Ifølge matforsyningsstatistikken økte innholdet av kostfiber fra 23 til 26 gram per person per dag i perioden 1980–2015, og til 29 gram per person per dag i 2024 (Tabell 7). Dette tilsvarer en økning fra 2,3 til 2,6 gram kostfiber per MJ fra 2015 til 2024, men er fortsatt lavere enn anbefalt nivå på minst 3 gram kostfiber per MJ.
Korn og kornprodukter bidro med 56 prosent av kostfiberet i matforsyningen i 2024, mens grønnsaker/belgfrukter, frukt/bær og poteter bidro med henholdsvis 19, 11 og 7 prosent (Figur 36).
Figur 36
I SSBs kostholdsstatistikk over mengde solgte matvarer fra dagligvarehandelen utgjorde kostfiber om lag 2 energiprosent i 2023. De største kildene til kostfiber var kornvarer og grønnsaker.
Basert på referanseverdier for energiinntak vil anbefalt inntak av kostfiber på minst 3 gram/MJ tilsvare minst 25 gram kostfiber/dag for kvinner og 35 gram kostfiber/dag for menn. Et inntak som tilsvarer 2–3 gram kostfiber/MJ eller mer, er passende for barn fra to års alder. Fra skolealder bør inntaket gradvis øke for å nå anbefalt nivå for voksne i løpet av ungdomsårene.
I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig kostfiberinntak 15 gram blant 4-åringer og 16 gram blant 9- og 13-åringer. Dette tilsvarer er kostfiberinntak på henholdsvis 2,6 g/MJ, 2,2 g/MJ og 2,1 g/MJ. I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av kostfiber 24 gram per dag (22 gram blant kvinner og 25 gram blant menn). Dette tilsvarer 2,7 gram kostfiber per MJ (2,9 g/MJ for kvinner og 2,5 g/MJ for menn). Førtiseks prosent hadde et kostfiberinntak under 3 g/MJ (38 prosent blant kvinner og 56 prosent blant menn). Brød og andre kornprodukter og grønnsaker var de største kildene til kostfiber i Norkost 4.