Slik blir prosessen
-
Webinar om regelverk m.m.:
27. april 2022 -
Søknadsfrist:
03. juni 2022 -
Forventet ferdigbehandling av søknader:
01. juli 2022 -
Rapporteringsfrist 2022:
01. februar 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
Webinar 27.04.2022
Det ble gjort opptak av webinar med gjennomgang av krav og forventninger til de som vil søke tilskudd, lenke til opptaket
Presentasjon fra webinaret og spørsmål med svar ligger her:
Avklaring av deltakelse
Vi ønsker å få avklaring på hvem som blir deltakere i spredningsprosjektet før sommerferien. Vi ber derfor søkere sette av tid til et kort intervju, der representanter for samarbeidspartene må delta. Det er avsatt tid 16.06., 17.06. 20.06. og 21.06., og beregnet 30 minutter pr intervju.
Regelverk
Målet for ordningen er bedre fysisk og psykisk helse, bedre pasientopplevelse for personer som benytter digital hjemmeoppfølging, samt økt bærekraft for helse- og omsorgstjenesten.
En spredning av digital hjemmeoppfølging vil bidra til at kommuner, herunder fastleger, i samarbeid med helseforetak, tar i bruk digital hjemmeoppfølging for å sikre et godt tjenestetilbud for kronisk syke og bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivåer og sektorer. Mer spesifikt skal pasientgruppen få helhetlige og sammenhengende tjenester som bidrar til økt mestring og selvstendighet for brukeren, tidlig oppdagelse av tegn til forverring, bedre helse, lavere ressursbruk for tjenestene og gjør helse- og omsorgstjenestene bedre rustet til å møte de bærekraftutfordringer de står foran.
Resultatmål for spredning av digital hjemmeoppfølging er at det er etablert tilbud om digital hjemmeoppfølging i et samarbeid mellom kommuner, deres fastleger og helseforetak i alle 19 helsefelleskap innen utgangen av 2024. Intensjon er at det skal være etablert tilbud om digital hjemmeoppfølging i alle deler av landet, der minimum to eller flere kommuner samarbeider om å starte opp digital hjemmeoppfølging, i samarbeid med det lokale helseforetaket.
Tilskuddsordningen inngår i Nasjonalt velferdsteknologiprogram.
Spredning av digital hjemmeoppfølging skal bygge på forskning og anbefaling fra det nasjonale utprøvingsprosjektet som ble avsluttet i 2021. Lenke til forskningsrapporten og rapport fra den nasjonale utprøvingen ligger her:
Evaluering av utprøving av digital hjemmeoppfølging, sluttrapport 7.1.22 UiO et al ( 2022)
Digital hjemmeoppfølging - sluttrapport fra nasjonal utprøving 2018-2021 (helsedirektoratet.no)
I tillegg skal spredning bygge på nasjonale faglige råd for digital hjemmeoppfølging som er under utarbeidelse, som skal på høring og planlegges godkjent innen 01.07.2022. Forventes utsendt på høring før søknadsfristen utløper.
Målgruppen er pasienter med kroniske sykdommer, med medium til høy risiko for forverring av sin tilstand, reinnleggelse på sykehus, økt behov for helse- og omsorgstjenester, betydelig behov for koordinering på tvers av sektor eller der man forventer ønsket nytte knyttet til mestring, pasientopplevelse og ressursbruk.
Kommuner.
Tillegg og presiseringer:
Spredning av digital hjemmeoppfølging skal gjennomføres i et samarbeid mellom kommuner og helseforetak, koordinert gjennom samarbeidsavtaler innenfor helsefellesskap. Søknaden må være behandlet/forankret i deltakende kommuner, helseforetak og i relevante samarbeidsfora, herunder regionale kommunale digitaliseringsnettverk i fylket. Kommunale helse- og omsorgstjenester med fastleger i samme kommune og spesialisthelsetjenesten må ha forpliktet seg til å delta.
En kommune må stå som søker på vegne av samarbeidsprosjektet. Det forutsettes at minimum to eller flere kommuner deltar sammen med helseforetaket, og at det foreligger avtaler som bekrefter at samarbeid er inngått, både med helseforetaket, mellom kommuner som inngår i samarbeidet og at fastlegene er involvert.
For å nå målet om et etablert tilbud i alle helsefellesskap innen 2024, er man avhengig av at de prosjektene som inkluderes, har og får gode forutsetninger for å nå sine mål. Det er ønskelig at de kan være pådrivere og støttespillere i en videre utvidelse til andre kommuner innen samme nedslagsfelt, og at nye kommuner kan inkluderes i samarbeidet etterhvert. Kommuner som har deltatt i utprøving kan også ta en slik rolle i videre spredning forutsatt at de søker på vegne av flere kommuner.
- Søkerens formål med tilskuddet
- Prosjektbeskrivelse/ beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Delfinansiering/ tilskudd fra andre instanser
- Egenfinansiering
Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den vedkommende har delegert myndigheten til.
Tillegg og presiseringer:
Prosjektbeskrivelsen skal inneholde informasjon om:
- Hvem som inngår i samarbeidsprosjektet, inkludert intensjonsavtaler eller annen bekreftelse fra samarbeidspartene.
