Slik blir prosessen
-
Søknadsfrist:
12. april 2021 -
Rapporteringsfrist for 2021:
01. april 2022
MERK: Det er Statsforvalteren som forvalter tilskuddet på vegne av Helsedirektoratet
MERK: Ta kontakt med Statsforvalteren hvis du har spørsmål.
Regelverk
Målet med tilskuddordningen er gjenåpning, etablering og tilpassing av tjenestetilbud med behov for økte ressurser på grunn av smittevernhensyn i forbindelse med koronapandemien.
Målgruppen er personer med rus- og/eller psykiske helseproblemer.
Bevilgningen til tilskuddsordningen er et tillegg til statsbudsjettet Prop 79S - Innst. 232 S (2020-2021). Bakgrunnen er at koronapandemien og ivaretakelse av smittevernhensyn fortsatt krever ekstra ressurser for å opprettholde det kommunale helse- og omsorgstilbudet for personer med rus- og/eller psykiske helseproblemer.
Kartlegging av tilsvarende tilskudd for 2020 viser at tilskuddsmidlene (totalt 50 millioner kroner) for de fleste kommunene var avgjørende for tilpassing og etablering av nødvendige tilbud for målgruppen. Det er bakgrunnen for at tilskuddet videreføres og forsterkes.
I enkelte kommuner er tjenestetilbudet til personer med rus- og/eller psykiske helseproblemer fortsatt redusert som følge av koronapandemien. Målgruppen er sårbar, og situasjonen er fortsatt bekymringsfull.
Se også Læringspunkter fra 2020 (pdf).
Det er bare kommuner som kan stå som mottaker av disse tilskuddsmidlene. De kan søke alene, eller i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, privat, ideell og frivillig sektor. Det oppfordres spesielt til samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner.
Tillegg og presiseringer
Søkerkommune står administrativt og økonomisk ansvarlig overfor Helsedirektoratet, og det er denne kommunen et innvilget tilskudd utbetales til.
- Søkerens mål med prosjektet/tiltaket det søkes om tilskudd til
- Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves).
Søknaden undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer
I tillegg til en kort beskrivelse av utfordringsbildet og en beskrivelse av mål, tiltak og eventuelle samarbeidsaktører, skal det oppgis hvor mange brukere tilbudet er ment for.
Brukermedvirkning, inkludering av brukere og pårørende, er viktig for å lykkes i dette arbeidet. Søknaden bør inneholde en kort beskrivelse av hvordan brukermedvirkning skal ivaretas.
Søknaden skal være poengtert og relativt kortfattet.
Statsforvalteren forvalter tilskuddsordningen, og søknadene skal sendes Statsforvalteren. Informasjon om søknadsprosessen finnes på Statsforvalterens nettsider:
- Agder (statsforvalteren.no)
- Innlandet (statsforvalteren.no)
- Møre og Romsdal (statsforvalteren.no)
- Nordland (statsforvalteren.no)
- Oslo og Viken (statsforvalteren.no)
- Rogaland (statsforvalteren.no)
- Troms og Finnmark (statsforvalteren.no)
- Trøndelag (statsforvalteren.no)
- Vestfold og Telemark (statsforvalteren.no)
- Vestland (statsforvalteren.no)
Følgende kriterier blir vektlagt ved vurdering av søknad:
- Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Tilskudd innvilges de kommunene som Statsforvalteren og Helsedirektoratet vurderer har det største behovet, og hvor tiltak(ene) anses som relevante og gode. Det er begrenset med midler.
Større byer og kommuner med åpne russcener vil bli prioritert. Det vil bli lagt vekt på hvor mange brukere som omfattes av tjenesten det søkes tilskudd til.
Tilskuddsordningen forvaltes av Statsforvalteren på vegne av Helsedirektoratet. Både søknad og faglige spørsmål rettes til Statsforvalteren. Det er et mål at midlene skal utbetales kommunene så raskt som mulig.
Tillegg og presiseringer
Utfordringsbildet for brukerne og tjenestetilbudet vil variere fra kommune til kommune. Tilskudd kan eksempelvis benyttes til tjenestetilbud som gjør at brukerne kommer i kontakt med behandlingsapparatet, til sosiale møteplasser eller etablering av tilbud om mobil utlevering av bruker- og smittevernsutstyr, LARmedikamenter eller andre oppfølgingstjenester med behov for økte ressurser på grunn av smittevernhensyn i forbindelse med koronasituasjonen.
Tilskuddet skal ikke brukes til kartlegging o.l, men anvendes til konkret aktivitet som kommer brukerne raskt til gode i koronasituasjonen.
Vedtaksbrevet gir informasjon om rapporteringskrav og frister.
Rapporteringsfrist er 01.04. året etter at tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 det året tilskuddet ble tildelt. Tilskuddsmottakerne rapporterer ved å besvare en kort elektronisk kartlegging de får tilsendt via Statsforvalteren. Statsforvalteren sammenstiller rapporteringen fra kommunene og sender samlet tilbakemelding til Helsedirektoratet.
Måloppnåelse
Den elektroniske kartleggingen vil gi overordnet informasjon om gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad disse har bidratt til at målene for tilskuddsordningen er oppnådd:
- Hvilke tjenestetilbud tilskuddsmidlene ble brukt til
- Antallet brukere som nyttiggjorde seg tilbudet/tilbudene
- Kortfattet kvalitativ vurdering av nytteverdien for brukerne og kommunen
- Beskrivelse av nye tilnærminger og læringspunkter som kan være nyttig for eventuelle kommende, tilsvarende krisesituasjoner