6. Systematisk samarbeid mellom den offentlige tannhelsetjenesten og øvrig helsetjeneste/andre virksomheter
Betegnelsen brukes når kravet er forankret i lov eller forskrift.
Det bør foreligge en samarbeidsavtale mellom den offentlige tannhelsetjenesten og helsestasjons- og skolehelsetjenesten i kommunene og helsestasjon for ungdom. Avtalen bør være forankret på ledernivå. Den kan også forankres i en overordnet samarbeidsavtale mellom kommune og fylkeskommune.
Samarbeidsavtalen bør minst inneholde:
- formål med avtalen
- partenes ansvar og forpliktelser
- rutiner for samarbeid om munnundersøkelser på helsestasjonen
- rutiner for samarbeid om henvisning og epikriser
- plan for gjensidig opplæring, veiledning og faglig støtte, herunder kriterier for henvisning
- evaluering og kvalitetsindikatorer
Barn begynner å få tenner i alderen 6-8 måneder og har fått alle melketennene ved ca. 3-årsalder. Gjennom den systematiske helseopplysningen og helsekonsultasjonene som gjøres i helsestasjon gis det informasjon om helsefremmende vaner. Det er i slike sammenhenger naturlig å ta med tannhelsen som en del av helsen. Vi vet i dag at atferd som fremmer helse også vil fremme tannhelse.
Ved anbefalinger om hygiene eller måltidsvaner og ernæring bør det også gis veiledning om tenner og tannpuss. Det er særlig viktig å få etablert tannpuss to ganger daglig med fluortannkrem fra første tanns frembrudd.
Opplæring av personellet i helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Den offentlige tannhelsetjenesten skal gi den opplæring og veiledning som er nødvendig for at helsepersonell i helsestasjons- og skolehelsetjenesten er i stand til å gi god tannhelseinformasjon, utføre munnundersøkelser på barn under 3 år som ikke innkalles til tannhelsetjenesten og henvise de som bør henvises til den offentlige tannhelsetjenesten.
Tannhelsetjenesten bør sikre at personellet i helsestasjon og skolehelsetjenesten har tilstrekkelig kunnskap til å:
- vise foreldre hvordan de skal pusse sine barns tenner med fluortannkrem
- gi råd om tannvennlig kosthold og gode tannhelsevaner
- vite hva de skal være oppmerksom på/se etter – og når de skal henvise barn til tannhelsetjenesten
- gjennomføre munnundersøkelser på barn i henhold til helsestasjonsprogrammet, se anbefaling om munnundersøkelser i retningslinjen for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
- gi nødvendige opplysninger og informasjon om tann- og munnhelse i helsestasjonsprogrammet, på skolestartundersøkelsen og i helsesamtalen på 8. trinn.
Tannhelsepersonell kan vurdere å være til stede på helsestasjonen for å informere foresatte i grupper, delta på enkelte konsultasjoner, delta på felles samlinger og lignende.
Munnundersøkelser i helsestasjonsprogrammet
Helsestasjonsprogrammet anbefaler at lege eller helsesøster foretar en undersøkelse av munn og tenner og tannstatus fire ganger før barnet er tre år (6 uker, 6 mnd., 1 år og 2 år). Se anbefaling om munnundersøkelser i Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Henvisning til tannhelsetjenesten
Barn som har behov for konsultasjon ved tannklinikk, bør henvises fra helsestasjonen. Det er utarbeidet henvisningskriterier for helsestasjonen og forslag til skjema for henvisning fra helsestasjon til tannhelsetjenesten (DOCX).
Tannhelsepersonell bør følge opp alle henvisninger fra helsestasjon ved å sende epikrise.
Den offentlige tannhelsetjenesten skal etter tannhelsetjenesteloven § 1-3 gi et «regelmessig og oppsøkende» tannhelsetilbud til utvalgte prioriterte grupper, herunder barn og ungdom 0–20 år. Gruppene i tannhelsetjenesteloven § 1-3 har også rett på nødvendig tannhelsehjelp, jf. tannhelsetjenesteloven § 2-1. For barn under tre år utfører lege eller helsesøster munnundersøkelser på helsestasjonen.
