Tabell 36: Sammenlikning med anbefalinger

Tabell 36: Inntak av matvarer blant deltagere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år i (n=375) i forhold til Helsedirektoratets kostråd. Antall (%) som oppfylte kostrådene om inntak av frukt og grønnsaker, rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, fisk, nøtter, meieriprodukter og fullkorn. Gjennomsnittene1 er vektet for ukedag.

Matvaregruppe2

Kostråd3

Inntak alle1,n = 375

Andel4 totalt

som oppfyller

kostrådet (%), n=375

Inntak menn1,n=194

Andel4 menn

som oppfyller

kostrådet (%),n=194

Inntak kvinner1, n=181

Andel4 kvinner

som oppfyller

kostrådet (%), n=181

Frukt, bær og grønnsaker,

inkludert max 100 g juice

≥500 g/dag

305 g/dag

13 %

296 g/dag

13 %

313 g/dag

13 %

Rødt kjøtt, rent og

bearbeidet (tilberedt vekt)

≤50 g/dag

87 g/dag

38 %

106 g/dag

30 %

67 g/dag

47 %

Bearbeidet rødt og

hvitt kjøtt (tilberedt vekt)

Minimalt5

45 g/dag

26 %

58 g/dag

23 %

31 g/dag

29 %

Fisk, alle typer (tilberedt vekt)

≥43 g/dag

49 g/dag

38 %

54 g/dag

40 %

45 g/dag

36 %

Fet fisk (tilberedt vekt)

≥29 g/dag

16 g/dag

18 %

19 g/dag

22 %

12 g/dag

15 %

Usaltede nøtter

≥20 g/dag

3 g/dag

3 %

3 g/dag

4 %

3 g/dag

2 %

Meieriprodukter med mindre fett, inkludert minimum to porsjoner yoghurt, kesam, cottage cheese eller melk

≥3 porsjoner/dag

-6

22 %

-6

30 %

-6

13 %

Fullkorn

≥90 g/dag

57 g/dag

18 %

63 g/dag

22 %

50 g/dag

13 %

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist. For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.

2Matvaregrupperingen i denne tabellen skiller seg noe fra grupperingen brukt ellers i rapporten. En detaljert beskrivelse av grupperingen finnes i vedlegg 9.

3Mengder basert på Helsedirektoratet 2024 (Kostrådene)

4Andel som oppfyller kostrådene er basert på gjennomsnitt for to 24-timers kostintervjuer.

5«Minimalt» er i denne tabellen tolket som å være null, prosentene angir hvor mange prosent av deltagerne som ikke hadde spist bearbeidet kjøtt i løpet av de to registreringsdagene.

6Utregningen av porsjoner meieriprodukter hvorav minst to porsjoner skal være yoghurt, fettredusert melk, cottage cheese eller kesam, gjør at antallet porsjoner ikke utgjør en meningsfylt mengde.

Siste faglige endring: 19. juni 2025