2. Helsefremmende og forebyggende tannhelsetjenester til alle barn og unge
Helsefremmende og forebyggende tiltak et livsperspektiv
Helsefremmende og forebyggende arbeid er omtalt i Veileder for kommunale frisklivssentraler IS-1896. Se også Folkehelse og forebygging på Helsedirektoratets nettsider.
syreskader på tenner
Sekundærforebygging handler om å stanse sykdomsutvikling, det vil si stoppe videre utvikling av karieslesjoner (
stanse utvikling av karies uten å borre, dvs. behandle emaljekaries (initialkaries) med fluorider eller fissurforsegling og samtidig motivere pasienten til å endre uheldige tannhelsevaner og gi opplæring i tannpuss som effektivt fjerner bakteriebelegg på tennene.
Vellykket primærforebygging og non-operativ kariesbehandling, er helsefremmende og kostnadsbesparende ikke bare i aldersgruppen 0–20 år, men også i et livsperspektiv. Kan en unngå fyllingsterapi vil det ikke være behov for omgjøring av fyllinger senere.
Omlegginger, følgeskader som pulpakomplikasjoner og frakturer medfører store kostnader i et livsperspektiv. Vellykket non-operativ behandling kan i tillegg til økonomiske besparelser også gi stor helsegevinst i form av sterkere og helere tenner livet ut.
En spørreundersøkelse (Staxrud et al 2016) blant 748 tannleger i den offentlige tannhelsetjenesten i Norge viste at tannlegene brukte 57,5 % av arbeidsdagen til å legge fyllinger. Reparasjoner og omgjøringer utgjorde 45 % av årsakene til at disse fyllingene ble lagt. Varigheten av fyllinger har vært grunnlag for mange studier og verdiene varierer mye. I Norge ble 2375 tannleger spurt om deres erfaringer (Kopperud et al 2016). Nesten 46 % mente at varigheten av en klasse II fylling var 10 år eller mer, mens resten mente det var kortere overlevelsestid for en slik fylling. Det betyr at en fylling må legges om mange ganger i løpet av livet. Omlegginger, følgeskader som pulpakomplikasjoner og frakturer medfører store kostnader i et livsperspektiv. Vellykket non-operativ behandling kan i tillegg til økonomiske besparelser også gi stor helsegevinst i form av sterkere og helere tenner livet ut.
Retningslinjen omfatter anbefalinger som er rettet mot det enkelte individ. Den inneholder ikke anbefalinger om grupperettede og befolkningsrettede tiltak, eller folkehelsearbeid.
Folkehelsearbeid
Folkehelsearbeid er omtalt under Folkehelse på Helsedirektoratets nettsider.
Folkehelseinstituttet skal gjøre tilgjengelig opplysninger som grunnlag for kommunenes og fylkeskommunenes oversikter etter folkehelseloven §§ 25. Fylkeskommunen skal understøtte folkehelsearbeidet i kommunene, blant annet ved å gjøre tilgjengelig (§ 21). Kommunen skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Oversikten skal blant annet baseres på opplysninger som statlige helsemyndigheter (Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Fylkesmannen) og fylkeskommunen gjør tilgjengelig (§§ 20 og 25).
Folkehelseprofiler
Folkehelseinstituttet har utarbeidet verktøy, Folkehelseprofil og Kommunehelsa statistikkbank, som bidrar til oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer i kommunen. Disse oversiktene er et viktig grunnlag for prioritering og utvikling av kommunale tjenester og tilbud. Se også Helsedirektoratets veivisere til lokalt folkehelsearbeid.
Folkehelseinstituttet skal utarbeide folkehelseprofiler på tannhelsen til barn og unge. Det krevet at fylkeskommunene har gode data om tannhelsetilstanden som kunnskapskilde for Folkehelseinstituttet og kommunene.
- Staxrud F, Tveit AB, Rukke HV, Kopperud SE. Repair of defective composite restorations. A questionnaire study among dentists in the Public Dental Service in Norway.J Dent. 2016 Sep;52:50-4. doi: 10.1016/j.jdent.2016.07.004. Epub 2016 Jul 12.
- Kopperud SE, Staxrud F, Espelid I, Tveit AB.The Post-Amalgam Era: Norwegian Dentists' Experiences with Composite Resins and Repair of Defective Amalgam Restorations. Int J Environ Res Public Health. 2016 Apr 22;13(4):441.
Tannhelsepersonell bør
- informere og motivere barn og unge til å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig
- gi opplæring i tannpuss ved behov.
Tannhelsepersonell bør motivere og informere foresatte til mindre barn om å
- pusse barnets tenner med fluortannkrem fra frembrudd av første tann
- øke mengden tannkrem gradvis;
- begynne med en knapt synlig mengde (0,1 ml)
- øke til en mengde tilsvarende barnets lillefingernegl fra 1—årsalder
- øke til en ertstor mengde (0,25 ml) ved 3—årsalder
- øke mengden ytterligere fra 5-6—årsalder.
- hjelpe barnet med tannpuss til barnet kan utføre det godt nok selv, cirka ved 10—årsalder.
Tannkremen bør inneholde 0,1 % fluorid (1000ppm) for de yngste barna (under 5–6 år). Eldre barn kan bruke tannkrem med 0,15 % fluorid (1500ppm).
Informasjon om tannpuss
- Puss gjerne utføres etter måltider.
- Skylling er ikke nødvendig. Den forebyggende effekten antas å øke når små mengder fluorid ligger igjen i munnen, men det er ikke dokumentert.
- Unngå tannpuss rett etter oppkast.
- Benytt myk eller ekstra myk tannbørste.
- Ikke overdriv tannpussen og ikke bruk stor kraft, for å redusere sannsynligheten for pusseskader (Wiegand and Schlueter, 2014).
Helsestasjonen
- har ansvar for informasjon og opplæring i tannpuss til barn 0–3 år.
Den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for opplæring av ansatte ved helsestasjonen. Hvis foresatte ikke behersker tannpuss, henviser helsestasjonen til tannklinikken. Se mer i Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Tannpuss i barnehager
- se anbefalingen om samarbeid med barnehager
Anbefalte mengder tannkrem for små barn

Dental fluorose
- Småbarn kan utvikle mild fluorose på de permanente tennene ved inntak av for mye fluorid. Informer foresatte om å være ekstra påpasselig med at små barn ikke bruker mer tannkrem enn det som er anbefalt.
- Om barnet svelger den anbefalte mengden, medfører det ingen risiko, men svelging av større mengder bør unngås. Oppbevar tannkrem utilgjengelig for små barn.
- Vær oppmerksom på at private borebrønner kan ha et høyere fluoridinnhold enn det som er anbefalt. Vannprøver fra borebrønner som analyseres av et laboratorium er anbefalt. Analyser gjerne flere prøver over tid fordi innholdet av fluorid kan variere. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og Mattilsynet er behjelpelig med dette.
- Offentlige vannverk leverer oftest fluoridfattig overflatevann. Vannforskriften for offentlige vannverk har en maksimalgrense på 1,5ppm fluorid i drikkevann.
Det er solid dokumentasjon for at tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig gir god beskyttelse mot kariesutvikling, og at fluortannkrem med 1000–1500 ppm fluorid er effektiv i forebygging av karies. Effekten av fluortannkrem i forskjellige konsentrasjoner viser dose–respons-effekt. Jo høyere konsentrasjon av fluorid desto bedre effekt.
Det er dokumentert at fluorid kan gi bivirkninger i form av dental fluorose hvis barnet svelger for mye fluortannkrem når de permanente tennene utvikles. For å redusere risikoen er det anbefalt at foresatte benytter en liten mengde tannkrem med 1000ppm fluorid ved puss av de minste barnas tenner.
Forskningsgrunnlaget inneholder beregninger av maksimalt inntak av fluorider i ulike aldersgrupper som ikke gir helseeffekter, og maksimalgrensene er langt over fluoridmengden i denne anbefalingen.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- forebygging av karies, gingivitt og tannstein
- etablering av gode tannhelsevaner
Ulemper:
- pusseskader kan oppstå ved overdreven puss med stor kraft
- dental fluorose kan oppstå hvis fluoridmengden til de minste barna er for stor i forhold til barnets vekt
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Høy.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av fire utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Forebygge karies: 9
- Dental fluorose: 2
- Pusseskader: 1
- Akutt toxisitet (forgiftning): 2
Det er lave verdier på de siste tre utfallene fordi skadene oppstår sjelden.
Ressurshensyn
Ingen endring i forhold til tidligere råd og derfor ingen endring i ressursbruk.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på systematiske oversikter i retningslinjen Dental interventions to prevent caries in children, s. 13–20, utarbeidet av SIGN 2014.
Forebygging av karies
Flere systematiske oversikter har vist at bruk av fluortannkrem reduserer utvikling av nye karieslesjoner.
En oversikt oppsummerte 70 studier (n=42 300) i en metaanalyse og viste signifikant reduksjon i kariesforekomst (prevented fraction, PF=24 %) ved bruk av fluortannkrem sammenliknet med tannkrem uten fluor eller ingen tannkrem (Marinho et al., 2003). Twetman og medarbeidere gjorde en tilsvarende systematisk oversikt som inkluderte 23 RCT (randomiserte kliniske studier) eller CCT (kontrollerte kliniske studier) og fant PF på 26 % (Twetman et al., 2003).
