Kapittel 3.11Sammenligning med Helsedirektoratets kostråd

Tabell 36 viser andel av deltagerne som oppfyller hvert av Helsedirektoratets kvantifiserbare kostråd.

Tretten prosent av både menn og kvinner hadde et samlet inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med rådet om minst fem porsjoner om dagen, mens kun 2 % hadde et inntak på 800 g eller mer per dag.

Trettiåtte prosent av deltagerne (30 % av menn og 47 % av kvinner) oppfylte kostrådet om maksimalt 350 g rødt kjøtt per uke (50 g/dag), mens det var 26 % av deltagerne (23 % menn og 29 % kvinner) som ikke hadde spist bearbeidede kjøttprodukter.

Trettiåtte prosent av deltagerne (40 % av menn og 36 % av kvinner) hadde et inntak av fisk i tråd med kostrådet om 300 g fisk per uke (43 g/dag), mens 28 % hadde et inntak på minst 450 g/uke (64 g/dag). For fet fisk, var det 18 % (22 % av menn og 15 % av kvinner) som oppfylte kostrådet om å spise minst 200 g/uke (29 g/dag).

Nøtter ble brukt i begrenset grad, og kun 3 % (4 % av menn og 2 % av kvinner) oppfylte kostrådet om 20 g usaltede nøtter per dag. Dersom det anbefalte inntaket settes til 30 g/dag, var det kun 2 % som hadde et anbefalt inntak av usaltede nøtter.

For meieriprodukter var det 22 % (30 % av menn og 13 % av kvinner) som oppfylte kostrådet om minst 3 porsjoner meieriprodukter med mindre fett per dag, hvorav to porsjoner skal være melk eller yoghurt.

Atten prosent av deltagerne (22 % av menn og 13 % av kvinner) hadde et inntak av fullkorn på minst 90 g per dag og oppfylte kostrådet for fullkorn.

Hver deltager har bidratt med to registreringsdager, noe som er for lite til å si noe om det vanlige kostholdet til den enkelte deltager, men som kan brukes til å si noe om kostholdet på gruppenivå. Når man ser på andelene som spiser i forhold til kostrådene vil det derfor være noe usikkerhet knyttet til disse dataene. Denne usikkerheten vil i de fleste tilfeller bety at de presenterte andelene som spiser i forhold til kostrådene er noe høyere enn det som er reelt.

Siste faglige endring: 19. juni 2025