Gå til hovedinnhold
ForsidenPsykisk helse- og rusarbeid for voksneKartlegging og helhetlige forløp

Kommunen skal kartlegge hjelpebehovet til voksne som henvender seg med psykisk helse- eller rusmiddelproblemer

Kartlegging av psykisk helse- eller rusmiddelproblemer og tjenestebehovet til den enkelte bør som hovedregel legge vekt på prinsippet "Hva er viktig for deg (ks.no)". Målet med kartlegging er at brukeren eller pasienten får tilstrekkelig grunnlag til å medvirke i beslutninger om sin helse, livssituasjon og tjenestebehov.

Pårørende kan bidra med nyttig informasjon i en kartlegging.

Helhetlig kartlegging av brukerens behov er viktig. Det er like viktig å kartlegge ressurser og muligheter for egen mestring av psykisk helse- og rusmiddelproblemene som behovet for tjenester og tiltak.

Kartleggingen bør også gi relevant informasjon om somatiske og psykososiale forhold av betydning.

Kommunen bør sørge for nødvendige systemer for kartlegging og tilgang til kunnskapsbaserte og kvalitetssikrede metoder og kartleggingsverktøy.

Det er ingen fasit for omfanget og innholdet i en kartlegging av psykisk helse- eller rusmiddelproblemer. For å kunne iverksette riktige kunnskapsbaserte tiltak og utnytte tilgjengelige ressurser raskt og best mulig er kartleggingen med på å gi kunnskap om egne ressurser hos brukeren eller pasienten, symptomer, plager og eventuelle tjenestebehov.

Vurder i samarbeid med brukeren eller pasienten rask iverksettelse av tiltak, gjerne også samtidig med at eventuell videre kartlegging pågår.

En god allianse og relasjon er den viktigste rammen for å stille spørsmål som kan oppleves som personlige, vanskelige eller ubehagelige. Det krever at den som utfører kartleggingssamtalen bruker nødvendig tid til å etablere en god relasjon til brukeren eller pasienten og ved å vise åpenhet og interesse for uttrykte behov.

Tidligere relevante kartlegginger kan være gjort hos fastlege eller i andre deler av helse- og omsorgstjenestene, skole eller PPT, hos tilbydere av private psykiske helse- og rustjenester eller utredninger fra spesialisthelsetjenesten. Spør om brukeren eller pasienten har blitt kartlagt eller utredet for psykisk helse- eller rusmiddelproblemer tidligere, og be om samtykke for tilgang til tidligere kartlegginger eller utredninger.

Kartlegging starter gjerne med innledende spørsmål og svar i en åpen samtale. Ut fra hva som avdekkes, kan det legge grunnlag for kartlegging av mer spesifikke tema som er viktige for å få oversikt over brukerens eller pasientens helhetlige situasjon. Bruk også standardiserte kartleggingsverktøy der det er riktig, for eksempel for å få et inntrykk av symptomtrykk og som del av diagnostisering. Velg også kartleggingsmetoder i dialog med brukeren eller pasienten.

Bruk Nasjonale faglige råd for selvskading og selvmord – veiledende materiell for kommunene om forebygging kapittel 4 og 5 for å kartlegge eventuell selvmordsatferd eller selvskading. Alle tjenester innenfor kommunal helse- og omsorgstjeneste, herunder psykisk helse- og rustjenester, har ansvar for å forebygge, avdekke, avverge, behandle og følge opp selvskading og selvmordsforsøk.

Sørg for at mindreårige barn eller mindreårige søsken ivaretas.

Spør brukere som har somatiske helseplager med uklar årsak og symptombilde, om psykiske helse-, søvnvansker, alkoholvaner og annen rusmiddel- eller legemiddelbruk. Avdekkes psykisk helse- eller rusmiddelproblemer (inkludert legemiddelbruk) hos eldre, følges tilstanden i henhold til Nasjonale faglige råd for psykiske lidelser hos eldre opp som hos andre.

