Lokaliseringsteknologi (GPS)
Varslings- og lokaliserings-teknologi synes særlig aktuelt som tilbud til personer med demens (i en tidlig fase av sykdommen) og annen kognitiv svikt. Slike løsninger bør tilbys i nært samspill med pårørende. Se mer informasjon i første gevinstrealiseringsrapport fra velferdsteknologiprogrammet og anbefaling om responstjenester lenger nede på siden.
Elektronisk medisineringsstøtte (elektronisk medisindispenser)
Dette omfatter både elektroniske multidosedispensere og elektroniske rondell-løsninger hvor pillene legges manuelt inn i en «karusell» med kamre. Se mer informasjon i første gevinstrealiseringsrapport fra velferdsteknologiprogrammet og anbefaling om responstjenester lenger nede på siden.
Elektroniske dørlåser (e-lås)
Det anbefales generelt tilbud om elektroniske dørlåser til alle tjenestemottakere, og at kommunen installerer elektroniske dørlåser ved bygging og renovering av omsorgsboliger. Samme anbefaling gis til private utbyggere av boliger i kommunen. Se mer informasjon i første gevinstrealiseringsrapport fra velferdsteknologiprogrammet.
Digitalt tilsyn
Kommunene anbefales å se på mulighetene for å innføre digitalt tilsyn som en del av sitt tjenestetilbud både i hjemmebasert og institusjonsbasert omsorg. Se mer informasjon i andre gevinstrealiseringsrapport fra velferdsteknologiprogrammet.
Oppgraderte sykesignalanlegg / pasientvarslingssystem
Kommuner som skal oppgradere pasientvarslingssystem i sykehjem og omsorgsboliger anbefales å velge systemer som muliggjør passiv varsling fra beboerleiligheter og –rom ved behov. Se mer informasjon i andre gevinstrealiseringsrapport fra velferdsteknologiprogrammet.
Logistikkløsning for mer optimale kjøreruter og bedre kvalitet på tjenester
Det anbefales at alle kommuner innfører logistikkløsninger for å optimalisere og planlegge arbeidslister med kjøreruter i hjemmebaserte tjenester.
Digitale trygghetsalarmer
Digitale trygghetsalarmer regnes nå som standard. Det er anbefalt at kommunene:
- Går direkte fra analoge til full-digitale løsninger, inkludert alarmmottak
- Tilbyr mobile trygghetsalarmer
- Gjennomfører overgangen i god tid før det analoge telefonnettet fases ut, senest i 2018
- Bruker IP som hovedbærer for kommunikasjon
- Tar med viktige funksjonskrav til digitale trygghetsalarmer i sine anbudsdokumenter
Les mer i rapporten: Helsedirektoratets anbefalinger på det velferdsteknologiske området.
Responstjenester
Helsedirektoratet anbefaler to modeller for responstjenester:
- Responssentertjeneste – et senter etter modell av «call center» slik mange av dagens profesjonelle aktører driver tjenesten
- Direkte responstjeneste – der varsler styres ved hjelp av teknologi direkte til andre definerte roller i helse- og omsorgstjenesten (hjemmetjenesten, sykehjem, pårørende).
De vurderinger som gis er anbefalinger. Kommuner og andre står fritt til å velge om de ønsker å følge Helsedirektoratets anbefalinger.