Konsentrasjon av fluor i tannkrem
Ifølge EUs regelverk er maksimalt tillatt mengde fluorid i tannkrem 0,15 % (1500ppm). Tannkrem med høyere mengde fluorid klassifiseres som legemiddel. Flere systematiske oversikter har vist at fluortannkrem med 1000–1500ppm fluorid har forebyggende effekt på karies. En metaanalyse som hadde slått sammen resultater fra 74 RCT viste kariesforebyggende effekt av tannpuss med fluortannkrem sammenliknet med placebo, men kun for konsentrasjoner fra 1000ppm fluorid eller høyere (Walsh et al., 2010). Videre er det vist at jo høyere konsentrasjon av fluor i tannkremen dess bedre er effekten, slik som i studien til Twetman og medarbeidere; daglig tannpuss med tannkrem med 1000–1100ppm fluorid versus tannkrem med 1500ppm fluorid ga en forskjell i PF (prevented fraction) på 9.7 % til fordel for høyere konsentrasjon fluorid i tannkrem (Twetman et al., 2003).
En systematisk oversikt (Walsh et al., 2010) vurderte seks studier som rapporterte DMFS og tre studier som rapporterte DMFT for barn som brukte tannkrem med høyt innhold av fluorid. Tannkrem med 2400–2800ppm fluorid hadde bedre kariesforebyggende effekt sammenliknet med tannkrem med 1000–1500ppm fluorid. Det ble ikke funnet systematiske oversikter hvor tannkrem med høyere fluorid-innhold enn 2800ppm var inkludert.
Tannpussfrekvens
En systematisk oversikt fant at effekten av fluortannkrem økte med høyere bruksfrekvens (Marinho et al., 2003). Det var statistisk signifikante forskjeller mellom forebygget DMFS-andel (prevented fraction) med 14 % høyere forebygget andel (95 %CI 6 %–22 %) ved tannpuss to ganger om dagen sammenliknet med en gang om dagen.
Varighet av tannpuss
Det er ikke godt dokumentert at varigheten av tannpuss har effekt på kariesforebyggelse, og derfor er det ikke nok evidens for å anbefale en spesifikk varighet.
Tannpuss under overvåking
To systematiske oversikter viser at tannpuss under overvåking* reduserer kariestilveksten. Meta-regresjon med relevante kovariater viste at tannpuss under overvåking økte PF (prevented fraction) med 10 % (95%CI 4 %–17 %) sammenliknet med tannpuss uten overvåking (Marinho 2003).
*Verken tannpuss eller overvåking av tannpuss er definerte uttrykk med entydig tolkning i litteraturen. Tannpuss under overvåking kan betraktes som en kontrollerbar eksponering for fluortannkrem.
Risiko for dental fluorose
En metaanalyse av fire tversnittstudier viste statistisk signifikant reduksjon i forekomst av mild fluorose hvis tannpuss med fluortannkrem var påbegynt etter 12-måndersalder (OR 0.70, 95 %CI 0.57–0.88) (Wong et al., 2010). Det ble ikke funnet klare sammenhenger mellom dental fluorose og tannpuss med fluortannkrem før eller etter 24-måndersalder. En kunne heller ikke påvise at tannpussfrekvensen (mindre enn to ganger daglig sammenliknet med to eller flere ganger daglig OR 0.88, 95 %CI 0.71–1.08) hadde betydning.
En systematisk oversikt inkluderte to RCT som så på konsentrasjoner av fluorid i tannkrem og dental fluorose (Wong et al., 2010). En RCT sammenliknet 550 ppm og 1000 ppm fluorid og den andre 440ppm og 1450ppm fluorid. Begge studiene fant statistisk signifikante forskjeller [(RR 0.75, 95%CI 0.57–0.99) og (RR 0.59 95%CI 0.44–0.79)] som indikerte at høyere konsentrasjoner av fluorid i tannkrem var knyttet til høyere risiko for dental fluorose. På den andre siden ble det ikke funnet noen assosiasjon mellom fluoridkonsentrasjon i tannkrem og risiko for utvikling av dental fluorose (OR 0.79, 95%CI 0.61–1.02) i en metaanalyse av tre tverrsnittstudier.
Det er ikke særlig holdepunkter for å si at tannpuss med fluortannkrem med 1000–1500ppm fluorid gir økt risiko for å få dental fluorose.
Dokumentasjon av søk etter retningslinjer (PDF)
Maksimale inntaksgrenser av fluorider
Følgende tekst og tabeller er hentet fra retningslinjen "Dental interventions to prevent caries in children", 2014. Styret for mat og ernæring ved Medisinsk Institutt i USA har utarbeidet en omfattende liste med referanseverdier for inntak av næringsstoffer. Maksimalt inntak av fluorider fra alle kilder (vann, mat, drikke, tannkrem, ev. fluortilskudd) som ikke gir uønsket effekt på helse, er anbefalt til 0.10 mg/kg/dag for spebarn og barn opp til 8 års alder. Eldre barn og voksne har ikke risiko for å utvikle dental fluorose, og anbefales et maksimalinntak på 10mg fluorider per dag uansett kroppsvekt (tabell 1).
Tabell 1. Estimert maksimal fluorid-inntak fra alle kilder.
Aldersgruppe | Vekt (kg) | Øvre inntaksgrense (mg/dag) |
0–6 mnd. | 7 | 0,7 |
7–12 mnd. | 9 | 0,9 |
1–3 år | 13 | 1,3 |
4–8 år | 22 | 2,2 |
9–13 år | 40 | 10 |
Gutter 14–18 år | 64 | 10 |
Jenter 14–18 år | 57 | 10 |
Ut fra de øvre inntaksgrensene i tabell 1, har en kalkulert trygghetsgrenser for svelging av fluortannkrem for forskjellige aldersgrupper (tabell 2). Her er det forutsatt at hele barnets fluoridinntak kommer fra tannkrem og ikke fra andre fluoridkilder.
Tabell 2. Daglig tålbar grense for svelging av fluortannkrem (ml).
Tannkrem styrke (ppm fluorid) | 1–3 år (13 kg) | 4–8 år (22 kg) | 9–13 år (40 kg) |
1000 | 1,3 | 2,2 | 10 |
1500 | 0,86 | 1,46 | 6,7 |
2800 | - | - | 3,6 |
Tomme celler i tabellen viser at denne fluoridkonsentrasjonen ikke er anbefalt for aldersgruppen.
Medianvekten for 1-åringer er 8 kg og 3 % av 1-åringene veier 6 kg eller mindre. Medianvekten for 3-åringene er 15 kg og 3 % veier 12 kg eller mindre (Nasjonale faglige retningslinjer for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten (IS-1736)), se percentilskjema hos Norsk helseinformatikk.
En «knapt synlig» mengde tannkrem tilsvarer gjennomsnittlig 0.1 ml tannkrem og betyr at en kan pusse 13 ganger daglig med 1000ppm fluoridtannkrem før den øvre grensen for fluoridinntak er nådd, dette under forutsetning av at all tannkrem svelges. Tannpuss med en «ertstor» mengde tannkrem (0.25ml) innebærer at en kan pusse åtte ganger daglig med 1000ppm fluoridtannkrem før øverste grense er nådd.
4. M. C. Wong, A. M. Glenny, B. W. Tsang, E. C. Lo, H. V. Worthington, V. C. Marinho. Topical fluoride as a cause of dental fluorosis in children. The Cochrane database of systematic reviews. 2010. 1. Cd007693. 10.1002/14651858.CD007693.pub2.
14. T. Walsh, H. V. Worthington, A. M. Glenny, P. Appelbe, V. C. Marinho, X. Shi. Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2010. 1. Cd007868. 10.1002/14651858.CD007868.pub2.
24. S. Twetman, S. Axelsson, H. Dahlgren, A. K. Holm, C. Kallestal, F. Lagerlof, P. Lingstrom, I. Mejare, G. Nordenram, A. Norlund, L. G. Petersson, B. Soder. Caries-preventive effect of fluoride toothpaste: a systematic review. Acta odontologica Scandinavica. 2003. 61. 6. 347-55.
85. V. C. Marinho, J. P. Higgins, A. Sheiham, S. Logan. Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2003. 1. Cd002278. 10.1002/14651858.cd002278.
168. Scottish Intercollegiate Guideliness Network (SIGN) Dental interventions to prevent caries in children. 2014. http://www.sign.ac.uk.
Tannhelsepersonell bør gi barn, ungdom og foresatte kostholdsveiledning i tråd med Helsedirektoratets nasjonale kostråd, det vil si å
- begrense inntaket av mat og drikke tilsatt sukker.
- unngå mellommåltider med mat tilsatt sukker, fordi det øker kariesrisiko
- unngå hyppig inntak av sukkerholdig drikke, fordi det øker kariesrisiko
- begrense mengde og hyppig inntak av godteri og brus. Gode vaner er
- godteri en gang i uken; «lørdagsgodt»
- vann som tørstedrikk
- unngå hyppig inntak av syreholdig mat og drikke, eksempelvis brus, juice og sure godterier, fordi det øker
. Dette er særlig viktig ved tegn på erosjoner.
risiko for å utvikle syreskader på tenner (tannerosjoner)
Tannhelsepersonell bør tilpasse kostholdsveiledningen til den enkelte pasient.
Helsedirektoratets nasjonale kostråd
Kostråd – Brosjyre og plakat fra Helsedirektoratet.
