6. Tverrfaglig samarbeid
Sykepleiere, leger og annet helsepersonell som arbeider i akuttmottak bør samarbeide tverrfaglig om å yte helsehjelp til pasienten. Samarbeidet omfatter personell i egen avdeling, prehospitale tjenester og andre avdelinger på sykehuset og sikres ved at ulikt helsepersonell er tilstede samtidig og vurderer pasienten sammen.
Det tverrfaglige samarbeidet bør gjelde mottak av alle typer pasienter, både de som tas imot på vanlig måte og de som tas imot av team. Sentralt i samarbeidet er god koordinering og informasjonsutveksling i arbeidet, med gjensidig støtte og tilbakemelding til hverandre. Samarbeidet fører til at pasienten blir involvert på en god måte og opplever en samordnet helsetjeneste.
Tverrfaglig samarbeid bidrar til å skape en teamarbeidskultur i akuttmottak som erstatter den tradisjonelle seriejobbingen hvor helsepersonell vurderer pasienter hver for seg. Samarbeidet sikres ved at ulikt helsepersonell som skal yte helsehjelp er tilstede samtidig og vurderer pasienten sammen uavhengig av hvilken helsepersonellgruppe de tilhører og hvor de er ansatt.
Prinsippene for tverrfaglige samarbeid gjelder mottak av alle typer pasienter, hvordan samarbeidet gjøres tilpasses pasientens behov og lokale forhold. Ved mottak av vanlige pasienter i akuttmottak kan det for eksempel være en sykepleier og en lege som tar imot pasienten sammen, slik at man unngår sekvensielt arbeid. Dette retningslinjen inneholder anbefalinger for bruk av team ved alvorlig syke og skadede pasienter.
Et godt tverrfaglig samarbeid gjennomføres ved at samarbeidende helsepersonell:
- Er til stede rundt pasienten samtidig slik at viktig informasjon når alle
- Kjenner sin rolle og sitt ansvar
- Vet hvem som er medisinsk ansvarlig
- Inkluderer pasient og pårørende som en del av samarbeidet
- Formidler beskjeder og informasjon tydelig og strukturert med bekreftelse av mottaker
- Har strukturert informasjonsutveksling ved pasientoverganger
- Praktiserer kollegial støtte og gir konstruktiv tilbakemelding til hverandre
- Taler pasientens sak på en tydelig måte
- Evaluerer sin egen utøvelse av tverrfaglig samarbeid med tanke på forbedring
Et godt tverrfaglig samarbeid sikrer at:
- Den samlede kompetansen og erfaringen kommer pasientene til gode
- Videre helsehjelp besluttes etter faglige drøftinger mellom involverte faggrupper
- Ressursene brukes effektivt med hensiktsmessig oppgavefordeling
- Pasienten får tilstrekkelig overvåkning
- Pasienten får riktig behandling til rett tid
- Helsehjelpen som ytes blir tilstrekkelig dokumentert
- Helsepersonellet følger med på omgivelsene for å fremme sikkerheten og forebygge feil
- Det er lett å ta opp situasjoner som kan være en risiko for pasientsikkerheten
Et godt tverrfaglig samarbeid oppnås ved at helsepersonell jobber godt sammen i reelle pasientsituasjoner, i tillegg kan trening/simulering være nyttig for å sikre kunnskap og ferdigheter i metoden.
Denne retningslinjen har anbefalinger om kompetanse blant helsepersonell og anbefalinger om opplæring, videreutdanning og etterutdanning.
Tverrfaglig samarbeid blir i økende grad benyttet som arbeidsform i organiseringen av helsetjenesten og er er en god måte å organisere arbeidet rundt akutt syke og skadede pasienter på. Et godt tverrfaglig samarbeid vil bidra til å fremme kommunikasjon, koordinering og effektivitet i akuttmottak, og at den samlede kompetansen og erfaringen blant helsepersonellet kommer pasientene til gode. En felles forståelse av samarbeid gjør at alt personell erfarer det lettere ta opp situasjoner som kan være en risiko for pasientsikkerheten med hverandre på tvers av profesjoner, avdelinger og behandlingsnivå. Det bidrar også til at pasientene opplever bedre involvering og en mer samordnet helsetjeneste. Samlet sett kan tverrfaglig samarbeid bidra til bedre kvalitet og pasientsikkerhet ved at en unngår uønskede hendelser som skyldes dårlig kommunikasjon eller manglende samarbeid.
Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 (regjeringen.no) angir at et overordnet mål bør være at pasientene blir møtt med tverrfaglig kompetanse som kan gi rask avklaring og sikre rett behandlingsløp.
Helsetilsynets rapport Svikt i samhandling, kommunikasjon og kompetanse i alvorlige hendelser …… kunne det skjedd hos oss? (helsetilsynet.no) viser til at god samhandling er grunnleggende for å yte forsvarlige tjenester.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har egen nettside om arbeider med teamarbeid i helsetjenesten (blog.medisin.ntnu.no).
En norsk artikkel som oppsummerer erfaringer fra praktiske øvelser i teamarbeid og kommunikasjon for studenter er publisert i tidsskriftet Sykepleien og heter Studenter øver på å jobbe i team (sykepleien.no).
Sist faglig oppdatert: 18. mai 2022