Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser
Tilskuddsordningen er etablert for å bidra til implementering og spredning av kunnskap fra utprøvingsfasen. Dette for at kommunene kan jobbe for å gi et bedre tjenestetilbud med økt kvalitet til målgruppen, hvor digitale løsninger og velferdsteknologi bidrar til økt mestring for bruker. Videre skal ordningen bidra til mer effektiv bruk av tid og ressurser for kommunene. Tilskuddsordningen inngår i Nasjonalt velferdsteknologiprogram (2022-2024).
Søknadsfrist utløpt 21. februar 2023
Beløp: 8 840 000 kr
Rapportering
Du vil motta et delvis utfylt skjema i virksomhetens innboks i Altinn når rapporteringsfristen nærmer seg. Les gjerne veiledning om rapportering på tilskudd før du fyller inn skjemaet.
Slik blir prosessen
Søknadsfrist: 21. februar 2023
Behandlet søknad: 10. mars 2023
Prosjektledersamling: 16. mars 2023
Prosjektledersamling: 17. mars 2023
Rapporteringsfrist for 2022: 01. april 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
Regelverk
Målet er å bidra til implementering og spredning av kunnskap fra utprøvingsfasen, slik at kommunene kan jobbe for å gi et bedre tjenestetilbud med økt kvalitet til målgruppen, hvor digitale løsninger og velferdsteknologi bidrar til økt mestring for bruker, og mer effektiv bruk av tid og ressurser for kommunene.
Tilskuddsordningen inngår i Nasjonalt velferdsteknologiprogram. Utprøvingen gikk over i en spredning- og implementeringsfase i 2021, og målgruppen ble utvidet med voksne i revidert nasjonalbudsjett juni 2021.
Økt kompetanse i kommunene om velferdsteknologi til målgruppen, kunnskap generert i Nasjonalt velferdsteknologiprogram, samt videre satsing, har bidratt til ny praksis for tjenester til målgruppen.
Det er etablert tilbud om velferdsteknologi til målgruppen på tvers av tjenestenivåer og sektorer i minimum én kommune i hvert fylke innen utgangen av 2024.
Målgruppen er barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser.
Kommuner
Tillegg og presiseringer
Kommuner som allerede deltar i Nasjonalt velferdsteknologiprogram kan søke, samt nye kommuner som er modne nok til å integrere velferdsteknologi helhetlig og på tvers av sektorer i kommunen.
Én av kommunene søker på vegne av samarbeidsprosjektet og står administrativt og økonomisk ansvarlig overfor Helsedirektoratet. Det er denne kommunen tilskuddet utbetales til. Kommunesamarbeidet avklarer fordeling av midler mellom kommunene, se punkt 3 Tillegg og presiseringer om lederforankret samarbeidsavtale mellom kommunene.
Kommunene bør ha eksisterende kontrakter for anskaffelse av velferdsteknologi, eller være i gang med anskaffelsesprosessen.
Søkerens mål med tilskuddet
Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
Delfinansiering/tilskudd fra andre instanser
Egenfinansiering
Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse for prosjektet
Søkerens vurdering av risiko ved prosjektet
Søknaden undertegnes av kommunedirektøren eller den som har signeringsfullmakt.
Prosjektbeskrivelsen skal inkludere en kort beskrivelse av:
Overordnede mål og verdigrunnlag for tjenester til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser.
Etablert struktur/modell for tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid om tjenester til målgruppen.
Etablerte arenaer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten, barnehage, skole, pedagogisk psykologisk tjeneste, og NAV.
Tjenestemodell for velferdsteknologiområdet
Forventede gevinster av å ta i bruk velferdsteknologi til målgruppen
Samarbeid med utviklingssenteret (USHT) i fylket
Lederforankret samarbeidsavtale mellom kommuner som søker i fellesskap skal ligge ved.
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til: Tilskuddet skal finansiere delvis dekning av prosjektledelse og kompetanseutvikling for lokal implementering av velferdsteknologi i tjenester til målgruppen. Tilskuddet skal ikke finansiere innkjøp av velferdsteknologiske løsninger.
Tillegg og presiseringer: Utprøvingen i foregående fase av satsingen viser at velferdsteknologi gir helsegevinst i form av å fremme selvstendighet og mestring av daglige gjøremål, sosial deltakelse og språklige ferdigheter. I tillegg fremgår det at velferdsteknologi gir trygghet og avlastning for pårørende. Sluttrapporten bekrefter erfaringene fra prosjektet og trekker frem at velferdsteknologi til denne målgruppen har stor nytteverdi så lenge barnets behov settes i sentrum.
Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se punkt 1) er oppnådd.
Rapporteringen skal inkludere:
Status for etablering av tjenestemodell for velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser.
Antall barn, unge og voksne innen målgruppen som er vurdert om behov for velferdsteknologi, og hvor mange som har fått velferdsteknologi integrert i tjenester.
Brukerhistorier og oppnådde gevinster for brukere og tjenesten av å ta i bruk velferdsteknologi.
Antall kommuner i samarbeidsprosjekter.
Regnskap: Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå.
Revisorattestasjon: Krav for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet
Helsedirektoratet (2019). Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 10. januar 2023, lest 21. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/teknologisk-stotte-i-fritidsaktiviteter-for-barn-og-unge-med-nedsatt-funksjonsevne-og-deres-familier