Informasjon og veiledning til pasient eller foresatte?
- Barn 0–6 år: Primært til foresatte
- Barn 7–11 år: Både til pasient og foresatte
- Ungdom 12–15 år: Primært til pasienten, men også til foresatte
- Ungdom eller voksne 16–20 år: Til pasienten
Tilpasset informasjon
Kvalifisert tolk skal benyttes hvis barn eller foreldre har begrensede norskkunnskaper, se veilederen God kommunikasjon via tolk.
Råd som kan forebygge og minimalisere tannerosjoner (syreskader):
- Bruk vann som tørstedrikk.
- Drikk minimalt med brus, juice og energidrikker. Mineralvann med smak (lime eller sitron) er også syrlig.
- Ved drikking av brus; bruk gjerne sugerør som fører drikken forbi tennene.
- Avslutt et syrlig måltid med melkeprodukter for å nøytralisere (balansere) syren – som ost, melk, yoghurt.
- Unngå at syre blir liggende på tennene og etse:
- Drikk vann for å rense munnen etter å ha spist noe syrlig.
- Skyll munnen med fluorskyll (minst 0,2 % fluorid).
- Bruk fluortannkrem ved tannpuss.
Barn med spesielle ernæringsbehov
Vær oppmerksom på barn med sykdommer eller tilstander som medfører spesielle ernæringsbehov, for eksempel høyt inntak av sukker. De kan ha økt kariesrisiko og har behov for tett oppfølging og forebyggende tiltak.
Det er godt dokumentert at hyppig inntak av sukkerholdige matvarer og drikke øker risikoen for å utvikle karies. Nasjonale kostholdsanbefalinger i Norge gir råd om å begrense inntak av mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. Videre anbefales det å unngå hyppig inntak av matvarer med høyt sukkerinnhold.
Forskning viser at hyppig inntak av brus, surt godteri og sur juice, kan øke risikoen for dentale erosjoner (syreskader). Dette forskningsgrunnlaget er noe begrenset og dokumentasjonen lav.
Fordeler og ulemper
Ulemper:
- ingen viktige ulemper er funnet
Fordeler:
- barn og foresatte får kunnskap som de ønsker og har behov for
- gode kostvaner kan etableres
- det kan bidra til færre alvorlige syreskader (erosjoner) og mindre karies
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Høy.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av fem utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Reduksjon i frekvens av sukkerinntak: 9
- Reduksjon i mengde sukkerinntak: 9
- Reduksjon i karies: 9
- Reduksjon i inntak av syreholdig mat og drikke: 9
- Reduksjon i alvorlig tannerosjon: 9
Ressurshensyn
Ingen endring fra tidligere råd.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på:
- Retningslinjen «Strategies to prevent dental caries in children and adolescents», utarbeidet av Irish Oral Health Services Guideline Initiative i 2009
- Tre systematiske oversikter
- Moynihan et al., 2014
- Li &et al., 2012
- Salas et al., 2015
- Et bokkapittel (Zero et al., 2008)
- «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», utgitt av Helsedirektoratet i 2014.
Sammenhengen mellom hyppig inntak av mat og drikke med fermenterbare karbohydrater (sukker) og karies er godt dokumentert (Zero et al., 2008). Det er også vist sammenheng (moderat kvalitet, se GRADE-tabeller) mellom totalt sukkerinntak og kariesutvikling (Moynihan et al., 2014).
Det er noe usikkerhet angående viktigheten av inntaksfrekvensen versus den totale sukkermengden i moderne populasjoner, men det er sannsynlig at begge faktorene er viktige for kariesutvikling. Derfor er det rimelig å oppfordre til å redusere både frekvensen og den totale mengden av inntatt sukker (Zero et al., 2008, Moynihan et al., 2014).
Nasjonale kostråd i Norge 2014, gir råd om å begrense inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. Videre anbefales det at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til under 10 energiprosent. Hyppig inntak av matvarer med høyt sukkerinnhold bør unngås for a redusere risikoen for karies.
Sukkererstatninger
Det er økt bruk av ikke-kariogene søtningsmidler som erstatning av sukker i mat, drikke og medisiner. Disse kan være energigivende (sorbitol og xylitol) eller energifrie/intense (acesulfam K, aspartam, sakkarin).
Det er ingen studier som viser effekt av energifrie søtningsmidler på kariesutvikling. Selv om effekten av sorbitol og xylitol i tyggegummi og godteri har vært undersøkt i en rekke studier, er evidensen for at de har kariesforebyggende effekt mangelfull.
Dokumentasjon av søk etter retningslinjer (PDF)
Forskningsgrunnlag erosjoner
I søket ble det ikke funnet noen systematiske oversikter som viser effekt av kostholdsråd for forebyggelse av dentale erosjoner.
European Federation of Conservative Dentistry har i 2015 utgitt en konsensusrapport om diagnostikk og behandling av dentale erosjoner (ekspert uttalelser) (Carvahlo et al., 2015). De anbefaler at for pasienter hvor kostholdsfaktorer kan være årsaken til erosjoner bør følgende kostholdsråd gis:
- Reduser frekvensen av inntak av syreholdig mat og drikke.
- Unngå spise- og drikkevaner som forlenger syrekontakt med tennene.
- Velg trygge alternativer, som mat og drikke med kalsium, vann eller melk
To systematiske oversikter så på kostholdsfaktorer og risiko for dentale erosjoner (Li et al., 2012, Salas et al., 2015).
En systematisk oversikt (Li etal., 2012, vurdert til lav/moderat kvalitet) så på kost og sammenheng med dentale erosjoner, basert på ni studier. De fant sammenheng med inntak av brus og vit C-tabletter, men det var ikke mulig å skille ut frekvens av inntak og utvikling av erosjoner i artikkelen.
Den nyeste oversikten (Salas et al., 2015), vurdert til god metodologisk kvalitet, så på kostholdsfaktorer og risiko for dentale erosjoner og inkluderte 13 studier (8–19 åringer). Oversikten konkluderte med at høyt inntak av brus, surt godteri/snacks og sur juice økte risiko for erosjon, mens melk og yoghurt reduserte det. I GRADE ble kunnskapsgrunnlaget fra disse oversiktene vurdert til å ha veldig lav kvalitet.
1. Moynihan P, Lingstrom P, Birkhed D Zero DT. The role of dietary control. Dental Caries: The Disease and its Clinical Management. Oxford: Blackwell Munksgaard. 2008.
56. M. M. Salas, G. G. Nascimento, F. Vargas-Ferreira, S. B. Tarquinio, M. C. Huysmans, F. F. Demarco. Diet influenced tooth erosion prevalence in children and adolescents: Results of a meta-analysis and meta-regression. Journal of dentistry. 2015. 43. 8. 865-75. 10.1016/j.jdent.2015.05.012.
72. P. J. Moynihan, S. A. Kelly. Effect on caries of restricting sugars intake: systematic review to inform WHO guidelines. Journal of dental research. 2014. 93. 1. 8-18. 10.1177/0022034513508954.
90. H. Li, Y. Zou, G. Ding. Dietary factors associated with dental erosion: a meta-analysis. PloS one. 2012. 7. 8. e42626. 10.1371/journal.pone.0042626.
107. Irish Oral Health Services Guideline Initiative. Strategies to prevent dental caries in children and adolescents: evidence-based guidance on identifying high caries risk children and developing preventive strategies for high caries risk children in Ireland. 2009. http://guideline.gov/content.aspx?f=rss&id=15858.
Tannlege eller tannpleier bør gi foresatte til barn under 7 år
- informasjon og individuelle råd så tidlig som mulig, om tiltak som fremmer barnets tannhelse og forebygger tannsykdom
- gjenta rådene regelmessig
- benytte metoden motiverende intervju (MI), særlig der det er behov for å endre tannhelsevaner, se egen anbefaling
- opplæring i å pusse barnets tenner med fluoridtannkrem og gjenta opplæringen til barnets tenner er pusset godt nok. Se egen anbefaling.
Anbefalingen understreker betydningen av tidlig intervensjon. Se også underteksten til kapittel 2 om forebyggende tjenester i et livsperspektiv.
Motiverende intervju kan også benyttes generelt i kommunikasjon med foreldrene. Metoden er grunnleggende og fleksibel. Den fremmer samarbeid mellom behandler og pasient og kan bidra til å bygge gode relasjoner.
Barn under 3 år
Helsestasjon gir informasjon og opplæring til foresatte til barn under 3 år. Det fokuseres på etablering av gode vaner for å fremme tannhelsen og forebygge tannsykdom.
- Informasjon om gode tannhelsevaner (kost og tannpuss med fluoridtannkrem) gis ved 4 måneder, 5 måneder, 6 måneder, 8 måneder, 10 måneder, 1 år, 15 måneder og 2 år.
- Helsestasjonen informerer om fast føde fra 6 måneder.
- Ved 6 uker, 6 måneder, 1 år og 2 år utføres det munnundersøkelse.
Se mer i Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Hyppig amming, særlig om natten, kan gi økt risiko for karies for barn over ett år.
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har utarbeidet en systematisk oversikt om effekt av foreldreopplæring for å forebygge karies hos førskolebarn. Kunnskapsoppsummeringen viste at gjentatt opplæring av foreldre muligens hadde bedre effekt på barnas tannhelse enn ingen opplæring. Det kunne ikke konkluderes om noen opplærings- og veiledningsstrategier er mer effektive enn andre.
