Pasienter som har behov for rehabilitering etter å ha hatt covid-19-sykdom får informasjon om hva som finnes av rehabiliteringstilbud i møte med helsepersonell både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten.
Informasjon og opplæring til pasienter og helsepersonell er sentralt for å ivareta pasientens evne til å leve et godt liv etter alvorlig sykdom.
Grupper med forhøyet risiko for å ha behov for rehabilitering etter covid-19, eller grupper det er særlig vanskelig å nå med informasjonstiltak skal prioriteres.
I arbeidet med planen ble det avdekket et stort informasjonsbehov fra pasienter, både om behandlingstilbud, men også et behov for selvhjelpsmateriell. Samtidig har helsetjenesten og kommunene for lite kunnskap om tilbudet som finnes for disse pasientene. Under arbeidet med planen har det kommet innspill om konkrete tiltak.
Et viktig mål for informasjonsarbeidet er å nå pasienter med begrensede norskkunnskap. Innvandrerbefolkningen har hatt høy smitte gjennom pandemien. Mange som ble innlagt på sykehus, er utenlandsfødte. Informasjonen rettet til disse bør derfor ta høyde for at noen har begrensede norsk kunnskap. Det er behov for å tilrettelegge for informasjonen slik at pasientgruppen forstår.
Det er også avgjørende å bistå helsepersonell med nok informasjon og kunnskap om sykdomsforløp, tjenestetilbud og behandlingsmetodikk slik at de kan ivareta sine pasienter.
Utvikling av informasjons- og opplæringsmateriell i form av brosjyrer og film/video har en kostnad, men det må avklares hva som eventuelt skal utarbeides før dette kan tallfestes. Helsedirektoratet vil levere en oversikt over administrative og økonomiske konsekvenser av dette tiltaket til Helse- og omsorgsdepartementet.
Prioriterte målgrupper for informasjonstiltak:
1. Pasienter:
- som har vært innlagt på sykehus
- som har hatt covid-19, men ikke vært innlagt på sykehus
- med innvandrerbakgrunn
- pårørende
- yngre pasienter – flere unge har blitt innlagt på sykehus i 2021
2. Fastleger – kommuneoverleger
3. Ledere og personell i kommunale helse- og omsorgstjenester
4. Ledere og personell i spesialisthelsetjenesten, herunder private institusjoner
5. Evt arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner
Tiltak
Rettet mot pasienter og pårørende:
- Utvikle digitale informasjonsmateriell om sykdomsforløp, behandlingstilbud, rettigheter og selvhjelp. Gjøre materiellet tilgjengelig slik at fastleger og annen helsepersonell kan printe ut.
- Oversette god informasjon til flere språk og oppfordre til bruk av tolketjenester. Blant annet to informasjonsbrosjyrer utgitt av henholdsvis WHO og det danske helsedirektoratet.
- Vurdere ulike kanaltyper og tiltak som video, veiledningstelefoner og SOME for å nå målgruppene
- Markedsføre informasjonskilder som Rehabiliteringstelefonen og relevante nettsider
- Informasjonen er skrevet med enkelt språk og som svarer ut informasjonsbehovet til pasientene
Rettet mot helsepersonell:
- Sørge for at helsepersonell har felles forståelse og kunnskap om rehabilitering generelt og hva rehabilitering kan være for pasienter med covid-19, herunder gjøre faglig råd kjent.
- Gi nødvendig opplæring til helsepersonell om hvordan kommunisere med personer som har begrensede norsk kunnskaper, personer med annen kulturell bakgrunn og personer som har lav helsekompetanse
- Det er gitt anbefaling om at informasjon om rehabilitering tas inn i sjekklister ved kliniske avdelinger og hos fastleger. Dette er et strukturelt tiltak som også bør følges opp i styringslinjen til RHF.
- Helsedirektoratet vil sende ut brev med vektlegging av viktigheten av å følge lovkravene om å utrede behov og potensiale for rehabilitering.
Rettet mot ledere i helsesektoren i kommune- og spesialisthelsetjenesten og privat sektor:
- Gjøre faglig råd mer kjent
- Bedre informasjon om rehabiliteringstilbud på kommunens nettsider. Kommunene bes også sikre at fastleger og øvrige personell i tjenestene kjenner til tilbud, herunder rehabiliteringstelefonen og frisklivsentralene
- Jevnlige oppdateringer på ny kunnskap om covid-19 og hva som forventes av helsetjenesten
Rettet mot arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, media og befolkningen generelt:
- Arrangere kurs og seminarer om ny kunnskap om covid-19 som er relevant for målgruppen
- Informasjon om hvilke rettigheter og behandlingstilbud som finnes for pasienter
Helsedirektoratet (2006). Pasienter som har behov for rehabilitering etter å ha hatt covid-19-sykdom får informasjon om hva som finnes av rehabiliteringstilbud i møte med helsepersonell både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 18. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tema/rehabilitering-habilitering-og-individuell-plan/nasjonal-plan-for-rehabilitering-etter-covid-19/malsettinger-med-tiltak-og-begrunnelse/pasienter-som-har-behov-for-rehabilitering-etter-a-ha-hatt-covid-19-sykdom-far-informasjon-om-hva-som-finnes-av-rehabiliteringstilbud-i-mote-med-helsepersonell-bade-i-kommunene-og-i-spesialisthelsetjenesten