Kapittel 5 Energi og næringsstoffer

Matforsyningsstatistikken gir grunnlag for å beregne kostens innhold av energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå. Data fra SSBs forbruksundersøkelser 1975–2012, SSBs kostholdsstatistikk og nasjonale kostholdsundersøkelser er også inkludert i dette kapittelet. 

Tabell 7 gir oversikt over kostens innhold av energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå ifølge matforsyningsstatistikken i perioden 1970–2024. Beregningene er foretatt utfra spiselig mengde matvare. Grensehandel inngår ikke i energi- og næringsberegningene, men omtales separat.

Tabell 7

Energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå1. Mengde per person per dag

 

1970

1980

1990

2000

2010

2015

2020

2022

2023

2024*

Energi, MJ

12,0

13,3

12,2

12,0

11,7

11,5

11,5

11,2

11,0

11,1

Protein, g

85

94

94

95

100

99

104

102

101

101

Fett, g2

126

135

111

110

112

115

114

111

111

112

mettede fettsyrer, g2

 

57

45

47

48

45

44

44

44

44

enumettede fettsyrer, g2,3

 

48

40

36

39

43

43

41

41

41

flerumettede fettsyrer, g2,3

 

21

18

19

16

17

18

18

17

17

transumettede fettsyrer, g

 

 

 

 

2

1,3

1,5

1,5

1,5

1,5

Karbohydrat, g

352

390

375

369

330

315

309

300

292

293

tilsatt sukker, g

115

120

118

120

95

84

81

77

76

76

Kostfiber, g

 

23

22

24

26

26

31

30

28

29

Karbohydrat inkl. kostfiber, g

 

 

 

 

 

 

 

330

320

322

Energifordeling:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protein, %

12

12

13

13

15

15

15

16

16

16

Fett, %

39

38

35

34

35

37

37

37

37

37

mettede fettsyrer, %

 

16

14

15

15

14

14

14

15

15

enumettede fettsyrer, %

 

13

12

11

12

14

14

14

14

14

flerumettede fettsyrer, %

 

6

6

6

5

6

6

6

6

6

transumettede fettsyrer, %

 

 

 

 

0,6

0,4

0,5

0,5

0,5

0,5

Karbohydrat, %

49

50

52

52

48

47

46

46

45

45

tilsatt sukker, %

16

15

17

17

14

12

12

12

12

12

Kostfiber, %

 

 

 

 

2

2

2

2

2

2

Karbohydrat inkl. kostfiber, %

 

 

 

 

 

 

 

48

47

47

* Foreløpige tall
1 Se avsnittet «Beregning av energi og næringsstoffer» for detaljer om matvaredatabasen og kostberegningene.
2 Fra 2014 er sammensetningen av «annet fett» endret, og fra 2015 er importert margarin inkludert i beregningen.
3 Tallene før 2005 inkluderer både cis- og transfettsyrer.

5. 1. Energi

5. 2. Fett, protein og karbohydrat

5. 3. Fettsyrer

5. 4. Tilsatt sukker

5. 5. Kostfiber

5. 6. Anslag grensehandel og næringsinnhold

5. 7. Salt

5. 8. Vitaminer og mineraler

5. 9. Alkohol

Siste faglige endring: 26. november 2025