Tabell 26-31: Inntak av energi og næringsstoffer

Tabell 26: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant deltakere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375), totalt og fordelt på kjønn. Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag.

Næringsstoff

Alle, n=375

Menn, n=194

Anbefalt inntak/

gjennomsnittlig behov2

Kvinner, n=181

Anbefalt inntak/

gjennomsnittlig behov2

p3

Energi, MJ

8,6 (3,0)

9,6 (3,0)

 

7,6 (2,7)

 

<0,001

Protein, g

86 (33)

96 (33)

 

75 (29)

 

<0,001

Fett, g

89 (41)

97 (43)

 

81 (37)

 

<0,001

    Mettet fett, g

33 (18)

35 (19)

 

31 (17)

 

0,003

    Transfett. g

1 (1)

1 (1)

 

1 (1)

 

0,220

    Enumettet fett, g

34 (17)

38 (18)

 

30 (15)

 

<0,001

    Flerumettet fett, g

14 (7)

15 (7)

 

13 (6)

 

<0,001

    Omega-3, g

3 (2)

4 (3)

 

3 (2)

 

0,003

            ALA, g

2,1 (1,3)

2,3 (1,4)

 

1,9 (1,3)

 

0,001

    Omega-6, g

10 (6)

11 (6)

 

9 (5)

 

<0,001

Kolesterol, mg

289 (172)

315 (187)

 

261 (150)

 

<0,001

Karbohydrat, g

197 (82)

220 (84)

 

173 (72)

 

<0,001

    Tilsatt sukker, g

34 (30)

38 (33)

 

31 (27)

 

0,003

    Fritt sukker, g

45 (36)

49 (39)

 

39 (32)

 

0,002

Fiber, g

23 (10)

24 (10)

 

21 (9)

 

<0,001

Fullkorn, g

57 (47)

63 (53)

Minst 90

50 (38)

Minst 90

0,001

Alkohol, g

11 (21)

15 (26)

Lavest mulig

7 (13)

Lavest mulig

<0,0014

Vitamin A5, RE

890 (528)

921 (564)

7505/5905

852 (480)

6505/5105

0,074

Vitamin D6, µg

20 (20)

17 (17)

10 (207)/7,5

23 (22)

10 (207)/7,5

0,0064

Vitamin E, mg

21 (13)

22 (13)

11/9

21 (13)

9/8

0,452

Tiamin, mg

1,9 (1,5)

1,9 (0,9)

1,08/0,78

2,0 (2,0)

0,88/0,58

0,613

Riboflavin, mg

2,2 (1,4)

2,2 (0,9)

1,6/1,3

2,2 (1,9)

1,6/1,3

0,968

Vitamin B6, mg

2,0 (1,7)

2,0 (1,9)

1,7/1,5

2,0 (1,5)

1,6/1,3

0,581

Vitamin B12, µg

17,1 (81)

20,6 (97,7)

4,0/3,2

12,9 (54,9)

4,0/3,2

<0,0014

Folat, µg

301 (183)

283 (152)

330/250

318 (209)

330/250

0,066

Vitamin C, mg

142 (204)

139 (227)

110/90

145 (174)

95/75

0,729

Kalsium, mg

964 (517)

979 (513)

950/750

947 (524)

950/750

0,447

Jern, mg

11 (8)

12 (7)

9/7

11 (9)

7/6

0,108

Magnesium, mg

381 (166)

391 (148)

350/280

371 (181)

300/240

0,130

Natrium, g

2,7 (1,4)

3,0 (1,4)

Maks 2,3

2,4 (1,2)

Maks 2,3

<0,001

Salt, g

6,8 (3,4)

7,6 (3,5)

Maks 5,8

5,9 (3,0)

Maks 5,8

<0,001

Kalium, g

3,8 (1,3)

4,2 (1,4)

3,5/2,8

3,4 (1,1)

3,5/2,8

<0,001

Sink, mg

11,8 (6,6)

12,5 (6,5)

12,1/10,1

11,1 (6,6)

9,3/7,7

0,013

Selen, µg

63 (61)

66 (54)

85/70

61 (67)

75/60

0,218

Kobber, mg

1,3 (0,7)

1,3 (0,7)

0,9/0,7

1,2 (0,7)

0,9/0,7

<0,001

Fosfor, mg

1612 (575)

1773 (576)

520/420

1442 (521)

520/420

<0,001

Jod, µg

211 (251)

215 (265)

150/120

208 (238)

150/120

0,711

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Mann-Whitney U-test.

5OBS at utregningen av RE er ulik i beregningene fra denne undersøkelsen og i anbefalingene. For detaljer se punkt 2.5.3.

6En registreringsdag fra deltager med et inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

7Det anbefales 20 µg vitamin D per dag fra 75 års alder.

