanget av arbeidet og tilskuddsordningens totale budsjett?
Egenfinansiering: I hvilken grad har søkeren selv fått på plass delfinansiering av tiltaket?
Rapporteringsfrist er 1. april året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.desember året tilskuddet ble tildelt.
Måloppnåelse
Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak sett opp mot beskrivelsen i sin søknad og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se regelverkets punkt 1 og 2) er oppnådd.
Rapporteringen skal spesifikt belyse:
Hvordan gjennomføringen har vært i forhold til tiltakets mål og fremdriftsplan beskrevet i søknaden
Resultater og hovedfunn fra kartlegginger som er utført for å øke kunnskap om pårørendes situasjon
Resultater fra bruker- og pårørendeundersøkelse eller andre tilbakemeldingsverktøy som belyser hvilken grad pårørende opplever tilfredshet og nytte av tiltaket samt forbedret involvering
Hvordan barn og unge som pårørende eller etterlatte til foreldre eller søsken har fått ivaretatt sine behov for informasjon og nødvendig oppfølgning
Hvilke tiltak som er etablert for å støtte pårørende med krevende omsorgsoppgaver, herunder informasjon, opplæring og veiledning om rettigheter, muligheter og hjelpetilbud
Hvordan og i hvilken grad pårørende har medvirket i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltaket, herunder hvilke rutiner og systemer som er etablert for videre samarbeid med pårørende
Hvordan og i hvilken grad pårørendearbeid er styrket på individ-, tjeneste- og systemnivå
Hvordan kvaliteten på tjenesten til pasient/bruker er styrket gjennom samarbeidet med deres pårørende
Status for samarbeid og samhandling med andre sentrale tjenester og aktører som gir forutsigbare og koordinerte tjenester
I hvilken grad tiltaket har hatt – eller vil kunne gi - læringsverdi også for andre kommuner
Se også eventuelle rapporteringskrav i vedtaksbrevet
Rapporteringen skal beskrive status og resultat for de anslag som ble oppgitt i søknaden (se regelverkets punkt 3). Helsedirektoratet vil sammenligne rapportert resultat med informasjonen i søknaden i sin vurdering av tiltakets måloppnåelse.
Dersom det er forsinkelser eller avvik mellom anslått effekt/resultat for tiltaket beskrevet i søknaden og statusen per 31.desember skal dette forklares i rapporteringen sammen med en beskrivelse av hvilke tiltak som eventuelt er iverksatt for å redusere avviket.
Regnskap
Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå. Nærmere informasjon om regnskapsrapportering blir spesifisert i tilskuddsbrevet.
Revisorattestasjon
Der det innvilges tilskudd på 200 000 kroner eller høyere stilles det krav om revisorbekreftelse av regnskapet. Nærmere informasjon om revisorkontroll og attestasjon blir spesifisert i tilskuddsbrevet.
Helsedirektoratet (2019). Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 27. januar 2023, lest 04. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/helhetlig-stotte-til-parorende-med-krevende-omsorgsoppgaver