Det er dokumentert at Motiverende intervju (MI) er effektiv for å endre helse- og tannhelseatferd. Metoden har også vist seg å være mer tilfredsstillende for både rådgiver og pasient enn tradisjonell rådgiving.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- øke småbarnsforeldres kunnskap om tannhelse og forebyggende tiltak
- hjelpe foreldre til å etablere gode tannhelsevaner for sine barn
Ulemper er ikke funnet.
Kvalitet på dokumentasjonen
Lav.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av to utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Reduksjon i småbarnskaries: 9
- Økt bevissthet om tannhelse: 9
Ressurshensyn
Ingen endring av tidligere anbefalinger råd.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på
- To retningslinjer
- «Strategies to prevent dental caries in children and adolescents», Irish Oral Health Services Guideline Initiative 2009
- «Dental interventions to prevent caries in children», SIGN 2014
- En kunnskapsoppsummering etter bestilling fra Helsedirektoratet (Denison et al., 2015), Kunnskapssenteret
- Tre systematisk oversikter (Gao et al., 2014, Borrelli et al., 2015, Sälzer et al., 2017), hvorav de to siste ble funnet ved oppdatert søk i 2017.
Forskningsgrunnlaget for effekt av opplæring i tannhelseatferd hos småbarn er generelt av lav kvalitet som følge av svakhet i studiedesign, og resultatene er ikke sammenfallende. Det er imidlertid tendens til at tidlig og gjentagende kontakt med mødre utenfor tannklinikk og med start før 2-årsalder, er viktig for å forebygge tidlig kariesutvikling (Feldens et al., 2007, Kowash et al., 2000, Whittle et al., 2008, Harrison et al., 2007, Plutzer et al., 2008).
Amming
En nyere systematisk oversikt som omhandlet amming og karies (Tham et al., 2015), og som inkluderte 63 studier, konkluderte med at det ikke er sammenheng mellom amming opp til 12-månedersalder og karies, og at amming i noen grad beskytter mot kariesutvikling. Hyppig amming og amming om natten etter 12-månedersalder hadde derimot sammenheng med karies hos barnet i noen av de inkluderte studiene i den systematiske oversikten. Mer forskning om amming etter 12-månedersalder og sammenheng med kariesutvikling kontrollert for kostholdsvaner og tannhygienevaner er ønskelig.
Individuell informasjon før 2-årsalder
I en randomisert studie fra Brasil ga feltarbeidere som hadde fått opplæring i tannhelse informasjon om amming og introduksjon av sukker i barnets første leveår. I testgruppen var kariesforekomsten mindre, barna ble ammet lengre, og fikk introdusert sukker senere enn i kontrollgruppen (Feldens et al., 2007).
To studier fra UK som så på effekt av informasjon/opplæring til mødre gitt i hjemmet, ga motstridende resultat. I den ene studien ble det gitt informasjon til mødre med tre måneders intervall de to første årene av studien, og to ganger det tredje året. Barna var 8 måneder ved studiestart, og mødrene ble delt i grupper med forskjellig intervensjon. Ved studiens slutt hadde færre barna i studien karies sammenliknet med barn i kontrollgruppen (Kowash et al., 2000).
I den andre studien fikk mødrene informasjon/opplæring av en spesialtrenet helsearbeider ved helsekontroller ved 8 og ved 20-månedersalder. Det ble ikke funnet forskjell i kariesforekomst på disse barna og barn som hadde fått «vanlig» oppfølging (Whittle et al., 2008).
En studie fra Australia ga skriftlig informasjon om tannhelse til mødre i svangerskapet, da barna var 5–7 måneder og 6 og 12 måneder. Da barna var 20 måneder var det mindre karies i testgruppen sammenlignet med kontrollgruppen (Plutzer et al., 2008).
Gruppeundervisning
I en studie fra Thailand fikk mødre til barn opplæring/informasjon i grupper på helsesentre hver tredje måned i ett år (alder på barna var 6–18 måneder ved studiestart). Kontrollgruppen fikk informasjon/opplæring i forbindelse med vaksinasjoner da barna var 9 og 18 måneder. Ved avslutning av studien ble det ikke funnet forskjell i kariestilvekst i de to gruppene (Vachirarojpisan et al., 2005).
En studie fra UK (Manchester) ga informasjon/opplæring til mødre i forbindelse med kontroll og vaksinasjon ved helsesenter ved 8 og 12–15-månedersalder, og deretter hver sjette måned til barna var 32 måneder. Da barna var 5 år hadde disse barna mindre karies enn barn hvor det ikke var gitt informasjon/opplæring. Innvendinger mot studien var at det var få deltakere. Problem med deltakelse/oppmøte i områder med lav sosioøkonomisk status «vanner ut» resultatene så det blir vanskelig å trekke konklusjoner (Davies et al., 2007).
Undervisning på klinikk
I en studie, (randomisert) fra UK hvor 30 tannklinikker i et område med mye karies deltok, fikk mødre informasjon/opplæring og instruksjon i tannbørsting på klinikk to ganger. Barna ble innkalt hver fjerde måned i to år. Kontrollgruppen fikk «vanlig» informasjon. Ved studiens slutt ble det ikke funnet forskjell i kariesforekomst hos barna i de to gruppene (Blinkhorn et al., 2003).
Motiverende intervju
En studie fra Canada fant at informasjon gitt ved motiverende intervju ga bedre effekt (mindre kariesutvikling hos barna) enn informasjon gitt ved brosjyrer og video (Harrison et al., 2007).
En systematisk oversikt vurderte 16 studier hvor MI var brukt for å forbedre oral helse (Gao et al., 2014). Fire av de inkluderte studiene så på effekten av MI for å forebygge småbarnskaries. Resultatene viste at metoden var mer effektiv en vanlig opplæring. Andre positive endringer var sjeldnere deling av bestikk, hyppigere tannpuss, tannpuss ved leggetid og undersøkelse av barn for tidlige lesjoner (precavities).
En annen systematisk oversikt (Borrelli et al., 2015) vurderte effekten av intervensjoner rettet mot foresatte for å endre barnas helseatferd og forbedre helse. Oversikten inkluderte 25 studier publisert mellom 2001 og 2014 og involverte 5130 foresatte eller barn. Deltakere fikk MI-intervensjon rettet mot foresatte eller foresatte/barn over flere sesjoner, 26 minutter (median) per sesjon. To studier (667 deltakere) så på effekten av MI for å bedre tannhelseatferd (tannpussvaner, tannlegebesøk), syv studier (2231 deltaker) for å bedre kostvaner, mens tre studier (1045 deltakere) så på den kariesforebyggende effekten. Oppsummeringen viste at MI med involvering av foresatte ga en bedret helserelatert atferd hos barna.
En oversiktsartikkel fra 2016 omtaler blant annet fire studier der MI var benyttet (Albino et al., 2016). To av disse undersøkelsene viste at metoden reduserte kariesutviklingen over tid. De to andre studiene viste ikke effekt på mengde karies, men alvorlighetsgraden av karies ble redusert i den ene studien og i den andre ble det registrert bedre tannhelseadferd.
En annen systematisk oversikt (Sälzer et al., 2017), basert på to studier, konkluderte med at MI kan ha kariesforebyggende effekt på småbarn. MI kan altså være nyttig for å redusere kariesforekomst, men det er behov for flere studier for å bekrefte denne effekten.
Effekt av opplæring av foreldre med barn fra 0–5 år
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har utarbeidet en systematisk oversikt som inkluderte 19 studier utført i grupper av barn definert som risikobarn for karies. Det var stor variasjon i tiltak og utfall i studiene. Kunnskapsoppsummeringen viste at gjentatt opplæring av foreldre muligens hadde bedre effekt på barnas tannhelse enn ingen opplæring. Basert på funn kunne det ikke konkluderes om noen opplærings- og veiledningsstrategier er mer effektive enn andre.
6. J. G. Whittle, H. F. Whitehead, C. M. Bishop. A randomised control trial of oral health education provided by a health visitor to parents of pre-school children. Community dental health. 2008. 25. 1. 28-32.
18. T. Vachirarojpisan, K. Shinada, Y. Kawaguchi. The process and outcome of a programme for preventing early childhood caries in Thailand. Community dental health. 2005. 22. 4. 253-9.
29. R. Tham, G. Bowatte, S. C. Dharmage, D. J. Tan, M. X. Lau, X. Dai, K. J. Allen, C. J. Lodge. Breastfeeding and the risk of dental caries: a systematic review and meta-analysis. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992). 2015. 104. 467. 62-84. 10.1111/apa.13118.
55. S. Salzer, M. Alkilzy, D. E. Slot, C. E. Dorfer, J. Schmoeckel, C. H. Splieth. Socio-behavioural aspects in the prevention and control of dental caries and periodontal diseases at an individual and population level. Journal of clinical periodontology. 2017. 44 Suppl 18. S106-s115. 10.1111/jcpe.12673.
62. K. Plutzer, A. J. Spencer. Efficacy of an oral health promotion intervention in the prevention of early childhood caries. Community dentistry and oral epidemiology. 2008. 36. 4. 335-46.
99. M. B. Kowash, A. Pinfield, J. Smith, M. E. Curzon. Effectiveness on oral health of a long-term health education programme for mothers with young children. British dental journal. 2000. 188. 4. 201-5.