Enkelte relevante ressurser for kartlegging og standardiserte kartleggingsverktøy finnes blant annet her:

  • Innledende kartleggingssamtale (napha.no)
  • Kartleggingsverktøy: psykisk helse og rus (korus.no)
  • Psykisk helse - skåringsverktøy (helsebiblioteket.no)
  • Nasjonalt kompetansesenter for rus- og avhengighetslidelser, alvorlige samtidige lidelser og personlighetsforstyrrelser (oslo-universitetssykehus.no)
  • Mild kognitiv svikt (mocacognition.com)
  • Trinnvis veiledning ved selvskading og selvmordsatferd som ikke tidligere er kartlagt
  • Trinnvis veiledning ved selvskading og selvmordsatferd som er kartlagt
  • Kartlegging av potensielle traumehendelser (nkvts.no)
  • Verktøy og kartlegging (korus.no)
  • NKROP er avviklet og rop.no er ikke lenger tilgjengelig, det blir fortløpende oppdatert ettersom det blir klart hva av, hvor og om tilgang på det kartleggingsbiblioteket som var bygget opp på rop.no blir tilgjengelige fremover

Valg av kartleggingsmetode vil også avhenge av hvilken kompetanse og hvilke faglige ressurser som er tilgjengelig. Dersom kartleggingen i kommunale psykisk helse- og rustjenester tilsier at mer informasjon er nødvendig, men kommunen selv ikke har kompetanse til det vurderes henvisning til spesialisthelsetjenesten.

En helhetlig kartlegging kan inkludere brukerens

  • problemforståelse, behov, ønsker og prioriteringer
  • historikk og tidligere erfaringer med å mestre psykisk helse- eller rusmiddelproblemer
  • egne ressurser og interesser
  • pårørende og nettverk
  • legemiddelbruk og -historikk
  • funksjonsnivå, symptomer og samsykelighet
  • belastninger i oppvekst og barndom
  • erfaringer med vold, overgrep eller andre potensielt traumatiserende hendelser
  • kognitive funksjon
  • barn, søsken eller andre pårørende med behov for oppfølging
  • somatiske helse, inkludert tannhelse, ernæringsstatus/ernæringsutfordringer og seksuell helse
  • psykososiale situasjon, livskvalitet og levekår
  • økonomi, utdanning, arbeid, nettverk og boligsituasjon
  • fysiske aktivitet og søvnvaner
  • helsekompetanse, digital kompetanse og tilgang til digitale verktøy
  • selvmordsrisiko, overdoserisiko, selvskading og risiko for voldsutøvelse – vær oppmerksom på tegn på voldutsatthet og selvmordstanker- eller planer. For eksempel utsagn som at hen ikke "orker mer", at det observeres arr eller lignende, eller  andre utsagn som gir slike signaler.

Innholdet i kartleggingen av psykisk helse- eller rusmiddelproblemer vil variere og trenger ikke ha større omfang enn situasjonen tilsier.

Regionale kompetansesentre for rusfeltet har på Korus.no nyttige ressurser for Motiverende samtale/Motiverende intervju (MI) (korus.no) og Overdoseforebyggende samtaler (korus.no) som kan være et nyttig verktøy i kartlegingen.

Når pårørende og nettverk involveres i kartleggingen, innhent informasjon om

  • hvordan pårørende og nettverk opplever nå-situasjonen?
  • hvordan brukeren eller pasienten er når hen har det bra?
  • hva som tidligere har vært til hjelp i dårlige perioder?
  • opplysninger fra andre deler av kartleggingen

Se ellers Nasjonal pårørendeveileder.

Det følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 4 (lovdata.no) at kommunen har ansvar for å sørge for utredning, diagnostisering og behandling, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3- 1 (lovdata.no).

Utredning, diagnostisering og behandling skal utføres forsvarlig og med tilstrekkelig faglig kompetanse, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 bokstav d. Kommunene må selv sørge for en bemanning som medfører at kommunen kan yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Rett til medvirkning og informasjon er grunnleggende pasient- og brukerrettigheter.

Systematisk kartlegging er nødvendig for å kunne gi forsvarlige tjenester tilpasset den enkeltes ønsker og behov, og for at kommunen skal kunne utnytte sine ressurser på best mulig måte. Systematisk kartlegging kan også gi viktig informasjon for tjenesteutvikling.

Studier viser at brukere eller pasienter med psykisk- helseproblemer (psychiatry.org) ofte opplever skam og stigma knyttet til tilstanden. Det samme gjelder mennesker med rusmiddelproblemer og deres pårørende (nhri.no) (Corrigan et al., 2004; Corrigan et al., 2010; Mak et al., 2007). Derfor er det viktig at kartleggingen utføres slik at brukeren eller pasienten ikke opplever den som invaderende og upersonlig. Enten det brukes åpne samtaleformer eller standardiserte verktøy, er en trygg relasjon avgjørende for at sensitive spørsmål og tema tas opp på en måte som ikke oppleves som stigmatiserende.

