Barn og unge bør pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig
Tannhelsepersonell bør
- informere og motivere barn og unge til å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig
- gi opplæring i tannpuss ved behov.
Tannhelsepersonell bør motivere og informere foresatte til mindre barn om å
- pusse barnets tenner med fluortannkrem fra frembrudd av første tann
- øke mengden tannkrem gradvis;
- begynne med en knapt synlig mengde (0,1 ml)
- øke til en mengde tilsvarende barnets lillefingernegl fra 1—årsalder
- øke til en ertstor mengde (0,25 ml) ved 3—årsalder
- øke mengden ytterligere fra 5-6—årsalder.
- hjelpe barnet med tannpuss til barnet kan utføre det godt nok selv, cirka ved 10—årsalder.
Tannkremen bør inneholde 0,1 % fluorid (1000ppm) for de yngste barna (under 5–6 år). Eldre barn kan bruke tannkrem med 0,15 % fluorid (1500ppm).
Informasjon om tannpuss
- Puss gjerne utføres etter måltider.
- Skylling er ikke nødvendig. Den forebyggende effekten antas å øke når små mengder fluorid ligger igjen i munnen, men det er ikke dokumentert.
- Unngå tannpuss rett etter oppkast.
- Benytt myk eller ekstra myk tannbørste.
- Ikke overdriv tannpussen og ikke bruk stor kraft, for å redusere sannsynligheten for pusseskader (Wiegand and Schlueter, 2014).
Helsestasjonen
- har ansvar for informasjon og opplæring i tannpuss til barn 0–3 år.
Den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for opplæring av ansatte ved helsestasjonen. Hvis foresatte ikke behersker tannpuss, henviser helsestasjonen til tannklinikken. Se mer i Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Tannpuss i barnehager
- se anbefalingen om samarbeid med barnehager
Anbefalte mengder tannkrem for små barn

Dental fluorose
- Småbarn kan utvikle mild fluorose på de permanente tennene ved inntak av for mye fluorid. Informer foresatte om å være ekstra påpasselig med at små barn ikke bruker mer tannkrem enn det som er anbefalt.
- Om barnet svelger den anbefalte mengden, medfører det ingen risiko, men svelging av større mengder bør unngås. Oppbevar tannkrem utilgjengelig for små barn.
- Vær oppmerksom på at private borebrønner kan ha et høyere fluoridinnhold enn det som er anbefalt. Vannprøver fra borebrønner som analyseres av et laboratorium er anbefalt. Analyser gjerne flere prøver over tid fordi innholdet av fluorid kan variere. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og Mattilsynet er behjelpelig med dette.
- Offentlige vannverk leverer oftest fluoridfattig overflatevann. Vannforskriften for offentlige vannverk har en maksimalgrense på 1,5ppm fluorid i drikkevann.
Det er solid dokumentasjon for at tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig gir god beskyttelse mot kariesutvikling, og at fluortannkrem med 1000–1500 ppm fluorid er effektiv i forebygging av karies. Effekten av fluortannkrem i forskjellige konsentrasjoner viser dose–respons-effekt. Jo høyere konsentrasjon av fluorid desto bedre effekt.
Det er dokumentert at fluorid kan gi bivirkninger i form av dental fluorose hvis barnet svelger for mye fluortannkrem når de permanente tennene utvikles. For å redusere risikoen er det anbefalt at foresatte benytter en liten mengde tannkrem med 1000ppm fluorid ved puss av de minste barnas tenner.
Forskningsgrunnlaget inneholder beregninger av maksimalt inntak av fluorider i ulike aldersgrupper som ikke gir helseeffekter, og maksimalgrensene er langt over fluoridmengden i denne anbefalingen.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- forebygging av karies, gingivitt og tannstein
- etablering av gode tannhelsevaner
Ulemper:
- pusseskader kan oppstå ved overdreven puss med stor kraft
- dental fluorose kan oppstå hvis fluoridmengden til de minste barna er for stor i forhold til barnets vekt
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Høy.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av fire utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
- Forebygge karies: 9
- Dental fluorose: 2
- Pusseskader: 1
- Akutt toxisitet (forgiftning): 2
Det er lave verdier på de siste tre utfallene fordi skadene oppstår sjelden.
Ressurshensyn
Ingen endring i forhold til tidligere råd og derfor ingen endring i ressursbruk.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på systematiske oversikter i retningslinjen Dental interventions to prevent caries in children, s. 13–20, utarbeidet av SIGN 2014.
Forebygging av karies
Flere systematiske oversikter har vist at bruk av fluortannkrem reduserer utvikling av nye karieslesjoner.