107. Irish Oral Health Services Guideline Initiative. Strategies to prevent dental caries in children and adolescents: evidence-based guidance on identifying high caries risk children and developing preventive strategies for high caries risk children in Ireland. 2009. http://guideline.gov/content.aspx?f=rss&id=15858.
115. R. Harrison, T. Benton, S. Everson-Stewart, P. Weinstein. Effect of motivational interviewing on rates of early childhood caries: a randomized trial. Pediatric dentistry. 2007. 29. 1. 16-22.
122. X. Gao, E. C. Lo, S. C. Kot, K. C. Chan. Motivational interviewing in improving oral health: a systematic review of randomized controlled trials. Journal of periodontology. 2014. 85. 3. 426-37. 10.1902/jop.2013.130205.
126. C. A. Feldens, M. R. Vitolo, L. Drachler Mde. A randomized trial of the effectiveness of home visits in preventing early childhood caries. Community dentistry and oral epidemiology. 2007. 35. 3. 215-23. 10.1111/j.1600-0528.2006.00337.x.
132. Lidal IB, Strauman GH Denison E. Effects of dental and oral examination in children aged 0-5. Rapport fra Kunnskapssenteret nr.25-2015. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. 2015.
133. G. M. Davies, J. T. Duxbury, N. J. Boothman, R. M. Davies. Challenges associated with the evaluation of a dental health promotion programme in a deprived urban area. Community dental health. 2007. 24. 2. 117-21.
145. B. Borrelli, E. M. Tooley, L. A. Scott-Sheldon. Motivational Interviewing for Parent-child Health Interventions: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pediatric dentistry. 2015. 37. 3. 254-65.
147. A. S. Blinkhorn, D. Gratrix, P. J. Holloway, Y. M. Wainwright-Stringer, S. J. Ward, H. V. Worthington. A cluster randomised, controlled trial of the value of dental health educators in general dental practice. British dental journal. 2003. 195. 7. 395-400; discussion 385. 10.1038/sj.bdj.4810566.
161. J. Albino, T. Tiwari. Preventing Childhood Caries: A Review of Recent Behavioral Research. Journal of dental research. 2016. 95. 1. 35-42. 10.1177/0022034515609034.
168. Scottish Intercollegiate Guideliness Network (SIGN) Dental interventions to prevent caries in children. 2014. http://www.sign.ac.uk.
Tannhelsepersonell bør ved hver konsultasjon applisere fluorlakk på
- nyerupterte tenner for å styrke umoden emalje
- okklusal- og approksimalflater i sidesegmentene, også de som er fissurforseglet
- andre flater etter individuell vurdering, eksempelvis
- erosjoner, mineraliseringsforstyrrelser, tannmorfologiske avvik
- ved høy kariesrisiko
- flater med initialkaries som behandles non-operativ med fluor.
Tannhelsepersonell kan unnlate å applisere fluorlakk på flater uten synlig initialkaries hos barn lav kariesrisiko.
Dosering av fluorlakk:
- Barn under 7 år: inntil 0,25–0,3 ml
- Barn/ungdom 7–12 år: inntil 0,4 ml
- Ungdom/voksne over 12 år: inntil 0,75–1,0 ml
Fremgangsmåte:
- fjern større plakkansamlinger
- tørrlegg tannflaten og appliser et tynt lag fluorlakk
- appliser med
- sprøyte med butt kanyle (nøyaktig og lav dosering med ampulle) som kan bøyes for å komme til approksiamalt. Påfør en liten mengde gjerne fra begge sider.
- engangspensel eller lignende. Bruk gjerne sonde eller tanntråd approksimalt.
- fjern overskudd
Det er godt dokumentert at pensling med fluorlakk to ganger årlig reduserer kariesutvikling hos barn og unge. Den største og nyeste oversikten (Marinho et al., 2013) viste en kariesreduksjon på 37 % i primære og 43 % i permenante tenner. Studiene på effekten av fluorlakk er stort sett utført i populasjoner med høy forekomst av karies, og nytten av fluorlakk vil være avhengig av kariestilvekst i målgruppen.
Det kunne ikke dokumenteres at pensling med fluorlakk fire ganger årlig har en tilleggseffekt, men få av studiene i forskningsgrunnlaget undersøkte dette. I de fleste studiene ble fluorlakk påført to ganger årlig. En tilleggseffekt ved hyppigere påføring kan derfor ikke utelukkes, spesielt ikke for barn med høy kariesaktivitet eller høy kariesrisiko.
Barn med økt kariesrisiko vil ha flere konsultasjoner ved tannklinikken og de vil få fluorlakk hyppigere enn barn med lav risiko. Tiltaket er en god tilvenningsmetode for mindre barn slik at de blir trygge og kjent med tannbehandling.
Fluorlakk har best effekt på dekalsinert emalje, og anbefalingen vil i tillegg til å forebygge karies også behandle karies i tidlige faser. Emaljen kan ha «mikrolesjoner» (sub-surface lesions) uten at de er synlige klinisk eller røntgenologisk. Barn med høy eller moderat kariesrisiko vil ha flere slike lesjoner enn barn med lav kariesrisiko, og kariesprogresjonen er raskere hos barn med høy kariesrisiko.
Bivirkninger
Det var lite informasjon om bivirkninger i forskningsgrunnlaget. Bivirkningsgruppen for odontologiske bivirkninger har i løpet av perioden 1993–2017 mottatt totalt 2456 rapporter. Duraphat eller annen fluorlakk nevnes i 12 av rapportene. Bivirkningsgruppen vurderer at det foreligger en mulig årsakssammenheng i tilfeller med lokale reaksjoner, men at årsakssammenhengen er mindre sannsynlig der symptomene er fra mage/tarm (brekninger) eller hodeverk, se Informasjon og vurderinger av Bivirkningsgruppen.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- kariesforebyggende effekt er godt dokumentert
- fluorlakk er enkelt å påføre og er lite tidkrevende
- tiltaket utføres når barnet allerede er til konsultasjon og ekstra fremmøte unngås
Ulemper:
- allergi mot bestanddelen Kolofonium kan forekomme (Felleskatalogen: 1 av 10 000)
- toksisitet (lav fordi begrenset mengde fluorlakk påføres)
De ønskede effektene veier opp for de uønskede.
Kvalitet på dokumentasjonen
Høy.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av tre utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Forebygge karies: 9
- Allergi: 1 (svært sjelden)
- Toksisitet (forgiftning): 1 (lite sannsynlig)
Ressurshensyn
Det er utført en kostnadsanalyse av tiltaket. Tallene i den er forbundet med usikkerhet, men analysen sannsynliggjør kostnadseffektivitet og gir indikasjoner på størrelse av kostnader og gevinster. Forskning underbygger at tiltaket er kostnadseffektivt.
Ved oppstart av ny praksis vil det være økte utgifter til innkjøp av fluorlakk. Disse budsjettkostnadene er beregnet til om lag 7,8 (6,3 ̶ 9,4) millioner kroner på landsbasis.
Den forebyggende effekten av fluorlakk vil etter 1–2 år redusere behovet for fyllingsterapi, og kan gi en netto innsparing i materialkostnader opp mot 3,7 (3–4,4) millioner kroner på landsbasis.
I tillegg kan det spares eller frigjøres om lag 14 (11–17) tannlegeårsverk, og det samme antall tannhelsesekretærårsverk. Denne gevinsten kan tjenesten velge å benytte til behandling av barn og unge med store behov eller annet prioritert klientell, eller gevinsten kan realiseres. Hvis tjenesten velger det siste kan total innsparing eller inntjening bli om lag 17,5 (14–21) millioner kroner.
Kostnader og gevinster av tiltaket i det enkelte fylke vil variere, først og fremst etter omfanget og organisering av nåværende praksis med bruk av fluorlakk.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på retningslinjen Dental interventions to prevent caries in children, utarbeidet av SIGN 2014.
Fire systematiske oversikter hadde slått sammen resultater fra 43 forskjellige RCTs (randomiserte kliniske forsøk) og CCTs (kontrollerte kliniske forsøk) angående effekt av fluorlakk i forebygging av karies. Enkeltstudiene var vurdert til å være av lav/moderat kvalitet med stor data spredning, noe som gjør det vanskelig å konkludere om enkelte funn. Fluorlakk ga markant redusert kariestilvekst i populasjonen i de fleste studier, men effektstørrelse i studiene varierte.
Den største og nyeste oversikten inkluderte 22 studier (Marinho et al., 2013). Metaanalyse for effekten av fluorlakk på permanente tenner (13 studier) rapporterte samlet forebygget DMFS (decayed, missing and filled surfaces) andel på 43 % (95 % CI 30 % to 57 %). Det var betydelig heterogenitet (I2=75 %). Effekten av fluorlakk på primære tenner (10 studier) var også statistisk signifikant, med samlet dmfs (decayed, missing and filled surfaces) forebygget andel på 37 % (95 % CI 24 % to 51 %). Heterogenitet (I2=59 %). De fleste studier hadde applikasjon av fluorlakk to ganger per år, mens noen få hadde fire ganger per år. De fleste studiene rapporterte D(M)FS data etter 2 års oppfølging. Forskningsgrunnlaget hadde moderat evidensnivå (de inkluderte studiene hadde høy risiko for bias og betydelig heterogenitet). Metaregresjon viste ikke signifikant effekt av applikasjonsfrekvensen verken på permanente eller primære tenner (slope estimate -4.85 %, 95 % CI -24.27 % to 14.57 %; p=0.59), or primary teeth (slope estimate 5.09 %, 95 % CI -19.33 % to 29.51 %; p=0.64), som indikerer at applikasjoner fire ganger per år reduserer ikke kariestilveksten ytterligere sammenliknet med applikasjon to ganger per år. Oversikten konkluderte med at fluorlakk hadde effekt uavhengig av kariesrisiko ved baseline og andre fluorkilder (fluor i drikkevann, tannkrem og andre fluorkilder), men fordi få studier var inkludert hadde analysene begrenset statistisk styrke. Forfatteren skriver at den absolutte nytten av fluorlakk selvsagt vil være avhengig av forventet kariestilvekst i målgruppen. Er forventet tilvekst liten, vil den absolutte nytten av fluorlakk være veldig liten.
