Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Rusbehandling - ventetid påbegynt helsehjelp

Indikatoren viser ventetid for pasienter som er henvist til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Ventetiden måles i gjennomsnittlig og median ventetid (antall dager) fra henvisningen er mottatt i spesialisthelsetjenesten, og til helsehjelpen er påbegynt.

På grunn av innføring av nytt journalverktøy og utfordringer med styringsdata, er tall for St. Olavs hospital beheftet med usikkerhet. Tallene for 2022 og 2023 for Helse Midt-Norge RHF og landet kan være påvirket av dette.

Resultater

Gjennomsnittlig ventetid på landsbasis var 33,0 dager i 2023. Dette er en liten økning fra 2022, da antall dager ventetid var 31,9 dager i gjennomsnitt. Det var også variasjon mellom de regionale helseforetakene i 2023.

Det var et mål i 2023 om at gjennomsnittlig ventetid skulle reduseres i alle regioner sammenliknet med 2022. Ingen av regionene nådde målet. Gjennomsnittlig ventetid for pasienter i TSB skal på sikt være kortere enn 30 dager.

Resultatene har tidligere vært publisert tertialvis. Fra og med 2022 publiserer vi kun årsdata for denne kvalitetsindikatoren. Hos FHI finner du månedlig oppdatert ventelistestatistikk fra spesialisthelsetjenesten med informasjon om ventetider, frister og henvisninger, se lenke.

Forbehold ved tolkning av resultatene

Det kan være forskjeller mellom behandlingssteder når det gjelder rutiner ved mottak av henvisninger, samt ulik registreringspraksis og innrapportering av data til Norsk pasientregister.

Dersom det mangler tall for noen behandlingssteder så kan det skyldes personvernhensyn. Dersom totalt antall pasienter (nevneren) er under 5 vil enheten ikke vises i statistikken. Hvis antall i teller er < 3 vises fortsatt andel i tilfeller der nevner er >= 5. 

Innføringen av Helseplattformen gjør at det knytter seg usikkerhet til dataene for St. Olavs Hospital HF 2022 og 2023. Data for Helse Midt-Norge RHF og landet kan være påvirket av dette. 

Flere behandlingssteder er inkludert i statistikken fra og med 2022.

Det knytter seg usikkerhet til dataene for 2018 og første tertial 2019 for behandlingsstedene og helseforetakene i Helse Midt-Norge på grunn av omlegging av datasystem i regionen. 

Om indikatoren​​​​​

Når vi blir syke eller trenger helsehjelp, ønsker vi å få hjelpen så raskt som mulig. Hvis du har en fysisk eller psykisk tilstand som krever mer spesialisert helsehjelp enn det den kommunale helse- og omsorgstjenesten kan tilby, vil fastlegen henvise til spesialisthelsetjenesten. Som regel må man deretter vente på utredning, og eventuell behandling.

Ventetid til påbegynt helsehjelp er definert som antall kalenderdager som pasienten står på venteliste fra henvisningen er mottatt i spesialisthelsetjenesten, og til helsehjelpen er påbegynt. Helsehjelpen regnes som påbegynt når sluttdato for ventetid er satt.

Ventetider viser tilgjengelighet til spesialisthelsetjenesten. Går det for lang tid fra man er henvist og til helsehjelpen starter, kan det føre til at pasientens helsetilstand og prognose forverres. Derfor er det er et mål å ha korte ventetider. I Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som gjelder for perioden 2024-2027, er det definert et langsiktig mål for gjennomsnittlig ventetid til tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Ventetiden skal være kortere enn 30 dager.

Indikatoren inkluderer kun planlagt behandling, og ikke øyeblikkelig hjelp. Henvisinger med medisinske eller pasientbestemte utsettelser av behandlingsstart ekskluderes fra beregningene.

Du finner mer informasjon om ventetider og pasientrettigheter hos FHI.

Først publisert: 10.04.2019 Siste faglige endring: 07.04.2025

Kontakt

kvalitetsindikatorer@helsedir.no