Statistikk og undersøkelser om kosthold og ernæring

Oversikt over statistikk og undersøkelser om kosthold og ernæring i befolkningen og i ulike grupper av befolkningen.

Data om kostholdet baserer seg på ulike statistikker og undersøkelser. Dette omfatter blant annet matforsyningsstatistikk for hele landet, forbruksundersøkelser, nasjonale landsdekkende kostholdsundersøkelser og annen statistikk og undersøkelser om mat og måltider i representative grupper av befolkningen.

Utviklingen i norsk kosthold – årlig rapport

De nyeste tallene om matvareforbruk og kostens næringsinnhold presenteres hvert år i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.​

Rapporten beskriver utviklingen i kostholdet over tid. Rapporten bygger hovedsakelig på data fra matforsyningsstatistikk for hele landet, og inkluderer også data fra forbruks-, kostholds- og intervjuundersøkelser. Matforsyningsstatistikken gir årlige data og brukes i første rekke til å beskrive utviklingen i matvareforbruket i hele befolkningen over tid, mens de nasjonale kostholdsundersøkelsene beskriver inntaket i grupper av befolkningen.

Nasjonale kostholdsundersøkelser

Kostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen i ulike aldersgrupper. Helsedirektoratet har, sammen med Mattilsynet, ansvar for et felles system for kartlegging av mat og kosthold i Norge. Helsedirektoratet har det overordnede ansvaret for å utføre landsdekkende kostholdsundersøkelser i grupper av befolkningen.

Norkost – nasjonal kostholdsundersøkelse blant voksne og eldre

Norkost-undersøkelsene er nasjonale kartlegginger av kostholdet hos voksne personer i Norge. Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om inntak av matvarer, næringsstoffer og enkelte andre stoffer i grupper av befolkningen.

Norkost 4

I løpet av 2022 og 2023 ble et tilfeldig utvalg på rundt 5000 personer i alderen 18-80 år fra hele landet invitert til å delta. Kostholdet ble kartlagt i et utvalg på 915 menn og 1049 kvinner (40 % deltagelse). Undersøkelsen viste at kostholdet til voksne i liten grad var i tråd med kostrådene. Vi spiser for lite frukt, grønnsaker og bær, fullkorn og fisk, og for mye rødt og bearbeidet kjøtt. Likevel var det gjennomsnittlige inntaket av vitaminer og mineraler stort sett i tråd med anbefalt inntak når kosttilskudd var inkludert i beregningene.

Kostholdsundersøkelsen Norkost 4 ble gjennomført i samarbeid mellom Universitetet i Oslo (UiO), Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. 

Som en del av undersøkelsen ble det også sett på kostholdet blant eldre og deltakelse blant innvandrere, og det er laget egne rapporter om dette.

Norkost – informasjon og bruk av data

Norkost 4 omtales også:

Tidligere Norkost-undersøkelser

De tidligere Norkost-undersøkelsene; 1, 2 og 3, ble gjennomført i henholdsvis 1993/94, 1997 og i 2010/11.

Kosthold blant spedbarn, barn og unge

Ungkost

Ungkost er en nasjonal kostholdsundersøkelse blant barn og unge.

Sped- og småbarnskost

Sped- og småbarnskost er nasjonale kostholdsundersøkelser blant spedbarn og 2 år gamle barn,  og ble gjennomført i henholdsvis 1998/99, 2007 og i 2019, noen av FHI og noen av Helsedirektoratet.

Amming

Mat- og måltider i barnehage og skole

Mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten

Først publisert: 31.03.2017 Siste faglige endring: 19.06.2025 Se tidligere versjoner