8Anbefalingen/gjennomsnittlig behov er regnet om fra det observerte energiinntaket i undersøkelsen (0,1/0,07 mg per MJ).

Tabell 27: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant deltakere i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375), totalt og fordelt på kjønn. Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag.

Energiprosentfordeling

Alle, n=375

Menn, n=194

Kvinner, n=181

Anbefalt inntak2

p3

Protein, E%

17 (5)

17 (4)

17 (5)

10-20

0,794

Fett, E%

38 (9)

37 (9)

39 (9)

25-40

0,004

    Mettet fett, E%

14 (5)

13 (5)

15 (5)

<10

<0,001

    Transfett, E%

0,4 (0,3)

0,4 (0,3)

0,4 (0,2)

Lavest mulig

0,003

    Enumettet fett, E%

14 (4)

14 (4)

14 (4)

10-20

0,581

    Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

5-10

0,159

    Omega-3, E%

2 (1)

1 (1)

2 (1)

1

0,262

               ALA, E%

0,9 (0,5)

0,9 (0,5)

0,9 (0,6)

0,5

0,150

    Omega-6, E%

4 (2)

4 (2)

4 (2)

 

0,196

Karbohydrater, E%

39 (10)

39 (10)

39 (10)

 

0,508

    Tilsatt sukker, E%

7 (5)

6 (5)

7 (5)

<10

0,808

    Fritt sukker, E%

9 (6)

9 (6)

9 (6)

<10

0,996

Fiber, g/MJ

2,8 (1,2)

2,7 (1,2)

2,9 (1,1)

3 g/MJ

0,016

Fiber, E%

2,2 (0,9)

2,1 (1,0)

2,3 (0,9)

 

0,016

Sum karbohydrater

og fiber, E%4

41 (10)

42 (11)

41 (10)

45-60

0,568

Alkohol, E%

3,4 (6,2)

4,3 (6,8)

2,5 (5,3)

Lavest mulig

<0,0015

E%; energiprosent. ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

4Anbefalingen for karbohydrat 2023 angis for summen av karbohydrat og fiber (45-60 E%).

5Testet med Mann-Whitney U-test.

Tabell 28: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=194), gruppert etter utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Ikke utdanning på

universitet/høyskole2, n=80

Utdanning på

universitet/høyskole3, n=114

p4

Energi, MJ

9,7 (2,6)

9,4 (2,3)

0,392

Protein, g

97 (28)

95 (25)

0,667

    Fett, g

99 (35)

95 (34)

0,515

    Mettet fett, g

36 (15)

35 (15)

0,435

    Transfett, g

1 (1)

1 (1)

0,425

    Enumettet fett, g

39 (14)

37 (13)

0,409

    Flerumettet fett, g

15 (6)

15 (6)

0,547

    Omega-3, g

4 (2)

4 (2)

0,522

           ALA, g

2,2 (1,1)

2,3 (1,0)

0,386

    Omega-6, g

11 (5)

11 (4)

0,818

Kolesterol, mg

329 (162)

304 (138)

0,257

Karbohydrat, g

228 (74)

215 (72)

0,222

    Tilsatt sukker, g

43 (31)

35 (23)

0,060

    Fritt sukker, g

54 (38)

46 (29)

0,103

Fiber, g

24 (9)

25 (9)

0,260

Fullkorn, g

65 (50)

64 (44)

0,965

Alkohol, g

13 (20)

15 (20)

0,3955

Vitamin A, RE

1006 (482)

888 (424)

0,074

Vitamin D6, µg

17 (12)

18 (16)

0,5655

Vitamin E, mg

22 (11)

21 (10)

0,634

Tiamin, mg

1,9 (0,7)

1,9 (0,7)

0,533

Riboflavin, mg

2,4 (0,8)

2,1 (0,7)

0,007

Vitamin B6, mg

1,9 (0,8)

2,2 (2,4)

0,390

Vitamin B12, µg

17,6 (61,8)

25,7 (119,2)

0,0515

Folat, µg

286 (153)

287 (122)

0,981

Vitamin C, mg

131 (103)

148 (266)

0,594

Kalsium, mg

1045 (459)

933 (379)

0,065

Jern, mg

12 (4)

12 (8)

0,396

Magnesium, mg

378 (119)

405 (132)

0,143

Natrium, g

3,1 (1,1)

2,9 (1,1)

0,365

Salt, g

7,7 (2,7)

7,3 (2,7)

0,355

Kalium, g

4,4 (1,1)

4,2 (1,1)

0,278

Sink, mg

12 (4)

13 (6)

0,345

Selen, µg

63 (34)

68 (46)

0,367

Kobber, mg

1,3 (0,4)

1,4 (0,6)

0,140

Fosfor, mg

1830 (526)

1745 (447)

0,228

Jod, µg

210 (185)

214 (205)

0,869

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag.

