Kapittel 6.10 Kilder til næringsstoffer

Matvarenes betydning som kilder til næringsstoffer er vist i tabell 32-35. De viktigste kildene til energi var matvaregruppene brød/knekkebrød, kjøtt/kjøttprodukter og smør/margarin/olje/dressing. De viktigste kildene til protein var kjøtt/kjøttprodukter, fisk/fiskeprodukter og brød/knekkebrød. Matvaregruppene smør/margarin/olje/dressing, kjøtt/kjøttprodukter og ost var de største kildene til både totalfett, mettet fett og enumettet fett, mens smør/margarin/olje/dressing, kjøtt/kjøttprodukter og brød/knekkebrød var de største kildene til flerumettet fett.

Brød/knekkebrød, andre kornprodukter og kaker var de største kildene til karbohydrat. Kaker, sukker/søtsaker og syltetøy var de viktigste kildene til tilsatt sukker, mens sukker/søtsaker, kaker og juice/smoothie var de viktigste kildene til fritt sukker. Brød/knekkebrød, grønnsaker/grønnsaksprodukter og frukt/bær var de største kildene til fiber.

De viktigste kildene til salt var kjøtt/kjøttprodukter, brød og saltholdige kryddere.

De viktigste kildene til vitamin D unntatt kosttilskudd var fisk/fiskeprodukter, smør/margarin/olje/dressing og egg mens de viktigste kildene til folat var brød/knekkebrød og grønnsaker. De viktigste kildene til jern var brød/knekkebrød og kjøtt/kjøttprodukter. For selen, var de viktigste kildene fisk/fiskeprodukter og kjøtt/kjøttprodukter.

Siste faglige endring: 19. juni 2025