Hovedforløp 3 bør tilpasses voksne med sammensatte alvorlige og langvarige psykisk helse- eller rusmiddelproblemer enten de opptrer alene eller samtidig (ROP lidelser), for eksempel:
- alkohol-, legemiddel- eller annen rusmiddelavhengighet
- alvorlig bipolar lidelse
- alvorlig depresjon
- schizofreni eller annen psykoselidelse
- alvorlige personlighetsforstyrrelser
- alvorlige spiseforstyrrelser
Voksne med alvorlige og langvarige psykisk helse- og/eller ruslidelser som ikke allerede har et oppfølgingsopplegg i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, henvises til Nasjonalt pasientforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern, voksne eller Nasjonalt pasientforløp for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, eventuelt annet diagnosespesifikt nasjonalt pasientforløp.
Kommunens psykisk helse- og rustjenester skal sørge for at den som har alvorlige, langvarige problemer og lidelser får helhetlige og sammenhengende helse- og omsorgstjenester. Tjenestene tilbys sammen med fastlegen, spesialisthelsetjenesten, andre relevante aktører og brukeren eller pasienten selv. Tjenestene skal ved behov være tilgjengelige og så fleksible at pasienten klarer å nyttiggjøre seg av tilbudet.
I hovedforløp 3 bør fokus være bedring av levekår, livsmestring, livskvalitet og skadereduksjon for å forhindre forverring av tilstanden, bedring av levekår-, livsmestring-, livskvalitet- og somatisk helse. Psykisk helse- og rustjenester bør følge opp voksne i hovedforløp 3 tett med bruk av koordinator og ansvarsgruppe, og i samsvar med individuell plan og i henhold til nasjonal veileder rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator
Kommunens psykisk helse- og rustjenester bør delta aktivt i utarbeidelsen av krise- og mestringsplan for pasienter i hovedforløp 3. Krise- og mestringsplan er ikke bare et nyttig verktøy for dem som har vært underlagt tvunget psykisk helsevern, men er også nyttig uavhengig av årsaken til innleggelsen. innleggelser. Pasienten bør involveres i utarbeidelsen av planen, samt pårørende dersom det samtykkes til det.
I hovedforløp 3 bør det benyttes kunnskapsbaserte modeller som
- Housing first (napha.no)
- Individuell jobbstøtte (napha.no)
- oppsøkende behandlingsteam: ACT-, FACT, FACT ung-team
- tverrfaglig oppfølgingsteam
Kommunens psykisk helse- og rustjenester bør sørge for tilbud og rutiner for helhetlig oppfølging og ivaretakelse av somatisk helse tilpasset brukere og pasienter i hovedforløp 3. Fastlegen er primærkontakt for somatiske helse.
Brukere og pasienter i hovedforløp 3 skal ikke ekskluderes fra tjenester og tiltak som er foreslått for de andre hovedforløpene, dersom det kan sannsynliggjøres at det vil ha en effekt på livskvalitet, livsmestring, rusbruk eller symptomer.
Selvskading, selvmordsrisiko og voldsrisiko skal alltid kartlegges i hovedforløp 3.
Ved forhøyet risiko for voldsutøvelse skal kommunen samarbeide med politiet og spesialisthelsetjenesten i henhold til rundskriv om helsetjenestens og politiets ansvar for personer med psykisk lidelse – oppgaver og samarbeid