For at fylkeskommunen skal kunne oppfylle kravet til oppsøkende virksomhet for denne pasientgruppen, må den offentlige tannhelsetjenesten samarbeide med helsestasjonene i kommunene slik at helsesøstre og annet personell ved helsestasjonen får veiledning og opplæring om tannhelse, og at foreldre/foresatte får informasjonen og tilbudet barna har krav på.
Det følger av forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 2-1 tredje ledd at helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal samarbeide med Den offentlige tannhelsetjenesten. Det er et lederansvar å sikre nødvendige samarbeidsrutiner.
Som en del av helsekonsultasjonene og helseopplysningen som skjer i helsestasjon er tannhelse et viktig område både å se i en ernærings- og omsorgssituasjon, så vel som å avdekke karies eller generell sykdom som kan påvirke tann/munnhelsen. Helsestasjonen skal følge opp barnas tannhelse og bidra til å få etablert en god tannhelseadferd (tannpuss, kosthold) fra tidlig alder. Barnas første ordinære besøk ved tannklinikken er ved tre år slik at helsestasjonen har et særlig ansvar for å følge opp barnas tannhelse før denne alder, og henvise til tannhelsetjenesten ved behov.
Tannhelse er også tema i skolehelsetjenesten, særlig i skolestartundersøkelsen som gjennomføres på 1. trinn og i helsesamtalen som gjennomføres på 8. trinn, og det er viktig at den offentlige tannhelsetjenesten samarbeider med skolehelsetjenesten for å sikre at personellet i skolehelsetjenesten gir gode og relevante tannhelseråd, samt at barn og unge blir henvist til tannhelsetjenesten ved behov.
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Den offentlige tannhelsetjenesten bør inngå samarbeidsavtaler med asylmottak om tannhelsetjenester til barn og unge 0–20 år som bor på mottak.
Avtalen bør trekke opp rutiner og fordele ansvar for hvordan barn på mottak skal få ivaretatt sine rettigheter til nødvendig tannhelsehjelp, herunder forebyggende tjenester.
Flyktninger og asylsøkere i alderen 0–20 år har rett til innkalling og undersøkelse fra den offentlige tannhelsetjenesten, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-3. Barn 0–18 år har krav på vederlagsfrie tannhelsetjenester, og ungdom 18–20 år skal betale maksimalt 25 % av fastsatte takster. Helsedirektoratets veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente inneholder informasjon om rettighetene til barn av flyktninger og asylsøkere.
Samarbeidsavtalen bør inneholde mål og tiltak, samt hvem av partene som har ansvar for hvilke tiltak. Her er forslag til målformuleringer:
Mål:
- Optimal tannhelse blant barn og unge 0–20 år som bor på mottak.
Delmål/tiltak:
- Sikre at alle barn og unge ved mottak får tilbud om tannhelsetjenester, inkludert forebyggende tjenester, og derved får ivaretatt sine rettigheter til nødvendig tannhelsehjelp.
- Sikre at barn og unge 0–18 år får gratis tannhelsetjenester, og at unge 19–20 år får tjenester til 75 % prisreduksjon.
- Sette i verk helsefremmende og forebyggende tiltak for å bedre tannhelsen blant barn og unge på mottak.
- Legge til rette for at barn/unge og foresatte blir i stand til å ivareta barnets tannhelse.
- Legge til rette for at barn og unge får et helhetlig tilbud som er tilpasset egne behov.
- Etablere gode samarbeidsrutiner mellom mottak og den offentlige tannhelsetjenesten.
- Kvalitetssikre tannhelseinformasjonen slik at barn/unge og foresatte får et helhetlig tilbud tilpasset eget nivå, språk og behov.
Mottak, flyktninger og asylsøkere må ha kjennskap til barn og unges rettigheter til tannhelsetjenester. Det er viktig å ha et strukturert samarbeid med mottakene for at barna skal få ivaretatt sine rettigheter til tannhelsetjenester, og få hjelp og støtte til god egenomsorg og gode tannhelsevaner.
Barn på mottak vil ha varierende tannhelse, og mange kan ha høy kariesrisiko.
Sist faglig oppdatert: 29. januar 2019