Kapittel 5.3 Fettsyrer

Kostens innhold av mettede fettsyrer gikk ned fra 16 til 14 energiprosent fra 1980 til 1990, ifølge  matforsyningsstatistikken (Figur 33). Siden 2015 har innholdet av mettede fettsyrer ligget mellom 14 og 15 energiprosent, og var på ca. 15 energiprosent i 2023 og 2024. Det anbefales at kostens innhold av mettede fettsyrer begrenses til under 10 energiprosent.     

Kostens innhold av transfettsyrer har gått betydelig ned over tid. Siden 2005 har transfettsyrer utgjort under 1 energiprosent. Det anbefales at kostens innhold av transfettsyrer holdes så lavt som mulig.  

Kostens innhold av enumettede fettsyrer gikk ned i perioden 1980–2000, fra 13 til 11 energiprosent, og økte siden til 14 energiprosent i 2015. Det har holdt seg rundt dette nivået i senere år. Det anbefales at enumettede fettsyrer bidrar med 10–20 energiprosent.  

Kostens innhold av flerumettede fettsyrer har siden 1980-årene holdt seg på 5 til 6 energiprosent, og har utgjort ca. 6 energiprosent siden 2015. Det anbefales at flerumettede fettsyrer bidrar med 5–10 energiprosent.  

Figur  33

Mettede fettsyrer utgjorde i underkant av 15 energiprosent i 2023 ifølge SSBs kostholdsstatistikk over mengde matvarer solgt fra dagligvarehandelen. 

Anbefalt inntakMettede fettsyrer bør være under 10 energiprosent. Flerumettede fettsyrer bør bidra med 5–10 energiprosent.

Ifølge de nasjonale kostholdsundersøkelsene var kostens innhold av mettede fettsyrer i gjennomsnitt 13 til 14 energiprosent blant 4-, 9- og 13-åringer (Ungkost 3, 2015–16) og 13 energiprosent blant voksne (Norkost 4, 2022–23), og over anbefalt inntak. I Norkost 4 hadde kun 14 prosent av deltakerne et inntak av mettede fettsyrer under 10 energiprosent. Flerumettede fettsyrer bidro i gjennomsnitt med rundt 5 energiprosent blant barn og unge og 6 energiprosent blant voksne, dette er i nedre del av intervallet for anbefalt inntak.  

Kilder til fettsyrer 

De største kildene til mettede fettsyrer i matforsyningsstatistikken er melk og meieriprodukter og kjøtt (Figur 34 og Tabell 9). Melk og meieriprodukter bidro samlet med 46 prosent i 2024, og kjøtt bidro med 23 prosent. Av meieriproduktene bidro ost med mest mettede fettsyrer.   

Figur 34

De største kildene til flerumettede fettsyrer i matforsyningsstatistikken er margarin og matoljer (Tabell 9). Matvarer, som kjøtt, kornvarer og nøtter bidrar også med flerumettede fettsyrer.  

Tabell 9

Kilder til mettede, enumettede og flerumettede fettsyrer på engrosnivå. Andel av total mengde (%)

 

Mettede fettsyrer

Enumettede fettsyrer

Flerumettede fettsyrer

 

2015

2023

2024*

2015

2023

2024*

2015

2023

2024*

Melk og meieriprodukter

45

45

46

17

19

19

4

4

4

melk, yoghurt

9

8

8

4

3

3

1

1

1

fløte, rømme

11

11

12

4

5

5

1

1

1

ost

18

18

18

6

8

8

1

2

2

smør1

7

8

8

3

3

3

1

1

1

Kjøtt og innmat

22

23

23

27

29

29

17

21

21

Fisk

1

1

1

2

3

3

4

4

4

Margarin2 

15

12

12

18

17

17

22

18

17

Matolje, annet fett

4

4

4

14

13

13

22

19

19

Kornvarer

1

1

1

2

2

2

13

12

12

Nøtter, oliven, frø

2

2

2

12

9

9

13

13

14

Sjokolade, kakao

7

9

8

4

4

4

1

1

1

Andre matvarer

3

3

3

4

4

5

4

7

7

* Foreløpige tall.

1 Inkluderer ikke smør i smørblandet margarin

2 Inkluderer smørblandet margarin

I SSBs kostholdsstatistikk over mengde solgte matvarer fra dagligvarehandelen var de største kildene til mettede fettsyrer i 2023 melk og melkeprodukter, smør og margarin og kjøtt og kjøttprodukter. 

I Norkost 4 var de viktigste kildene til mettede fettsyrer melk og meieriprodukter og kjøtt/kjøttprodukter, og av meieriproduktene bidro ost mest. De viktigste kildene til flerumettede fettsyrer var margarin/olje/dressing, brød og andre kornvarer og kjøtt/kjøttprodukter. 

Siste faglige endring: 26. november 2025