- Hvordan søknaden er behandlet og prioritert i digitaliseringsnettverket i fylket og eventuelle andre samarbeidsfora.
- Overordnede mål for tjenester til personer med kroniske lidelser.
- Hva er formålet med å innføre digital hjemmeoppfølging i helsefellesskapet/ kommunale helse- og omsorgstjenester, fastleger og helseforetak
- Beskrivelse av organisering, kompetanse og samarbeidsrelasjoner, herunder:
• Ledelse av innføringsprosjektet og hvordan innføringen er tenkt gjennomført lokalt;
o Det beskrives hvordan digital hjemmeoppfølging er organisert eller er tenkt organisert, og hvordan oppgavefordeling er tenkt mellom kommunal hjemmetjenesten, fastleger og spesialisthelsetjenesten
• Planlagte ressurser og organisering av prosjektet
- Kort beskrivelse av dagens samarbeid med helseforetak, egne fastleger og evt. andre aktører og nettverk.
- Beskriv erfaring med velferdsteknologi og helhetlige pasientforløp og hvordan dette kan brukes i implementering av digital hjemmeoppfølging (evt. tjenesteforløp og tjenestemodeller om dette foreligger).
- Forventede gevinster av å ta i bruk digital hjemmeoppfølging til målgruppen.
Søknaden skal være tydelig og kortfattet og må svare ut krav til innhold, og inneholde beskrivelser som gir grunnlag for utvelgelse av deltakende prosjekt (se tildelingskriterier).
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Det gis tilskudd til:
Erfaringer fra utprøvingsfasen frem til og med 2021 viser at digital hjemmeoppfølging bidrar til økt trygghet og bedre mestring av egen helse og at det kan medføre mer effektiv ressursbruk i helsetjenesten ved riktig innretning. Digital hjemmeoppfølging vil kunne brukes for å imøtekomme flere av utfordringene tjenesten står overfor, men må innrettes på en slik måte at personellressursene som går med og kostnadene holdes nede samtidig som man treffer de brukerne som har størst nytte.
Tilskuddet er ment å bidra til implementering gjennom å dekke delkostnader til prosjektledelse og deltakelse i felles arbeidsgruppe. Målet er at digital hjemmeoppfølging skal bidra til bedre samlet ressursutnyttelse, og det forventes at kommuner og sykehus bidrar med egenfinansiering.
Tilskuddet gir støtte til prosjektgjennomføring/prosjektleder mv. Det oppfordres til å søke flere finansieringskilder, samtidig som det må påregnes egenfinansiering/delfinansiering fra prosjektets deltakere.
Finansiering over denne tilskuddsordningen skal bidra til å dekke følgende kostnadselementer:
Kostnadselementer | Tilskudd | Egenfinansiering |
Prosjektleder i kommunen | x | x |
Fastlegeressurs i prosjekt | x | x |
Ressurs på sykehus | x | x |
Opplæring av helse- og omsorgspersonell samt praksiskompensasjon for fastleger | x | |
Oppfølging av pasienter i digital hjemmeoppfølging | x | |
Teknisk tilrettelegging for samhandling | x | |
DHO-løsninger (programvare, utstyr etc.) Kjøp av programvare, eventuelle lisenskostnader og lignende | x | |
Møter/samlinger | x | |
Reisetid/kostnader | x |
Se regelverket for utdyping av tildelingskriterier, og tillegg og presiseringer
Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se punkt 1) er oppnådd. Nærmere detaljer om rapporteringspunktene vil framgå i rapporteringsmalen som vil bli utarbeidet som vedlegg.
Prosjektene skal i tillegg til årsrapport rapportere kvartalsvis på prosjektgjennomføring og utvikling i måloppnåelse til Helsedirektoratet, og delta på rapporteringsmøter med Helsedirektoratet etter avtale. Rapportering på måloppnåelse vil ta utgangspunkt i felles mal for aktivitet og status i implementeringen. Rapporteringen skal inneholde en vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se punkt 1) er oppnådd, med utgangspunkt i definerte måloppnåelseskriterier (se punkt 6).
Nasjonalt velferdsteknologiprogram vil bistå prosjektene i tjenesteutvikling og innovasjonsprosesser gjennom støtte og prosessveiledning. Digital hjemmeoppfølging er fortsatt i utvikling, og for å lykkes med å etablere en bærekraftig tjeneste må vi bygge kunnskap og evaluere effekt underveis i spredningsprosjektet. Det forutsettes at aktører som deltar i spredningsprosjektet samarbeider om dette.
Det forventes at søker deltar i kommunenettverk for velferdsteknologi, og deler erfaringer og bidrar til felles måloppnåelse.
Regnskap: Det skal årlig rapporteres for mottatt tilskudd i spredningsprosjektet. Regnskapsrapporteringen skal både vise bruk av tilskuddsmidler og egen finansiering i prosjektet. Kommunen som står ansvarlig for søknaden er ansvarlig for å rapportere til Helsedirektoratet i tråd med gitte frister. Frist for regnskap pr 31.12. innen 1.4. påfølgende år.
Revisorattestasjon: Der det innvilges tilskudd høyere enn 200 000 kroner stilles det krav om
revisorbekreftelse av regnskapet. Frist og krav for revisorkontroll og attestasjon vil bli spesifisert i vedtaksbrevet.