Fra 2010 til 2023 gikk kostens innhold av energi ned fra 11,7 til 11 MJ per person per dag, ifølge matforsyningsstatistikken (Figur 30). I 2024 har energiinnholdet gått opp til 11,1 MJ per person per dag, og til samme nivå som i 2019.
Figur 30
De største kildene til energi ifølge matforsyningsstatistikken er korn og kornprodukter (29 prosent), melk og meieriprodukter (17 prosent), sukker/sukkervarer/sjokolade (13 prosent) og kjøtt og kjøttprodukter (11 prosent).
I SSBs kostholdsstatistikk utgjorde energiinnholdet i matvarer solgt fra dagligvarehandelen i gjennomsnitt 10,4 MJ per person per dag i 2023.
I de nasjonale kostholdsundersøkelsene var gjennomsnittlig energiinntak 5,8 MJ, 7,3 MJ og 8,0 MJ per person per dag blant henholdsvis 4-, 9- og 13-åringer (Ungkost 3, 2015–16). Blant voksne var daglig energiinntak i gjennomsnitt 8,0 MJ blant kvinner og 10,6 MJ blant menn (Norkost 4, 2022–23). Energiinntaket var relativt likt i Norkost 4 og Norkost 3 (2010–11).
Forskjeller i grunnlaget for statistikkene og svinn i matvarekjeden vil gi et høyere estimat for energiinnholdet i matforsyningsstatistikken enn i forbruksundersøkelsene, SSBs kostholdsstatistikk og i kostholdsundersøkelsene.
