Det sikres en kontinuerlig, systematisk kunnskapsoppsummering basert på eksisterende forskning, samt stimulering av ny forskning, om rehabilitering etter covid-19.
Tiltak
- Det satses på og gis tilstrekkelig finansiering av forskning på rehabilitering av pasienter/brukere som har hatt alvorlig covid-19 eller opplever langvarige symptomer etter gjennomgått covid-19. Kliniske retningslinjer/veiledere oppdateres i tråd med tilgjengelig erfaring og kunnskap.
- Det sikres økt nasjonal forskningsinnsats gjennom gode rehabiliterings-intervensjonsstudier.
- det iverksettes hasteutlysning av forskningsmidler fra Forskningsrådet for evaluering av rehabiliteringstiltak i spesialisthelsetjenester og kommunale rehabilitering.
- Det etableres en tilskuddsordning som skal stimulere fagmiljøer til utprøving av ulike behandlingsintervensjoner /modeller til bruk i forbindelse med rehabilitering etter covid-19-sykdom. Ordningen bør rette seg til både til spesialist- og primærhelsetjenesten – inkludert til tilbudet som gis i de kommunale frisklivsentralene. Tiltaket bør ledsages av følgeforskning og evaluering av resultat.
Begrunnelse
Kunnskapsgrunnlaget om langvarige virkninger av covid-19-sykdom er fremdeles relativt tynt. Særlig på rehabiliteringsaspektet ved covid-19-oppfølgingen mangler vi tilstrekkelig kunnskap om tilnærming og effekt. For å bøte på dette må det legges trykk nasjonalt, både når det gjelder oppdrag og finansiering på å få gode kunnskapsoppsummeringer av eksisterende forskning samt iverksatt ny forskning på området.
Nasjonalt kunnskapsprogram for covid-19 (FHI) skal dekke kritiske kunnskapshull knyttet til covid-19-pandemien.
Det er også lærdom å trekke ut fra erfaringer og kunnskap om andre post-virale tilstander. Det er et potensiale for at forskningen om senplager etter covid-19 også kan bidra til et løft for kunnskap om post-virale plager av andre årsaker og skape kunnskap av generisk verdi. Dette vil også være viktig for håndteringen av eventuelle lignende pandemier i framtiden.
Ressursbehov
Helsedirektoratet vil levere en oversikt over administrative og økonomiske konsekvenser av dette tiltaket til Helse- og omsorgsdepartementet.
Helsedirektoratet (2021). Det sikres en kontinuerlig, systematisk kunnskapsoppsummering basert på eksisterende forskning, samt stimulering av ny forskning, om rehabilitering etter covid-19. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 16. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tema/rehabilitering-habilitering-og-individuell-plan/nasjonal-plan-for-rehabilitering-etter-covid-19/malsettinger-med-tiltak-og-begrunnelse/det-sikres-en-kontinuerlig-systematisk-kunnskapsoppsummering-basert-pa-eksisterende-forskning-samt-stimulering-av-ny-forskning-om-rehabilitering-etter-covid-19