En oversikt oppsummerte 70 studier (n=42 300) i en metaanalyse og viste signifikant reduksjon i kariesforekomst (prevented fraction, PF=24 %) ved bruk av fluortannkrem sammenliknet med tannkrem uten fluor eller ingen tannkrem (Marinho et al., 2003). Twetman og medarbeidere gjorde en tilsvarende systematisk oversikt som inkluderte 23 RCT (randomiserte kliniske studier) eller CCT (kontrollerte kliniske studier) og fant PF på 26 % (Twetman et al., 2003).
Konsentrasjon av fluor i tannkrem
Ifølge EUs regelverk er maksimalt tillatt mengde fluorid i tannkrem 0,15 % (1500ppm). Tannkrem med høyere mengde fluorid klassifiseres som legemiddel. Flere systematiske oversikter har vist at fluortannkrem med 1000–1500ppm fluorid har forebyggende effekt på karies. En metaanalyse som hadde slått sammen resultater fra 74 RCT viste kariesforebyggende effekt av tannpuss med fluortannkrem sammenliknet med placebo, men kun for konsentrasjoner fra 1000ppm fluorid eller høyere (Walsh et al., 2010). Videre er det vist at jo høyere konsentrasjon av fluor i tannkremen dess bedre er effekten, slik som i studien til Twetman og medarbeidere; daglig tannpuss med tannkrem med 1000–1100ppm fluorid versus tannkrem med 1500ppm fluorid ga en forskjell i PF (prevented fraction) på 9.7 % til fordel for høyere konsentrasjon fluorid i tannkrem (Twetman et al., 2003).
En systematisk oversikt (Walsh et al., 2010) vurderte seks studier som rapporterte DMFS og tre studier som rapporterte DMFT for barn som brukte tannkrem med høyt innhold av fluorid. Tannkrem med 2400–2800ppm fluorid hadde bedre kariesforebyggende effekt sammenliknet med tannkrem med 1000–1500ppm fluorid. Det ble ikke funnet systematiske oversikter hvor tannkrem med høyere fluorid-innhold enn 2800ppm var inkludert.
Tannpussfrekvens
En systematisk oversikt fant at effekten av fluortannkrem økte med høyere bruksfrekvens (Marinho et al., 2003). Det var statistisk signifikante forskjeller mellom forebygget DMFS-andel (prevented fraction) med 14 % høyere forebygget andel (95 %CI 6 %–22 %) ved tannpuss to ganger om dagen sammenliknet med en gang om dagen.
Varighet av tannpuss
Det er ikke godt dokumentert at varigheten av tannpuss har effekt på kariesforebyggelse, og derfor er det ikke nok evidens for å anbefale en spesifikk varighet.
Tannpuss under overvåking
To systematiske oversikter viser at tannpuss under overvåking* reduserer kariestilveksten. Meta-regresjon med relevante kovariater viste at tannpuss under overvåking økte PF (prevented fraction) med 10 % (95%CI 4 %–17 %) sammenliknet med tannpuss uten overvåking (Marinho 2003).
*Verken tannpuss eller overvåking av tannpuss er definerte uttrykk med entydig tolkning i litteraturen. Tannpuss under overvåking kan betraktes som en kontrollerbar eksponering for fluortannkrem.
Risiko for dental fluorose
En metaanalyse av fire tversnittstudier viste statistisk signifikant reduksjon i forekomst av mild fluorose hvis tannpuss med fluortannkrem var påbegynt etter 12-måndersalder (OR 0.70, 95 %CI 0.57–0.88) (Wong et al., 2010). Det ble ikke funnet klare sammenhenger mellom dental fluorose og tannpuss med fluortannkrem før eller etter 24-måndersalder. En kunne heller ikke påvise at tannpussfrekvensen (mindre enn to ganger daglig sammenliknet med to eller flere ganger daglig OR 0.88, 95 %CI 0.71–1.08) hadde betydning.
En systematisk oversikt inkluderte to RCT som så på konsentrasjoner av fluorid i tannkrem og dental fluorose (Wong et al., 2010). En RCT sammenliknet 550 ppm og 1000 ppm fluorid og den andre 440ppm og 1450ppm fluorid. Begge studiene fant statistisk signifikante forskjeller [(RR 0.75, 95%CI 0.57–0.99) og (RR 0.59 95%CI 0.44–0.79)] som indikerte at høyere konsentrasjoner av fluorid i tannkrem var knyttet til høyere risiko for dental fluorose. På den andre siden ble det ikke funnet noen assosiasjon mellom fluoridkonsentrasjon i tannkrem og risiko for utvikling av dental fluorose (OR 0.79, 95%CI 0.61–1.02) i en metaanalyse av tre tverrsnittstudier.
