Slik blir prosessen
-
Søknadsfrist:
01. mars 2021 -
Frist for sluttrapport:
15. desember 2021
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
MERK: feil lenke til søknadsskjema i Altinn lå ute i perioden 19. - 25. januar. Riktig lenke ble publisert 26. januar. Vi beklager dette! Vi ber om at de som har begynt å legge inn informasjon i feil søknadsskjema, søker i riktig søknadsskjema.
MERK: Statsforvalteren forvalter tilskuddsordningen i samarbeid med Helsedirektoratet.
Regelverk
Målet er å stimulere kommunene til å tenke helhetlig og tverrsektorielt, ved å integrere og forankre helhetlige tjenestemodeller, slik at velferdsteknologi forblir et godt integrert tilbud i kommunenes helse- og omsorgstjenester. Dette skjer ved å videreføre tilegnet kunnskap og erfaring fra trygghets- og mestringsoppdraget, og en tydelig organisering av sentrale roller og ansvarsområder.
Tilskuddsordningen følger opp Meld. St. 29 (2012-2013) "Morgendagens omsorg" og inngår i Nasjonalt velferdsteknologiprogram. Hovedmålet med satsingen er at velferdsteknologi skal være en integrert del av tjenestetilbudet i kommunen. Med integrerte tjenester menes at kommunene skal ha etablerte rutiner for å kunne identifisere, kartlegge og tilby velferdsteknologi på lik linje som andre helse -og omsorgstjenester. Tilskuddsordningen skal bidra til å realisere gevinster for brukere og pårørende og en mer bærekraftig helse - og omsorgstjeneste slik det er beskrevet i tidligere anbefalinger.
Målgruppen er kommuner som allerede deltar i Nasjonalt velferdsteknologiprogrammet samt nye kommuner som er modne nok til å integrere velferdsteknologi helhetlig og på tvers av sektorer i sine helse- og omsorgstjenester. Målgruppen i siste instans er brukere av helse og omsorgstjenester og deres pårørende.
Kommuner
Det er mulig å søke enkeltvis eller i samarbeid med andre. Bekreftelse om deltakelse fra andre kommuner skal følge søknaden. I samarbeidsprosjekter er det søkerkommune som er ansvarlig for søknaden, men det skal komme tydelig frem i søknaden hvem de samarbeider med.
Samarbeidsprosjekter kan f.eks. bestå av kommuner, utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjeneste, interkommunale selskap, og kommuner som initialt var med i utviklingsfasen.
- Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Delfinansiering/tilskudd fra andre instanser
- Egenfinansiering
- Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse for prosjektet
- Søkerens vurdering av risiko ved prosjektet
Søknaden undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Prosjektbeskrivelsen må inneholde en fremdriftsplan, og risikovurdering av denne.
Søknadsbehandling
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet. Henvendelser om saksbehandlingstid/vedtak rettes til Statsforvalter.
Ubrukte midler
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Marker i feltet "Videreføring av tiltak som har fått tilskudd av Helsedirektoratet " (side 2 i søknadsskjemaet). Henvis til saksnummer og oppgi ubrukte midler fra året før i budsjettet (side 4 i søknadsskjemaet). Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en søknad om overføring av de ubrukte midlene.
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Det gis tilskudd til
Tilskuddet er en stimuleringsordning for delfinansiering av prosjektledelse og implementeringsstøtte til en fullverdig helhetlig tjenestemodell. Dette skjer ved å integrere gode arbeidsprosesser innen velferdsteknologi i måten å hjelpe brukerne, samt avlæring av gamle måter å jobbe på. Det gis ikke tilskudd til investeringer eller anskaffelser.
Tilskuddsordningen skal også bidra til å styrke kommunene mot en sterk faglig kommunal helse- og omsorgstjeneste, ved hjelp av prosjekt og prosesslederutdanninger i tråd med Kompetanseløft 2025.
Utviklingssentre som en del av lokalt/regionalt kunnskapssenter kan med fordel involveres i kommunens arbeid mot en helhetlig implementering av velferdsteknologi.
Tillegg og presiseringer
Samarbeidsprosjekter som er lederforankret i alle ledd og som har et overordnet mål å etablere og implementere en varig helhetlig struktur til å gi helse- og omsorgstjenester på ved hjelp av velferdsteknologi vil bli prioritert.
Samarbeidsprosjekter som er med i Nasjonalt velferdsteknologiprogram vil bli prioritert.
Søknader fra kommuner med samarbeid med andre kommuner vil bli prioritert.
For nye søkere vil prosjekter i samarbeid mellom flere kommuner bli prioritert.
Tilskuddsberegning
Tilskudd innvilges de søknader tilskuddsforvalter har størst forventninger til innenfor de budsjettrammer Stortinget har vedtatt, sett opp mot følgende kriterier:
Prosjekt (70 %)
- Tydelig målbeskrivelse
- Er bakgrunn for og formål med prosjektet tydelig beskrevet?
- I hvilken grad er analyser av forventede effekter (for brukere og tjenesten) utført?
- I hvilken grad er det sammenheng med utviklingsmål for området?
- Plan for implementering av helhetlig tjenestemodell, og forvalting av personsensitive data i tråd med Normens veileder, og velferdsteknologiens ABC
- Prosjektleveranser og fremdrift
- Er det inkludert en plan for gjennomføring (prosjekt og overgang til drift)?
- Forankring og prosjektorganisering
- I hvilken grad er prosjektet forankret hos kommunens beslutningstakere?
- Har tiltaket tverrfaglig og tverrsektoriell forankring?
- I hvilken grad er informasjon og brukerinvolvering tatt inn i prosjektet?
- Prosjektbeskrivelse
- Beskrivelse av hvordan velferdsteknologi skal forankres og tilbys på lik linje med andre helse- og omsorgstjenester
- I hvilken grad er prosjektbeskrivelsen i tråd med målsetningen fra prosjekt til varig drift?
- Tjenesteinnovasjon: Beskrivelse av hvordan tjenesteinnovasjon og endringsarbeid skal foregå.
- Plan for samarbeid med andre sentrale aktører f.eks. USHT og andre eksisterende fagnettverk for videre kunnskapsdeling og erfaringsutveksling
Søknad og budsjett (30 %)
- Innhold
- Tydelig og kortfattet søknad
- Realistisk budsjett
- I hvilken grad er det realisme i forhold til anskaffelse av prosjektleder og gjennomføring av kompetanseutvikling?
- Finansiering
- I hvilken grad er tiltaket egenfinansiert?
- I hvilken grad er tiltaket budsjettmessig forankret?
Vedtaksbrevet (brev om innvilgelse av tilskudd) gir informasjon om rapporteringskrav og frister.
Det skal rapporteres på måloppnåelse etter fastsatt dato definert av Statsforvalter. Det skal leveres en sluttrapport for prosjektet per 15.12.2021. Kvartalsvis rapportering og sluttrapporten sendes til Nasjonalt velferdsteknologiprogram.