Kapittel 5.7 Salt

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10–11 gram per dag hos menn og ca. 8 gram hos kvinner.   

Basert på analyse av døgnurin fra om lag 500 deltakere (40–69 år) i Tromsøundersøkelsen i 2015–2016 ble det beregnet et daglig saltinntak på 10,4 gram hos menn og 7,6 gram hos kvinner (fhi.no). Dette er konservative estimat siden omkring 90 prosent av natriuminntaket utskilles i urin. Tall fra analyse av spot urin fra om lag 500 deltakere (25-64 år) i helseundersøkelsen i Trøndelag HUNT3 (2006–08) og HUNT4 (2017–19), viser ingen endring i saltinntaket i denne perioden. Blant menn ble det estimert et gjennomsnittlig daglig saltinntak på 11,1 gram i 2006–08 og 10,9 gram i 2017–19 og blant kvinner 7,7 gram i begge perioder.  

Ifølge SSBs kostholdsstatistikk over matvarer solgt fra dagligvarehandelen utgjorde salt 9,6 gram per person per dag i 2023. 

Anbefalt inntakVoksne: Saltinntaket bør begrenses til litt under 6 gram per dag. Barn og unge: Saltinntaket bør begrenses ytterligere, til omtrent 3 til 5 gram salt per dag avhengig av alderen. 

I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig saltinntak i underkant av 5 gram blant 4-åringer,  

knapt 6 gram blant 9-åringer og rundt 6–7 gram blant 13-åringer. I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig daglig saltinntak 7,8 gram; 6,5 gram blant kvinner og 9,1 gram blant menn. Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) er saltinntaket lite endret i Norkost 4. I Ungkost og Norkost er registreringen av husholdningssalt ufullstendig, da informasjon om tilsetting av salt under matlaging og ved bordet er vanskelig å estimere. Undersøkelser fra Danmark, England og USA tyder på at husholdningssaltet bidrar med 10–15 prosent av det totale saltinntaket.   

I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å begrense inntaket av bearbeidede matvarer med et høyt innhold av salt. Det anbefales å velge brød, knekkebrød, kornblandinger, wraps og andre kornprodukter med lavt innhold av salt, og å begrense bruken av frokostblandinger, kjeks og müslibarer med mye salt. Det anbefales å begrense inntaket av snacks, chips og kjeks.  

Ifølge Norkost 4 er de største kildene til salt i kostholdet kjøtt/kjøttprodukter (21 prosent), brød og kornvarer (19 prosent) og salt og saltholdige kryddere (15 prosent) (Figur 37). 

Figur 37

Siste faglige endring: 26. november 2025