Andre systematiske oversikter kunne ikke påvise den mest effektive applikasjonsfrekvensen, selv om den ene anbefalte applikasjon to ganger per år for barn med høy kariesrisiko (Azarpazhooh 2008).
Det var lite informasjon om bivirkninger og pasientaksept av behandlingen.
81. V. C. Marinho, H. V. Worthington, T. Walsh, J. E. Clarkson. Fluoride varnishes for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2013. 7. Cd002279. 10.1002/14651858.CD002279.pub2.
156. A. Azarpazhooh, P. A. Main. Fluoride varnish in the prevention of dental caries in children and adolescents: a systematic review. Journal (Canadian Dental Association). 2008. 74. 1. 73-9.
168. Scottish Intercollegiate Guideliness Network (SIGN) Dental interventions to prevent caries in children. 2014. http://www.sign.ac.uk.
171. E Widström, A Tillberg, L I Byrkjeflot, R Skudutyte-Rysstad. Chair-side preventive interventions in the Public Dental Service in Norway.. British dental journal. 2016. 221. 4. 179-85. 10.1038/sj.bdj.2016.601.
196. I Mejàre, H Stenlund, C Zelezny-Holmlund. Caries incidence and lesion progression from adolescence to young adulthood: a prospective 15-year cohort study in Sweden. Caries research. 2004. 38. 2. 130-41. 10.1159/000075937 .
Tannpuss med fluortannkrem gir tilstrekkelig tilskudd av fluorid for de fleste.
Barn og unge kan i tillegg benytte andre fluortilskudd etter individuell vurdering av tannlege eller tannpleier hvis det
- oppstår et kariesproblem
- er vanskelig å gjennomføre god tannpuss to ganger daglig
For å få størst effekt bør fluoridtilskudd tas til andre tider enn tannpuss.
Se Praktisk om aktuelle fluoridpreparater.
Fluoridtilskudd
Aktuelle preparater kan være fluorskyll, fluortabletter, fluortyggegummi eller høykonsentrert fluortannkrem, avhengig av barnets alder. Tannlege eller tannpleier velger fluoridpreparat på individuelle indikasjoner i samråd med pasient og foresatte.
Aktuelt tilskudd for barn 3–6 år:
- Fluortabletter som suges, ikke tygg og svelg raskt.
Ta hensyn til fluoridinnholdet i drikkevannet når fluortabletter vurderes. Private borebrønner kan ha et høyt innhold av fluorid. Ta vannprøver fra borebrønner som analyseres av et laboratorium. Analyser flere prøver over tid fordi fluoridinnholdet kan variere. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og Mattilsynet er behjelpelig. Offentlige vannverk leverer oftest fluoridfattig overflatevann. Vannforskriften for offentlige vannverk har en maksimalgrense på 1,5ppm fluorid i drikkevann.
Aktuelle tilskudd for barn/unge 7–20 år er:
- fluorskyll (skyllevæske) med 0,2 % natriumfluorid
- barn under 12 år bør skylle under tilsyn av foresatte
- væsken skal spyttes ut etter skylling
- kan benyttes 1-2 ganger daglig, blant annet avhengig av om tannpuss gjennomføres som anbefalt eller ikke.
- fluortyggegummi
- fluortabletter
Barn fra 7-årsalder som skyller med anbefalt mengde (0,2 % fluorid) har ikke risiko for akutt forgiftning selv om barnet svelger hele dosen. Følgende opplysninger er hentet fra felleskatalogen/legemiddelhåndboka: «Natriumfluorid Toksisitet: Barn: < 5 mg/kg fluorid (11 mg/kg natriumfluorid) forventes ingen eller lette symptomer». Hvis et barn skyller med 10 ml 0,2 % natriumfluorid (NaF) og svelger alt, får barnet i seg 9,2 mg fluorid, som er langt under det som skal til for å bli forgiftet.
- Høykonsentrert fluortannkrem, for eksempel Duraphat tannkrem, kan brukes av ungdom over 16 år i stedet for vanlig lavdose fluortannkrem, inntil kariessituasjonen er tilfredsstillende.
Forskningsgrunnlaget for kariesforebyggende tilleggseffekt ved kombinasjon av flere fluoridpreparater er begrenset. Daglig bruk av fluorskyll med høy konsentrasjon av fluorid (0,2 % NaF) gir lav til moderat kariesforebyggende tilleggseffekt ved daglig bruk av fluortannkrem, mens daglig bruk av lavkonsentrert fluorskyll (0,05 % natriumfluorid) ikke har kariesforebyggende tilleggseffekt. Effekten er sannsynligvis størst hvis fluorskyll ikke anvendes i forbindelse med tannbørsting. Dette er begrunnelsen for å anbefale 0,2 % fluorskyll ved behov fra 7-årsalder. Nationella riktlinjer för vuxentandvård 2011 anbefaler også 0,2 % fluorskyll.
Tannkrem som inneholder 2400–2800ppm fluorid gir bedre kariesforebyggelse sammenliknet med tannkrem som inneholder 1000–1500ppm fluorid. Det ble ikke funnet systematiske oversikter hvor tannkrem med høyere fluoridinnhold enn 2800ppm var inkludert.
Det vurderes å ikke være risiko for akutt toksisitet når barn mellom 7 og 12 år benytter fluorskyll med 0,2 % natriumfluorid under tilsyn av foresatte.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- noen kan ha behov for tillegg til basistiltaket «Tannpuss med fluortannkrem»
Ulemper:
- dental fluorose kan oppstå hvis småbarn får i seg for mye fluor når de permanente tennene dannes
- akutt toksisitet kan oppstå dersom småbarn får i seg større mengder fluorid
Fordelene kan for noen veie opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Moderat.
Verdier og preferanser
Det kan være usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de ulike utfallene.
Den relative viktigheten av fem utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Forebygge karies: 9
- Dental fluorose: 2 (sjelden)
- Akutt toksisitet (forgiftning): 1 (svært sjelden)
- Tilleggstiltak kan være utfordrende å gjennomføre i hverdagen: 2
- Gir ekstra kostnader for foresatte: 2
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på retningslinjen Dental interventions to prevent caries in children, utarbeidet av SIGN 2014.
Fluortabletter og fluordråper
En systematisk oversikt så på effekt av fluortilskudd for primære tenner og fant kun én studie av det primære tannsettet. Denne studien hadde høy sannsynlighet for bias (83 % bortfall). Studien, hvor gravide brukte fluortilskudd fra fjerde graviditetsmåned til fødsel samt at barna brukte fluortilskudd til 3-årsalder, viste ingen kariesforebyggende effekt i denne gruppen sammenliknet med kontroll RR 0.90 (95 % CI 0.41-1.97). Oversikten for eldre barn identifiserte ni studier som konsekvent viste at barn som tygde og svelget 1 mg fluortablett hver dag på skoledager hadde lavere kariesforekomst enn barn som ikke brukte fluortilskudd. Resultatene kunne ikke kombineres i en metaanalyse pga. variasjon i utfallsvariabler og oppfølgingstid. Forfatterne påpekte at flere av studiene var gjennomført den gangen bruk av fluortannkrem ikke var så utbredt, og derfor kunne effektstørrelsen for bruk av fluortilskudd ved regelmessig bruk av fluortannkrem være lavere (Ismail et al., 2008).
En Cochrane-oversikt fant 11 studier med til sammen 7196 barn hvor effekten av bruken av fluortilskudd var undersøkt. Metaanalyse av tre studier i permanente tenner viste at bruk av fluortilskudd ga 24 % reduksjon i DMFS (95 % CI16-33 %). Effekten av fluortilskudd på primære tenner var uklar. En studie viste ingen karieshemmende effekt på primære tenner, mens i den andre studien var bruk av fluortilskudd knyttet til betydelig reduksjon i kariestilvekst (Tubert-Jeannin et al., 2011). Kunnskapsgrunnlaget er mangelfullt for å anbefale fluortabletter ved samtidig daglig bruk av fluortannkrem.
Fluorskyll
En metaanalyse av 34 studier i Cochrane oversikt av RCT (randomiserte kliniske forsøk) som så på effekten av fluorskyll på karies (n=14.600), viste en sammenslått forebygget andel (PF) på 26 % (95 % CI 23 %–30 %). Meta regresjonsanalyser viste ingen signifikante forskjeller mellom PF av DMFS og karies alvorlighet ved baseline, bakgrunnseksponering for fluor, skyllefrekvensen eller fluoridkonsentrasjon (Marinho et al., 2003).
