Data om kostholdet baserer seg på ulike statistikker og undersøkelser. Dette omfatter blant annet matforsyningsstatistikk for hele landet, forbruksundersøkelser, nasjonale landsdekkende kostholdsundersøkelser og annen statistikk og undersøkelser om mat og måltider i representative grupper av befolkningen.
Utviklingen i norsk kosthold – årlig rapport
De nyeste tallene om matvareforbruk og kostens næringsinnhold presenteres hvert år i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.
Rapporten beskriver utviklingen i kostholdet over tid. Rapporten bygger hovedsakelig på data fra matforsyningsstatistikk for hele landet, og inkluderer også data fra forbruks-, kostholds- og intervjuundersøkelser. Matforsyningsstatistikken gir årlige data og brukes i første rekke til å beskrive utviklingen i matvareforbruket i hele befolkningen over tid, mens de nasjonale kostholdsundersøkelsene beskriver inntaket i grupper av befolkningen.
Nasjonale kostholdsundersøkelser
Kostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen i ulike aldersgrupper. Helsedirektoratet har, sammen med Mattilsynet, ansvar for et felles system for kartlegging av mat og kosthold i Norge. Helsedirektoratet har det overordnede ansvaret for å utføre landsdekkende kostholdsundersøkelser i grupper av befolkningen.
Norkost – nasjonal kostholdsundersøkelse blant voksne og eldre
Norkost-undersøkelsene er nasjonale kartlegginger av kostholdet hos voksne personer i Norge. Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om inntak av matvarer, næringsstoffer og enkelte andre stoffer i grupper av befolkningen.
Norkost 4
I løpet av 2022 og 2023 ble et tilfeldig utvalg på rundt 5000 personer i alderen 18-80 år fra hele landet invitert til å delta. Kostholdet ble kartlagt i et utvalg på 915 menn og 1049 kvinner (40 % deltagelse). Undersøkelsen viste at kostholdet til voksne i liten grad var i tråd med kostrådene. Vi spiser for lite frukt, grønnsaker og bær, fullkorn og fisk, og for mye rødt og bearbeidet kjøtt. Likevel var det gjennomsnittlige inntaket av vitaminer og mineraler stort sett i tråd med anbefalt inntak når kosttilskudd var inkludert i beregningene.
Kostholdsundersøkelsen Norkost 4 ble gjennomført i samarbeid mellom Universitetet i Oslo (UiO), Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
- Les hele rapporten om Norkost 4 (2024)
Som en del av undersøkelsen ble det også sett på kostholdet blant eldre og deltakelse blant innvandrere, og det er laget egne rapporter om dette.
- Norkost 4 blant eldre – En tilleggsrapport om kostholdet blant deltakere i alderen 70–80 år
- Norkost 4 – En metoderapport om deltakelse og kosthold blant personer født utenfor Norge
Norkost – informasjon og bruk av data
Norkost 4 omtales også:
Tidligere Norkost-undersøkelser
De tidligere Norkost-undersøkelsene; 1, 2 og 3, ble gjennomført i henholdsvis 1993/94, 1997 og i 2010/11.
- Norkost 3 – kostholdsundersøkelse gjennomført 2010-2011 blant menn og kvinner 18-70 år, (2012) (PDF)
Kosthold blant spedbarn, barn og unge
Ungkost
Ungkost er en nasjonal kostholdsundersøkelse blant barn og unge.
- Ungkost 2016 (fhi.no) (4-åringer)
- Ungkost 2015 (fhi.no) (4. og 8. klasse)
- Ungkost 2000 (4-åringer, 4. klasse og 8. klasse)
Sped- og småbarnskost
Sped- og småbarnskost er nasjonale kostholdsundersøkelser blant spedbarn og 2 år gamle barn, og ble gjennomført i henholdsvis 1998/99, 2007 og i 2019, noen av FHI og noen av Helsedirektoratet.
Amming
- Amming og spedbarns kosthold – landsomfattende undersøkelse 2013
Mat- og måltider i barnehage og skole
- Mat og måltider i skolen og skolefritidsordningen – Undersøkelser
- Måltider, fysisk aktivitet og miljørettet helsevern i barnehagen
Mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten
- Nasjonal kartlegging av mat og måltider i sykehus, 2024
- Mat og måltider i sykehjem 3 (brage.unit.no), rapport (Høgskolen i Østfold), 2023
- Mat og måltider i hjemmesykepleien 2 (brage.unit.no), rapport (Høgskolen i Østfold), 2022
- Mat og måltid i sykehjem 2 (bibsys.no), rapport (Høgskolen i Østfold), 2015:1 – landsomfattende spørreundersøkelse om mat og måltider i sykehjem
- Mat og måltider i sykehjem: undersøkelse utført for Sosial- og helsedirektoratet (bibsys.no), rapport (Høgskolen i Østfold), 2008:3 – landsomfattende kartlegging av mat og måltider i sykehjem.
- «Ærlig talt»: mat og måltider i sykehjem: en undersøkelse blant beboere i somatiske sykehjem i Østfold (bibsys.no), rapport (Høgskolen i Østfold) 2010:1
- Mat og måltider i hjemmesykepleien: undersøkelse utført for Helsedirektoratet (bibsys.no), rapport (Høgskolen i Østfold) 2013:4 – landsomfattende kartlegging blant ledere og helsepersonell om av mat og måltider i hjemmesykepleien.