Det er ikke særlig holdepunkter for å si at tannpuss med fluortannkrem med 1000–1500ppm fluorid gir økt risiko for å få dental fluorose.
Dokumentasjon av søk etter retningslinjer (PDF)
Maksimale inntaksgrenser av fluorider
Følgende tekst og tabeller er hentet fra retningslinjen "Dental interventions to prevent caries in children", 2014. Styret for mat og ernæring ved Medisinsk Institutt i USA har utarbeidet en omfattende liste med referanseverdier for inntak av næringsstoffer. Maksimalt inntak av fluorider fra alle kilder (vann, mat, drikke, tannkrem, ev. fluortilskudd) som ikke gir uønsket effekt på helse, er anbefalt til 0.10 mg/kg/dag for spebarn og barn opp til 8 års alder. Eldre barn og voksne har ikke risiko for å utvikle dental fluorose, og anbefales et maksimalinntak på 10mg fluorider per dag uansett kroppsvekt (tabell 1).
Tabell 1. Estimert maksimal fluorid-inntak fra alle kilder.
Aldersgruppe | Vekt (kg) | Øvre inntaksgrense (mg/dag) |
0–6 mnd. | 7 | 0,7 |
7–12 mnd. | 9 | 0,9 |
1–3 år | 13 | 1,3 |
4–8 år | 22 | 2,2 |
9–13 år | 40 | 10 |
Gutter 14–18 år | 64 | 10 |
Jenter 14–18 år | 57 | 10 |
Ut fra de øvre inntaksgrensene i tabell 1, har en kalkulert trygghetsgrenser for svelging av fluortannkrem for forskjellige aldersgrupper (tabell 2). Her er det forutsatt at hele barnets fluoridinntak kommer fra tannkrem og ikke fra andre fluoridkilder.
Tabell 2. Daglig tålbar grense for svelging av fluortannkrem (ml).
Tannkrem styrke (ppm fluorid) | 1–3 år (13 kg) | 4–8 år (22 kg) | 9–13 år (40 kg) |
1000 | 1,3 | 2,2 | 10 |
1500 | 0,86 | 1,46 | 6,7 |
2800 | - | - | 3,6 |
Tomme celler i tabellen viser at denne fluoridkonsentrasjonen ikke er anbefalt for aldersgruppen.
Medianvekten for 1-åringer er 8 kg og 3 % av 1-åringene veier 6 kg eller mindre. Medianvekten for 3-åringene er 15 kg og 3 % veier 12 kg eller mindre (Nasjonale faglige retningslinjer for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten (IS-1736)), se percentilskjema hos Norsk helseinformatikk.
En «knapt synlig» mengde tannkrem tilsvarer gjennomsnittlig 0.1 ml tannkrem og betyr at en kan pusse 13 ganger daglig med 1000ppm fluoridtannkrem før den øvre grensen for fluoridinntak er nådd, dette under forutsetning av at all tannkrem svelges. Tannpuss med en «ertstor» mengde tannkrem (0.25ml) innebærer at en kan pusse åtte ganger daglig med 1000ppm fluoridtannkrem før øverste grense er nådd.
4. M. C. Wong, A. M. Glenny, B. W. Tsang, E. C. Lo, H. V. Worthington, V. C. Marinho. Topical fluoride as a cause of dental fluorosis in children. The Cochrane database of systematic reviews. 2010. 1. Cd007693. 10.1002/14651858.CD007693.pub2.
14. T. Walsh, H. V. Worthington, A. M. Glenny, P. Appelbe, V. C. Marinho, X. Shi. Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2010. 1. Cd007868. 10.1002/14651858.CD007868.pub2.
24. S. Twetman, S. Axelsson, H. Dahlgren, A. K. Holm, C. Kallestal, F. Lagerlof, P. Lingstrom, I. Mejare, G. Nordenram, A. Norlund, L. G. Petersson, B. Soder. Caries-preventive effect of fluoride toothpaste: a systematic review. Acta odontologica Scandinavica. 2003. 61. 6. 347-55.
85. V. C. Marinho, J. P. Higgins, A. Sheiham, S. Logan. Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents. The Cochrane database of systematic reviews. 2003. 1. Cd002278. 10.1002/14651858.cd002278.
168. Scottish Intercollegiate Guideliness Network (SIGN) Dental interventions to prevent caries in children. 2014. http://www.sign.ac.uk.
Sist faglig oppdatert: 31. mars 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Barn og unge bør pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. mars 2022, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/helsefremmende-og-forebyggende-tannhelsetjenester-til-alle-barn-og-unge/barn-og-unge-bor-pusse-tennene-med-fluortannkrem-to-ganger-daglig