En systematisk oversikt sammenliknet bruk av fluorskyll i studier som var gruppert i forhold til bruk av andre fluorkilder. I åtte studier hvor det ikke var bakgrunnseksponering av fluor, reduserte bruk av fluorskyll kariesutviklingen signifikant i gjennomsnitt med 29 % (95 % CI 14–53 %). Når fluorskyll var sammenliknet med placebo eller andre fluortilskudd, eller i studier med fluor i drikkevann, eller ved regelmessig bruk av fluortannkrem (15 studier), var resultatene mangelfulle. Samlet PF var 6 % (range 0–30 %), og denne forskjellen var ikke statistisk signifikant (Twetman et al., 2004).
Resultatene viser at fluorskyll har en klar kariesforebyggende effekt i permanente tenner i fravær av daglig bruk av fluortannkrem, men resultatene er mangelfulle når effekten vurderes i tillegg til bruk av fluortannkrem.
Fluortannkrem med høye fluorkonsentrasjoner
En systematisk oversikt (Walsh et al., 2010) vurderte seks studier som rapporterte DMFS og tre studier som rapporterte DMFT for barn som brukte tannkrem med høyt innhold av fluorid. Tannkrem med 2400–2800ppm fluorid hadde bedre kariesforebyggende effekt sammenliknet med tannkrem med 1000–1500ppm fluorid. Det ble ikke funnet systematiske oversikter hvor tannkrem med høyere fluorid-innhold enn 2800 ppm var inkludert.
Kombinasjon av flere fluorpreparater
Seks systematiske oversikter har vurdert kombinert kariesforebyggende effekt av fluortannkrem i kombinasjon med andre fluormidler eller klorheksidin.
En av disse systematiske oversiktene så på kvantitativ rapportering av ekstra nytte ved bruk av kombinert fluorterapi for permanente tenner hos barn (Marinho et al., 2004). Oversikten inkluderte ni studier (n=4026) som sammenliknet bruken av fluortannkrem med kombinert bruk av fluortannkrem og et lokalt fluormiddel (fluorlakk, fluorgel eller fluorskyll). En metaanalyse viste at det sammenslåtte estimatet av DMFS forebygget andel (PF) var 10 % (95 % CI 2 %-17 %), dvs. at lokale fluormidler i kombinasjon med fluortannkrem ga 10 % reduksjon i DMFS sammenliknet med bare fluortannkrem. En annen kombinasjon som viste seg å være statistisk signifikant mer effektiv enn en enkel intervensjon, var kombinert bruk av fluorgel og fluorskyll sammenliknet med bare fluorgel (sammenslått DMFS PF 23 %, 95% CI 4 %-43 %), resultatene er basert på to studier (n=497).
Lokale fluormidler eller kombinasjoner av disse er effektive for å redusere kariesforekomst i permanente tenner. Evidensen er liten når det gjelder effekten i det primære tannsett. Med bruk av fluortannkrem, ser tilleggseffekten av fluormidler ut til å være minimal, unntatt for fluorlakk som har dokumentert tilleggseffekt både i de primære og permanente tannsett.
Bivirkninger
Det var lite informasjon i litteraturen vedrørende risiko for bivirkninger. En av studiene som var inkludert i oversikten til Tubert Jeannin et al., (2011) rapporterte en økt forekomst av dental fluorose ved økt fluorintervensjon. Manglende data kan delvis forklares med alderen av deltakerne i studier (7–12 år) og kort oppfølgingstid (to–tre år).
0,2 % NaF-skyll
Effekten av 0,2 % NaF er basert på en RCT fra Sverige med 622 ungdommer, fulgt fra 13–16 år med lav eller moderat kariesrisiko. Studien så på effekt av overvåket F-skyll (0,2 % NaF) med forskjellig hyppighet (6–20 ganger i løpet av et skoleår, totalt 18–60 ganger i løpet av de tre årene studien pågikk) på karies i approksimale flater. Resultatene viste reduksjon i kariestilvekst i studiepopulasjonen sammenlignet med kontrollgruppe (PF (prevented fraction) på 30-59 % karies i approksimale flater ved ulik hyppighet for overvåket fluorskyll og daglig bruk av fluortannkrem sammenliknet med ingen skyll) (Moberg Sköld et al., 2005).
14. T. Walsh, H. V. Worthington, A. M. Glenny, P. Appelbe, V. C. Marinho, X. Shi. Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2010. 1. Cd007868. 10.1002/14651858.CD007868.pub2.
23. S. Twetman, L. Petersson, S. Axelsson, H. Dahlgren, A. K. Holm, C. Kallestal, F. Lagerlof, P. Lingstrom, I. Mejare, G. Nordenram, A. Norlund, B. Soder. Caries-preventive effect of sodium fluoride mouthrinses: a systematic review of controlled clinical trials. Acta odontologica Scandinavica. 2004. 62. 4. 223-30. 10.1080/00016350410001658.
25. S. Tubert-Jeannin, C. Auclair, E. Amsallem, P. Tramini, L. Gerbaud, C. Ruffieux, A. G. Schulte, M. J. Koch, M. Rege-Walther, A. Ismail. Fluoride supplements (tablets, drops, lozenges or chewing gums) for preventing dental caries in children. The Cochrane database of systematic reviews. 2011. 12. Cd007592. 10.1002/14651858.CD007592.pub2.
73. U. Moberg Skold, D. Birkhed, E. Borg, L. G. Petersson. Approximal caries development in adolescents with low to moderate caries risk after different 3-year school-based supervised fluoride mouth rinsing programmes. Caries research. 2005. 39. 6. 529-35. 10.1159/000088191.
84. V. C. Marinho, J. P. Higgins, A. Sheiham, S. Logan. Combinations of topical fluoride (toothpastes, mouthrinses, gels, varnishes) versus single topical fluoride for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2004. 1. Cd002781. 10.1002/14651858.CD002781.pub2.
86. V. C. Marinho, J. P. Higgins, S. Logan, A. Sheiham. Fluoride mouthrinses for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2003. 3. Cd002284. 10.1002/14651858.cd002284.
104. A. I. Ismail, H. Hasson. Fluoride supplements, dental caries and fluorosis: a systematic review. Journal of the American Dental Association (1939). 2008. 139. 11. 1457-68.
168. Scottish Intercollegiate Guideliness Network (SIGN) Dental interventions to prevent caries in children. 2014. http://www.sign.ac.uk.
Barn og unge kan bruke tanntråd daglig i tillegg til tannpuss med fluortannkrem
- som forebyggende tiltak ved økt risiko for å utvikle karies, for eksempel ved trangstilte tenner
- der tannpuss alene ikke er nok til å fjerne gingivitt approksimalt
- som en del av behandlingen av approksimal initialkaries
- som en del av et helhetlig renholdsregime
Effekten av tanntråd er avhengig av at pasienten er motivert og lærer seg teknikken.
Når tanntråd er indisert eller pasienten ønsker det, er det aktuelt å motivere og gi tilpasset opplæring i praktisk bruk inntil pasienten eller foresatte behersker teknikken. Vurder om pasienten er motivert for å bruke tanntråd og om riktig bruk av tanntråd er oppnåelig for den enkelte.
Foresatte bør hjelpe barnet eller overvåke bruk av tanntråd til barnet har motoriske ferdigheter til å klare dette selv. Det varierer fra barn til barn.
Det er rapportert bivirkninger i form av skader i gingiva ved bruk av tanntråd. Effekten av tanntråd er avhengig av god instruksjon, pasientens motivasjon og grad av utviklet finmotorikk.
For barn og unge med store mellomrom kan det være aktuelt å bruke andre hjelpemidler enn tanntråd, for eksempel tannstikker eller interdentalbørster.
Forskningen viser svak evidens for at bruk av tanntråd i tillegg til tannpuss hos voksne reduserer gingivitt sammenliknet med kun tannpuss. Den kliniske effekten er liten. Forskningsgrunnlaget for tanntråd som ikke-operativ behandling av initial approksimalkaries er motstridende.
Det er veldokumentert at plakk på emaljeoverflaten kan føre til karies, og eneste måten å fjerne plakk approksimalt i et tannsett med gode kontaktforhold er tanntråd. I studier der en har profesjonell bruk av tanntråd finner en effekt på karies. Pasienter som er motivert for å bruke tanntråd og villig til å lære seg teknikken, kan oppnå god effekt. Interdentalt renhold ved bruk av tanntråd eller andre hjelpemidler kan være en del av regelmessig munnhygiene, spesielt ved trangstilte tenner eller andre forhold der tannbørsting ikke er tilstrekkelig.
På dette grunnlaget foreslås det at opplæring i bruk av tanntråd gjøres etter individuell vurdering og ikke som et universelt forebyggende tiltak.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- kan redusere gingivitt
- kan bidra til å behandle initialkaries
- gir bedre renhold approksimalt
Ulemper:
- skader i gingiva ved feil teknikk
- tar tid å lære
Kvalitet på dokumentasjonen
Lav.
Verdier og preferanser
Det kan være usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Ressurshensyn
Anbefalingen innebærer en begrensning i bruk av tanntråd i forhold til nåværende råd, som antas å gi besparelser i tidsbruk for tannhelsetjenesten og pasienter. I en norsk studie (Widström et al 2016) rapporterte 60 % av respondentene (tannleger og tannpleiere) at de instruerte alle barn og unge i bruk av tanntråd.
Beskrivelse av inkluderte studier
Effekt på gingivitt
Et enkelt søk etter systematiske oversikter for effekt av tanntråd på gingivitt hos barn og unge ble utført. Ingen systematiske oversikter ble funnet.