International test commisions retningslinjer (intestcom.org) er et faglig og etisk rammeverk for kartlegging og testing som gjenspeiles i denne anbefalingen. Retningslinjen utgjør et praktisk rammeverk for god kartleggingspraksis for alle yrkesgrupper som bidrar til å unngå unødig stigmatisering i en kartleggingssituasjon. Tjenesteyteres oppmerksomhet rundt testkvalitet viser seg å være varierende og til dels lav (Ryder, 2021a, 2021b)

Bruk av standardiserte spørreskjema kan noen ganger minske følelsen av skam og stigma, ved at brukeren eller pasienten unngår at det oppfattes som den enkelte er spesielt utvalgt for visse spørsmål. Standardiserte samtale- og kartleggingsverktøy gir også lik praksis på tvers av tjenester og tilbud.

Undersøkelser viser at pårørendeinvolvering kan redusere faren for tilbakefall og føre til færre symptomer særlig hos pasienter med alvorlig psykisk lidelse (Bighelli et al., 2021). Det kan bidra til økt opplevelse av mestring og tilfredshet hos både bruker eller pasient og pårørende (Meis et al., 2013).

Tilpasning ved nedsatt av kognitiv funksjon for psykiske helseplager eller rusmiddelproblemer er viktig for at brukeren eller pasienten kan nyttiggjøre seg av tiltaket eller behandlingen. Særlig mildt nedsatt funksjon forblir ofte uoppdaget om en ikke brukes standardiserte oppgavebaserte verktøy (Bruijnen et al., 2019; Perry et al., 2019).

Bighelli, I., Rodolico, A., García-Mieres, H., Pitschel-Walz, G., Hansen, W., Schneider-Thoma, J., Siafis, S., Wu, H., ... Salanti, G. (2021). Psychosocial and psychological interventions for relapse prevention in schizophrenia: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet Psychiatry, 8(11), 969-980.

Bruijnen, C. J., Dijkstra, B. A., Walvoort, S. J., Markus, W., VanDerNagel, J. E., Kessels, R. P., & De Jong, C. A. (2019). Prevalence of cognitive impairment in patients with substance use disorder. Drug and alcohol review, 38(4), 435-442.

Corrigan, P. W., & Miller, F. E. (2004). Shame, blame, and contamination: A review of the impact of mental illness stigma on family members. Journal of mental health, 13(6), 537-548.

Corrigan, P. W., Morris, S., Larson, J., Rafacz, J., Wassel, A., Michaels, P., Wilkniss, S., Batia, K., & Rüsch, N. (2010). Self‐stigma and coming out about one's mental illness. Journal of community psychology, 38(3), 259-275.

Mak, W. W., Poon, C. Y., Pun, L. Y., & Cheung, S. F. (2007). Meta-analysis of stigma and mental health. Social science & medicine, 65(2), 245-261.

Meis, L. A., Griffin, J. M., Greer, N., Jensen, A. C., MacDonald, R., Carlyle, M., Rutks, I., & Wilt, T. J. (2013). Couple and family involvement in adult mental health treatment: A systematic review. Clinical psychology review, 33(2), 275-286.

Perry, A. E., Martyn‐St James, M., Burns, L., Hewitt, C., Glanville, J. M., Aboaja, A., Thakkar, P., Kumar, K. M. S., ... Wright, K. (2019). Interventions for drug‐using offenders with co‐occurring mental health problems. Cochrane database of systematic reviews, (10)

Ryder, T. (2021). Testkvalitetsprosjektet-del 1: Norske psykologers testholdninger og testbruk. Tidsskrift for Norsk psykologforening, 58(1), 28-37.

Ryder, T. (2021). Testkvalitetsprosjektet–del 1: Tester med behov for kvalitetstiltak. Tidsskrift for Norsk psykologforening, 58(1), 28-37.


Siste faglige endring: 26. februar 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Kommunen skal kartlegge hjelpebehovet til voksne som henvender seg med psykisk helse- eller rusmiddelproblemer [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 26. februar 2025, lest 13. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/psykisk-helse-og-rusarbeid-for-voksne/kartlegging-og-helhetlige-forlop/kommunen-skal-kartlegge-hjelpebehovet-til-voksne-som-henvender-seg-med-psykisk-helse-eller-rusmiddelproblemer

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: