Kapittel 9.5 Tabell 32-35: Kilder til næringsstoffer

Tabell 32: Kilder (%) til energi, protein, karbohydrater, fiber og fullkorn (kosttilskudd ikke inkludert) blant deltagere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375).

Matvaregruppe1

Energi

Protein

Karbohydrat

Fiber

Tilsatt sukker

Fritt sukker

Alkohol

Fullkorn

Brød, knekkebrød

16

14

27

37

1

3

0

68

Kornvarer, andre

6

4

11

10

1

1

0

27

    Mel, korn, frokostblanding

3

3

6

8

1

1

0

24

    Ris, pasta

2

1

4

1

0

0

0

2

Kaker

8

3

10

4

26

20

0

1

Poteter, potetprodukter

3

2

7

6

0

0

0

0

    Potet, kokt/stekt

3

2

7

5

0

0

0

0

    Pommes frites

0

0

0

0

0

0

0

0

Grønnsaker2

3

2

4

14

3

2

0

3

Belgvekster

1

1

1

2

0

0

0

0

Frukt, bær3

3

1

7

12

0

0

0

0

Juice, smoothie

2

0

4

1

0

15

0

0

Nøtter, frø

2

1

0

3

0

0

0

0

Kjøtt, kjøttprodukter

13

27

1

1

0

0

0

0

    Rødt helt/malt kjøtt

5

13

0

0

0

0

0

0

    Rødt bearbeidet kjøtt

6

9

1

1

0

0

0

0

    Hvitt helt/malt kjøtt

1

4

0

0

0

0

0

0

    Hvitt bearbeidet kjøtt

0

0

0

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

5

14

1

1

2

1

0

0

    Mager/halvfet fisk

1

6

0

0

0

0

0

0

    Fet fisk

2

4

0

0

0

0

0

0

    Fiskeprodukter

2

3

1

1

2

1

0

0

Egg

2

4

0

0

0

0

0

0

Melk, yoghurt

5

10

6

0

4

3

0

0

    Helmelk

1

2

1

0

0

0

0

0

    Lettmelk 1-1,2 % fett

1

2

1

0

0

0

0

0

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

1

2

1

0

0

0

0

0

    Skummetmelk

1

2

1

0

0

0

0

0

    Smaksatt melk

0

0

0

0

0

0

0

0

    Yoghurt

1

1

1

0

2

1

0

0

Fløte, fløteprodukter

2

1

2

0

6

4

0

0

Ost

7

10

1

0

0

0

0

0

Smør, margarin, olje, dressing

9

0

0

0

1

1

0

0

    Margarin 60 % fett

2

0

0

0

0

0

0

0

    Lettmargarin, brelett

1

0

0

0

0

0

0

0

    Smør, bremykt

3

0

0

0

0

0

0

0

    Matolje

1

0

0

0

0

0

0

0

    Majones, dressing

2

0

0

0

1

1

0

0

Sukker, søtsaker

4

1

6

2

23

21

0

0

Snacks

1

0

1

1

0

0

0

0

Kaffe

0

1

0

1

0

0

0

0

Te

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus m/sukker

1

0

2

0

10

8

0

0

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

Plantedrikk/plantemelk

0

0

0

0

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

2

0

1

0

0

0

28

0

Vin

2

0

0

0

0

0

59

0

Brennevin, drinker

1

0

0

0

1

1

13

0

Annet

2

2

8

5

224

204

0

1

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

416 % av tilsatt sukker og 13 % av fritt sukker kom fra syltetøy.

Tabell 33: Kilder (%) til fett og kolesterol (kosttilskudd ikke inkludert) blant deltagere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375).

Matvaregruppe1

Fett

Mettet fett

Transfett

Enumettet fett

Flerumettet fett

Omega-3

ALA

Omega-6

Kolesterol

Brød, knekkebrød

5

2

0

4

13

11

15

14

0

Kornvarer, andre

2

1

0

2

4

1

2

5

0

    Mel, korn, frokostblanding

1

1

0

1

3

1

1

3

0

    Ris, pasta

0

0

0

0

1

0

0

1

0

Kaker

8

10

10

7

8

5

7

8

7

Poteter, potetprodukter

0

0

0

0

1

1

1

1

0

    Potet, kokt/stekt

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Pommes frites

0

0

0

0

1

0

0

1

0

Grønnsaker2

1

0

0

1

2

2

2

2

0

Belgvekster

0

0

0

0

0

0

1

1

0

Frukt, bær3

0

0

0

0

0

1

1

1

0

Juice, smoothie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Nøtter, frø

4

1

0

5

7

5

6

8

0

    Kjøtt, kjøttprodukter

20

21

17

23

16

11

10

17

24

    Rødt helt/malt kjøtt

9

9

7

9

6

4

3

7

10

    Rødt bearbeidet kjøtt

10

10

9

12

8

6

6

9

10

    Hvitt helt/malt kjøtt

1

1

0

1

1

1

1

1

3

    Hvitt bearbeidet kjøtt

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

5

2

0

6

10

28

9

6

17

    Mager/halvfet fisk

0

0

0

0

0

2

0

0

5

    Fet fisk

2

1

0

3

5

15

4

2

4

    Fiskeprodukter

2

1

0

3

4

10

5

3

4

Egg

3

2

0

3

4

1

1

4

28

Melk, yoghurt

3

6

7

2

1

0

0

0

3

    Helmelk

2

3

4

1

0

0

0

0

1

    Lettmelk 1-1,2 % fett

1

1

0

0

0

0

0

0

0

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Skummetmelk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Smaksatt melk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Yoghurt

1

1

2

0

0

0

0

0

0

Fløte, fløteprodukter

4

7

12

3

1

1

1

1

4

Ost

12

20

32

8

2

2

2

1

9

Smør, margarin, olje, dressing

23

18

17

27

26

29

38

25

6

    Margarin 60 % fett

5

3

0

6

7

7

10

7

0

    Lettmargarin, brelett

1

1

0

2

2

3

4

2

0

    Smør, bremykt

7

10

14

5

2

3

4

2

5

    Matolje

3

1

0

5

4

3

4

4

0

    Majones, dressing

4

1

0

7

8

10

13

7

1

Sukker, søtsaker

4

5

3

3

2

1

0

2

0

Snacks

1

0

0

2

1

0

0

1

0

Kaffe

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Te

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Plantedrikk/plantemelk

0

1

0

0

0

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Vin

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

5

4

2

4

2

1

3

3

2

ALA; alfalinolensyre

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

Tabell 34: Kilder (%) til vitaminer (kosttilskudd ikke inkludert) blant deltagere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375).

Matvaregruppe1

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Tiamin

Riboflavin

Vitamin B6

Folat

Vitamin B12

Vitamin C

Brød, knekkebrød

0

1

9

23

7

11

21

0

0

Kornvarer, andre

0

0

3

6

1

4

4

0

0

    Mel, korn, frokostblanding

0

0

2

5

1

2

2

0

0

    Ris, pasta

0

0

0

1

0

2

1

0

0

Kaker

7

6

8

3

3

1

4

2

0

Poteter, potetprodukter

0

0

1

4

1

8

7

0

10

    Potet, kokt/stekt

0

0

1

3

1

8

7

0

10

    Pommes frites

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Grønnsaker2

22

0

8

6

3

8

17

0

31

Belgvekster

0

0

0

1

1

0

1

0

0

Frukt, bær3

1

0

3

4

2

9

8

0

29

Juice, smoothie

0

0

1

7

3

2

4

0

13

Nøtter, frø

0

0

4

2

1

1

2

0

0

Kjøtt, kjøttprodukter

18

3

7

24

13

25

5

24

7

    Rødt helt/malt kjøtt

1

2

3

11

4

12

0

9

0

    Rødt bearbeidet kjøtt

17

1

3

10

5

5

4

10

6

    Hvitt helt/malt kjøtt

0

0

1

2

1

6

1

1

0

    Hvitt bearbeidet kjøtt

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

1

38

8

4

5

12

3

33

0

    Mager/halvfet fisk

0

7

2

1

2

4

1

6

0

    Fet fisk

0

21

2

2

1

5

1

11

0

    Fiskeprodukter

0

8

3

1

2

3

1

10

0

Egg

6

10

9

1

5

2

7

4

0

Melk, yoghurt

2

8

0

6

18

4

4

21

0

    Helmelk

1

0

0

0

3

0

1

3

0

    Lettmelk 1-1,2 % fett

0

0

0

0

4

0

1

5

0

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

0

5

0

1

4

1

1

4

0

    Skummetmelk

0

0

0

1

4

1

1

4

0

    Smaksatt melk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Yoghurt

1

0

0

1

2

1

0

2

0

Fløte, fløteprodukter

6

0

1

1

2

1

0

2

0

Ost

12

0

2

2

9

1

6

12

0

Smør, margarin, olje, dressing

22

30

26

0

1

0

0

1

0

    Margarin 60 % fett

8

10

7

0

0

0

0

0

0

    Lettmargarin, brelett

4

5

2

0

0

0

0

0

0

    Smør, bremykt

8

11

2

0

0

0

0

0

0

    Matolje

0

0

4

0

0

0

0

0

0

    Majones, dressing

1

1

8

0

0

0

0

0

0

Sukker, søtsaker

0

0

2

1

2

0

1

1

0

Snacks

0

0

2

0

0

1

0

0

1

Kaffe

0

0

0

3

18

0

0

0

0

Te

0

0

0

0

1

0

2

0

1

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

3

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Plantedrikk/plantemelk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

0

0

0

0

1

2

1

0

0

Vin

0

0

0

0

1

1

0

0

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

3

4

5

2

0

7

3

2

5

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

Tabell 35: Kilder (%) til mineraler (kosttilskudd ikke inkludert) blant deltagere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375).

Matvaregruppe1

Kalsium

Natrium

Kalium

Salt

Magnesium

Fosfor

Jern

Sink

Selen

Kobber

Jod

Brød, knekkebrød

5

16

8

16

22

14

23

18

6

24

1

Kornvarer, andre

1

1

3

2

8

6

8

6

2

9

0

    Mel, korn, frokostblanding

1

0

2

0

6

4

6

4

1

6

0

    Ris, pasta

0

0

0

0

2

1

1

2

1

2

0

Kaker

3

3

2

3

3

3

4

3

1

5

2

Poteter, potetprodukter

1

0

11

0

8

3

6

2

0

8

1

    Potet, kokt/stekt

1

0

10

0

8

3

5

2

0

7

0

    Pommes frites

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Grønnsaker2

5

5

10

5

6

3

8

3

0

8

1

Belgvekster

0

1

1

1

1

0

2

1

1

0

0

Frukt, bær3

3

0

7

0

5

2

2

1

0

6

1

Juice, smoothie

1

0

3

0

2

1

2

0

0

2

0

Nøtter, frø

1

0

1

0

4

1

2

2

1

5

0

Kjøtt, kjøttprodukter

2

21

12

21

8

15

21

30

20

7

1

    Rødt helt/malt kjøtt

0

2

5

2

4

6

8

16

7

3

0

    Rødt bearbeidet kjøtt

1

17

5

17

3

6

7

10

8

3

1

    Hvitt helt/malt kjøtt

0

0

1

0

1

2

1

1

3

1

0

    Hvitt bearbeidet kjøtt

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

2

13

7

13

5

8

3

5

41

7

43

    Mager/halvfet fisk

0

3

3

3

2

3

0

1

15

0

31

    Fet fisk

0

3

2

3

1

2

1

1

9

1

1

    Fiskeprodukter

1

6

2

6

1

2

1

1

9

1

6

Egg

1

1

1

1

1

3

5

3

9

1

4

Melk, yoghurt

34

4

11

4

7

16

1

8

5

2

19

    Helmelk

6

1

2

1

1

3

0

2

1

1

3

    Lettmelk 1-1,2 % fett

8

1

2

1

0

4

0

1

1

0

5

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

6

1

2

1

1

3

0

2

1

0

4

    Skummetmelk

6

1

2

1

1

3

0

2

1

0

4

    Smaksatt melk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Yoghurt

3

0

1

0

1

1

0

1

1

0

2

Fløte, fløteprodukter

3

1

1

1

1

1

0

1

1

1

1

Ost

29

7

3

7

4

13

1

12

7

1

11

Smør, margarin, olje, dressing

0

5

0

5

0

0

0

1

1

0

2

    Margarin 60 % fett

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

0

    Lettmargarin, brelett

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Smør, bremykt

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

1

    Matolje

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

    Majones, dressing

0

2

0

2

0

0

0

0

0

0

0

Sukker, søtsaker

2

0

1

0

3

2

2

1

0

4

1

Snacks

0

1

1

1

1

0

0

0

0

1

0

Kaffe

2

0

12

0

3

2

0

0

0

1

0

Te

0

0

1

0

1

0

0

0

0

1

1

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Plantedrikk/plantemelk

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

7

Øl

1

0

1

0

2

0

0

0

0

1

0

Vin

1

0

2

0

2

0

5

0

0

2

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

3

204

1

194

3

7

4

4

5

4

4

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

413 % av natrium og salt kom fra salt og saltholdige kryddere tilsatt i maten (enten som del av en sammensatt rett eller tilsatt maten direkte ved bordet) og 3 % kom fra sauser.

Siste faglige endring: 19. juni 2025