Det ble imidlertid funnet tre systematiske oversikter på tema hos voksne (Berchier et al. 2008, Sambunjak 2011, Sälzer et al. 2015), hvor den nyeste oversikten (Sälzer et al. 2015) oppsummerer de to andre. Oversikten konkluderte med det er svak evidens for at bruk av tanntråd i tillegg til tannpuss reduserer gingivitt sammenliknet med kun tannpuss. Den kliniske effekten var liten.
Noen av de inkluderte studiene rapporterte om bivirkninger i form av skader i gingiva/bløtvev ved bruk av tanntråd. Effekten av tanntråd vil være avhengig god instruksjon, pasientens motivasjon og godt utviklet finmotorikk.
Effekt på initialkaries
I de få studiene som er gjort om effekten av tanntråd på initialkaries, er konklusjonene motstridende (SBU 2002). En av forklaringene kan være at effekten er avhengig av om de aktuelle lesjonene har klinisk kavitet eller ikke, noe som påvirker mulighetene for at tanntråden effektivt fjerner plakket. Om lesjonene har kavitet kan ikke avgjøres på basis av røntgenbildene (SBU 2007).
53. D. Sambunjak, J. W. Nickerson, T. Poklepovic, T. M. Johnson, P. Imai, P. Tugwell, H. V. Worthington. Flossing for the management of periodontal diseases and dental caries in adults. The Cochrane database of systematic reviews. 2011. 12. Cd008829. 10.1002/14651858.CD008829.pub2.
54. S. Salzer, D. E. Slot, F. A. Van der Weijden, C. E. Dorfer. Efficacy of inter-dental mechanical plaque control in managing gingivitis--a meta-review. Journal of clinical periodontology. 2015. 42 Suppl 16. S92-105. 10.1111/jcpe.12363.
149. C. E. Berchier, D. E. Slot, S. Haps, G. A. Van der Weijden. The efficacy of dental floss in addition to a toothbrush on plaque and parameters of gingival inflammation: a systematic review. International journal of dental hygiene. 2008. 6. 4. 265-79. 10.1111/j.1601-5037.2008.00336.x.
182. Att förebygga karies. En systematisk litteraturoversikt. Statens beredning for medisinsk utvardering . 2002.
183. Karies – diagnostik, riskbedömning och icke-invasiv behandling. Statens beredning for medisinsk utvardering. 2007.
Tannhelsepersonell bør delta i det helsefremmende og forebyggende arbeidet mot tobakk ved å
- benytte «minimal intervensjon» i møte med ungdom fra 12-årsalder, se Praktisk
- informere ungdom som snuser eller røyker om tilbud om hjelp til avvenning
- informere om at fastlegen kan vurdere medikamentell behandling og gi strukturert hjelp til de som ønsker å slutte
Tannhelsepersonell kan delta i det helsefremmende og tobakksforebyggende arbeidet ved å delta i lokalt folkehelsearbeid.
Om snus og e-sigaretter
Snus er avhengighetsskapende og kan være kreftfremkallende, og anbefales ikke brukt i røykavvenning. E-sigaretter er også avhengighetsskapende og inneholder en rekke kjemiske stoffer med ukjent langtidseffekt. Dokumentasjon ved røykavvenning er mangelfull. Selv om risiko for sykdom ved røyking er betydelig, anbefales ikke e-sigaretter som behandling ved røykeslutt, siden det finnes mindre skadelige medikamenter til dette formålet. Pasienter som går over fra røyk til snus eller e-sigaretter bør imidlertid støttes og tilbys hjelp til å bli helt nikotinfrie, da det meste er mindre skadelig enn tobakksrøyking. Se informasjon om Tobakk, røyk og snus på Helsedirektoratets nettsider.
Minimal intervensjon
Minimal intervensjon er tre enkle spørsmål som kan gjennomføres av alt helsepersonell:
- Røyker eller snuser du? Hvis nei: Berøm tobakksfrihet.
- Hvis ja: Hva tenker du om det?
- Jeg vil anbefale deg å slutte og jeg kan hjelpe deg.
Dersom ungdom har ønske om hjelp til å slutte er det aktuelt å henvise til eller anbefale ungdommen å kontakte fastlegen. Se Nasjonal faglig retningslinje for røykeavvenning som gjelder for fastleger og andre i helsetjenesten som jobber med røykeavvenning.
Ungdom kan finne informasjon om hjelp til å slutte:
- på «Slutta-app» på helsenorge
- i eventuelle snus- og røykeavvenningstilbud lokalt, for eksempel kommunal frisklivssentral
Forskningsgrunnlaget viser at tobakk skader helsen på mange måter og gir alvorlige sykdommer. Både røyk og snus kan føre til og forverre orale sykdommer. Det er godt dokumentert at de som røyker får hyppigere kreft i munnhulen og har økt forekomst av marginal periodontitt. Røyking kan føre til misfarging av tenner og restaureringer, dårlig ånde og endringer i smaksans. Snus kan gi lokal varig tilbaketrekking av tannkjøttet i området der snusen plasseres.
I tillegg er det dokumentert at røyk og snus øker risikoen for flere generelle sykdommer og påvirke foster, for eksempel kan snusing i svangerskapet medføre lavere fødselsvekt og økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel, se Forskningsdokumentasjon.
Tannhelsepersonell kan spille en viktig rolle med å forebygge oppstart av snus og røyk ved å sende tydelig signal om at det er helseskadelig å snuse/røyke.
Tannhelsepersonell er regelmessig og relativt hyppig i kontakt med alle ungdommer, og kan være de eneste som tidlig ser skadene av snus. Forskning viser at tiltak av tannhelsepersonell rettet mot snus- og røykeslutt øker sannsynligheten for å slutte.
Nasjonal faglig retningslinje for røykeavvenning (se flere referanser i denne...) anbefaler at alle som ønsker å slutte å røyke tilbys strukturert hjelp og vurderes for bruk av legemidler til røykeslutt. Dette er ikke tannhelsetjenestens oppgave. Ungdommer som ønsker slik hjelp kan henvises til fastlegen.
Helsedirektoratet har en plan for et systematisk og kunnskapsbasert tilbud om røyke- og snusavvenning. Målet med planen er at den som bruker tobakk systematisk skal bli spurt om tobakkvaner av helsepersonell og få tilbud om sluttehjelp.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- flere ungdommer lar være å begynne med snus eller røyk
- flere ungdommer slutter å snuse/røyke
Ulemper er ikke funnet.
Kvalitet på dokumentasjonen
Moderat.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Ressurshensyn
Innebærer ikke endring i forhold til nåværende anbefalinger.
Beskrivelse av inkluderte studier
Det har ikke blitt utført litteratursøk om dette tema. Forskningsgrunnlaget er basert på en systematisk oversikt (Carr et al., 2012) og en kunnskapsoppsummering fra Folkehelseinstituttet (2014).Folkehelseinstituttet utga i 2019 en rapport om helserisikoen ved bruk av svensk snus og den bekrefter forskningsgrunnlaget.
Den systematiske oversikten var av god metodologisk kvalitet og inkluderte 14 intervensjonsstudier med 10 500 deltakere hvor tannhelsepersonell informerte og/eller anbefalte røykeslutt for individer på tannklinikken eller som del av gruppebaserte utadrettede forebyggende tiltak. Resultatene viste at tiltak av tannhelsepersonell rettet mot snus- og røykeslutt øker sannsynligheten for å slutte. Det var ikke godt nok grunnlag for å anbefale en spesiell type intervensjon, men kort atferdsrådgiving i forbindelse med munnundersøkelsen var en gjennomgående komponent i flere av studiene.
Kunnskapsoppsummeringen fra Folkehelseinstituttet viser at det har vært økning i snusbruk i den norske befolkningen de siste 10–20 år, og økningen har vært størst i de yngre aldersgruppene. Som andre tobakksprodukter inneholder snus det biologisk aktive og avhengighetsskapende stoffet nikotin. I tillegg inneholder snus kreftfremkallende tobakksspesifikke nitrosaminer (TSNA) og andre kreftfremkallende stoffer som f.eks. polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). Rapporten konkluderte med at det er dokumentert at bruk av snus øker risiko for kreft i bukspyttkjertel, spiserør og munnhule, og at det er holdepunkter for at bruk av snus øker risikoen for kreft i magesekk, lunge, tykktarm og endetarm. Bruk av snus i svangerskapet kan medføre lavere fødselsvekt og økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel. Bruk av snus kan gi snusinduserte skader på slimhinne (røde og/eller hvite flekker). Noen av disse skadene er mulige forstadier til kreft, men de fleste av skadene går tilbake når man slutter å snuse. Det kan forekomme lokal varig tilbaketrekking av tannkjøttet i området der snusen plasseres. Det er holdepunkter for at bruk av snus kan gi økt risiko for diabetes mellitus type 2 og økt risiko for dødelighet etter hjerte- og karsykdom.
142. A. B. Carr, J. Ebbert. Interventions for tobacco cessation in the dental setting. The Cochrane database of systematic reviews. 2012. 6. Cd005084. 10.1002/14651858.CD005084.pub3.
193. Helserisiko ved bruk av snus. Folkehelseinstituttet. 2014. https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2014/helserisiko-ved-bruk-av-snus-pdf.pdf.
Sist faglig oppdatert: 31. mars 2022