Slik blir prosessen
-
Søknadsfrist:
31. oktober 2021 -
Rapporteringsfrist for 2021:
01. april 2022
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
Regelverk
Målet for ordningen er at brukerne skal få en bedre kvalitet på legevakttjenesten. Dette gjennom å øke kompetansen for leger og annet helsepersonell i legevakt gjennom kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering og gjennom å øke grunnkompetansen for operatører i legevaktsentraler. Dette basert på forskrift om krav til og organisering av kommunal legevaktordning, ambulansetjeneste, medisinsk nødmeldetjeneste mv. (akuttmedisinforskriften) som bl.a. stiller krav til kompetanse og svartider.
Målgruppen for kursene er alt helsepersonell i legevakt. Gjelder også helsepersonell på fastlegekontorer som deltar i organisert kommunal legevakt på dagtid.
Kommuner med ansvar for legevakt og legevaktsamarbeid kan søke om tilskudd. Kommuner som har samarbeid eller ønsker å inngå samarbeid om tiltakene kan søke om tilskudd. Ved samarbeid er det kun en part som kan søke på vegne av et samarbeidsfellesskap. Denne kommunen står administrativt og økonomisk ansvarlig overfor Helsedirektoratet, og det er denne kommunen tilskuddet utbetales til.
- Med søknaden skal det følge utfylt vedlegg som beskriver antall ansatte man søker for og hva man får dekket: Tabell som vedlegg til søknad for 2021 (xlsx)
- Søkerens mål med tilskuddet
- Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Søkerens organisasjonsform (for eksempel forening, stiftelse, AS eller annet).
- Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse
- Søkerens vurdering av risiko ved prosjektet
- Søknaden skal undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Søknadsbehandling
Søknader behandles fortløpende, og vi tildeler tilskuddsmidler til kommuner som oppfyller tildelingskriteriene så langt midlene rekker. Når søknaden er ferdig behandlet sender vi et vedtaksbrev. Erfaringen fra 2020 tilsier at det er tilstrekkelig med midler på ordningen.
Ubrukte midler
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Marker i feltet "Videreføring av tiltak som har fått tilskudd av Helsedirektoratet " (side 2 i søknadsskjemaet). Henvis til saksnummer og oppgi ubrukte midler fra året før i budsjettet (side 4 i søknadsskjemaet). Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en søknad om overføring av de ubrukte midlene.
Det gis tilskudd til:
- Kurs i akuttmedisin for leger (ikke turnusleger) og annet helsepersonell i legevakt som ikke har gjennomgått slikt kurs.
- Kurs i volds- og overgrepshåndtering for leger og annet helsepersonell i legevakt.
Lønnsdifferanse for å styrke kompetansen ved ansettelse av nye operatører i legevaktsentral, som oppfyller kravene i akuttmedisinforskriften §13f.
Tilskuddsberegning:
- Kurs i akuttmedisin for leger og annet helsepersonell i legevakt: kr. 5,000 i kursavgift per deltaker dekkes. Kursavgift for nettkurs i akuttmedisin: kr. 250 per deltaker dekkes. For fast ansatte fastleger og annet helsepersonell dekkes også kr. 4,000 i reiseutgifter/oppholdsutgifter per deltaker dersom kurset avholdes der reise er nødvendig.
- Kurs i volds- og overgrepshåndtering for leger og annet helsepersonell (inkludert turnusleger) i legevakt: kr. 250 i kursavgift per deltaker dekkes. For selvstendig næringsdrivende fastleger og vikarleger gis også kr. 4,000 i lønnskompensasjon per deltaker.
- Antall nyansatte operatører i legevaktsentraler som oppfyller kravene i akuttmedisinforskriften §13 f, krav om «relevant helsefaglig utdanning på bachelornivå» (grunnutdanning). Differansen dekkes med inntil kr. 5,000 per måned per f.eks. sykepleier/vernepleier.
- Merutgifter knyttet til deltakelse på akuttmedisinkurs som nevnt i punkt 1 kan dekkes etter særskilt søknad, dersom kommunene kan dokumentere at smittevernhensyn kursarrangør er pålagt å følge får slike konsekvenser, jf. Helsedirektoratets brev av 17.06.20 om praktisk gjennomføring av akuttmedisinkurs. Merutgifter dekkes fortløpende etter skjønnsmessig vurdering og så langt tilskuddsmidlene rekker, avgrenset oppad til 5000 kr pr deltaker, reise og opphold inklusive.
Dekning av eventuelle merkostnader til smitteverntiltak som nevnt under pkt. 4. vurderes etter gjennomført aktivitet på grunnlag av tilsendt dokumentasjon.
Måloppnåelse
Tilskuddsmottakeren skal vurdere hvordan gjennomførte tiltak har ført til måloppnåelsen. Det skal i tillegg rapporteres på følgende kriterier for måloppnåelsen:
- Antall kursdeltakere i akuttmedisin for leger og annet helsepersonell i legevakt
- Antall kursdeltakere i volds- og overgrepshåndtering for leger og annet helsepersonell
- Antall nyansatte operatører i legevaktsentraler som oppfyller kravene i akuttmedisinforskriften §13f
Rapporteringsfrist er 1.4 året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt.
Regnskap
Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå. Frist for regnskap pr 31.12 innen 1.4 påfølgende år.
Revisorattestasjon
Evt. krav og frist for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet.
Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vi motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.