Søknader vurderes skjønnsmessig med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
Tilskuddet skal bidra til å øke det samlede tilbudet innen psykisk helse og rus i kommunen. Tilbudet skal være gratis for brukerne, det skal gi direkte hjelp uten henvisning, det skal være tilgjengelig for alle i målgruppen og inneholde personell med kompetanse til å oppfylle tjenestens formål.
Tilskuddsberegning:
Det kan innvilges støtte til etablering/implementering av Rask Psykisk Helsehjelp med inntil kr 400 000 til etablering og inntil to årsverk med kr 550 000 pr årsverk. Etableringsstøtten gis kun for ett år. Nye søkere kan tildeles inntil kr 1 500 000 mill. første driftsår.
Ved andre års tildeling videreføres rekrutteringstilskuddet med inntil kr 500 000 pr. årsverk, totalt inntil kr 1 mill. kroner.
Ved tredje års tildeling videreføres rekrutteringstilskuddet med inntil kr 400 000 pr. årsverk, totalt inntil kr 800 000.
Følgende kriterier blir vektlagt ved vurdering av søknad:
Prosjekt - vektes 60 %
Kriterier | Forklaring |
Forankring i øverste administrative og politiske nivå i kommunen og i kommunens planer | Manglende forankring på øverste nivå vil gjøre implementering av tiltaket i ordinær drift vanskelig. |
Plan for implementering etter endt tilskuddsperiode | Ved for eksempel prosjekt- og implementeringsplan |
Minimum 50% tilknytning til psykolog inn i prosjektet | Modellen baserer seg på et team av tverrfaglige behandlere, men det er et krav at psykolog er tilknyttet tiltaket for faglig kvalitetssikring |
Søknad og budsjett - vektes 40%
Forståelsen av hva modellen Rask psykisk helsehjelp innebærer | Søknaden må vise at søker har forstått hva modellen innebærer |
Vurdering av muligheten for å delta på videreutdanningen | Videreutdanningen består av 13 samlinger alla 2 dager i Oslo og kommunen må derfor vurdere mulighet for slik deltakelse |
Økonomisk egeninnsats | Ved bruk av faste stillinger inn i prosjektet og disposisjon av lokaler og utstyr. Det forventes at egeninnsatsen øker i løpet av tilskuddsperioden |
Tillegg og presiseringer:
Alle som skal jobbe i Rask psykisk helsehjelp må gjennomføre videreutdanning i kognitiv terapi. Videreutdanningen gjennomføres i løpet av første driftsår, og består av 13 samlinger på 2-3 dager. Videreutdanningstilbudet mottar støtte over statsbudsjettet gjennom en direkte bevilgning fra Helsedirektoratet og er ikke finansiert gjennom denne tilskuddsordningen. Kommunene må selv dekke pensumlitteratur, samt reise og opphold for å delta på videreutdanningen i Oslo.
De ansatte i Rask psykisk helsehjelp må ha minimum 3-årig helse/sosialfaglig høgskoleutdanning tilsvarende bachelornivå. Videreutdanning i psykisk helse/rusarbeid er en fordel. Det skal være psykolog tilknyttet Rask psykisk helsehjelp.
Ved eventuell kommunesammenslåing der flere av kommunen fortsatt er inne i tilskuddsperioden på tre år og har mottatt tilskuddsmidler hver for seg før sammenslåingen, vil den nye storkommunen kunne søke om et tilsvarende beløp som de ville blitt vurdert for før sammenslåingen.
Det forventes at kommunen bidrar med faste stillinger inn i tiltaket og at kommunens bidrag til driften økes i etableringsperioden.
Kommuner som ønsker å knytte seg til Rask psykisk helsehjelp som allerede er etablert i nærliggende kommuner, kan søke om midler til årsverk for å utvide den etablerte tjenestens opptaksområde/ danne interkommunale tilbud for Rask psykisk helsehjelp.
Tilskudd innvilges i maksimalt tre år, med forbehold om Stortingets behandling av de årlige statsbudsjettene. Søknad må sendes for hvert enkelt år.