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Testet med T test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann Whitney U Test.

6En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 29: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=194), gruppert etter utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Ikke utdanning på

universitet/høyskole2, n=80

Utdanning på

universitet/høyskole3, n=114

p4

Protein, E%

17 (3)

17 (3)

0,692

Fett, E%

37 (7)

37 (8)

0,878

    Mettet fett, E%

14 (4)

13 (4)

0,538

    Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,636

    Enumettet fett, E%

15 (3)

14 (4)

0,776

    Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

0,154

    Omega-3, E%

1 (1)

2 (1)

0,358

            ALA, E%

0,8 (0,4)

0,9 (0,3)

0,137

    Omega-6, E%

4 (1)

4 (1)

0,357

Karbohydrater, E%

40 (9)

39 (9)

0,386

    Tilsatt sukker, E%

7 (4)

6 (3)

0,113

    Fritt sukker, E%

9 (6)

8 (5)

0,223

Fiber, g/MJ

2,5 (0,8)

2,7 (0,9)

0,054

Fiber, E%

2,0 (0,7)

2,2 (0,7)

0,054

Sum karbohydrater og fiber, E%

42 (9)

41 (9)

0,494

Alkohol, E%

3,6 (5,0)

4,5 (6,0)

0,3005

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennosnittlig inntak per person per dag.

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann Whitney U Test.

Tabell 30: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=194), gruppert etter utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Ikke utdanning på

universitet/høyskole2, n=82

Utdanning på

universitet/høyskole3,n=95

p4

Energi, MJ

7,4 (2,2)

7,7 (2,4)

0,411

Protein, g

76 (24)

75 (24)

0,779

Fett, g

81 (32)

82 (30)

0,832

    Mettet fett, g

31 (14)

31 (13)

0,963

    Transfett, g

1 (1)

1 (1)

0,634

    Enumettet fett, g

30 (13)

30 (13)

0,915

    Flerumettet fett, g

12 (5)

13 (5)

0,416

    Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

0,560

            ALA, g

1,9 (1,0)

1,9 (1,0)

0,706

    Omega-6, g

9 (4)

9 (4)

0,483

Kolesterol, mg

257 (113)

265 (122)

0,638

Karbohydrat, g

168 (56)

178 (68)

0,308

    Tilsatt sukker, g

31 (21)

31 (21)

0,892

    Fritt sukker, g

37 (24)

43 (27)

0,120

Fiber, g

20 (7)

22 (8)

0,039

Fullkorn, g

50 (33)

53 (32)

0,567

Alkohol, g

5 (9)

8 (11)

0,0305

Vitamin A, RE

870 (453)

846 (368)

0,697

Vitamin D, µg

22 (17)

23 (22)

0,7455

Vitamin E, mg

21 (12)

21 (12)

0,983

Tiamin, mg

1,9 (1,2)

2,1 (2,2)

0,521

Riboflavin, mg

2,1 (1,1)

2,3 (2,1)

0,485

Vitamin B6, mg

2,0 (1,5)

2,0 (1,5)

0,920

Vitamin B12, µg

7,0 (5,6)

17,8 (73,7)

0,9235

Folat, µg

291 (167)

340 (203)

0,084

Vitamin C, mg

137 (174)

158 (151)

0,375

Kalsium, mg

937 (392)

963 (481)

0,698

Jern, mg

11 (7)

11 (7)

1,000

Magnesium, mg

341 (162)

398 (163)

0,021

Natrium, g

2,4 (0,9)

2,4 (0,8)

0,681

Salt, g

5,9 (2,2)

6,0 (2,0)

0,664

Kalium, g

3,4 (0,9)

3,4 (0,9)

0,968

Sink, mg

12 (6)

11 (6)

0,193

Selen, µg

59 (41)

61 (60)

0,837

Kobber, mg

1,1 (0,4)

1,2 (0,7)

0,059

Fosfor, mg

1442 (404)

1450 (474)

0,905

Jod, µg

203 (181)

206 (170)

0,897

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag.

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Testet med T test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann Whitney U Test.

Tabell 31: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=177), gruppert etter utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Ikke utdanning på

universitet/høyskole2, n=82

Utdanning på

universitet/høyskole3, n=95

p4

Protein, E%

18 (4)

17 (4)

0,196

Fett, E%

40 (7)

39 (7)

0,420

    Mettet fett, E%

15 (4)

15 (4)

0,438

    Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,840

    Enumettet fett, E%

15 (3)

14 (3)

0,394

    Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

0,575

    Omega-3, E%

2 (1)

2 (1)

0,613

           ALA, E%

0,9 (0,5)

1,0 (0,5)

0,909

    Omega-6, E%

4 (2)

5 (2)

0,645

Karbohydrater, E%

39 (7)

39 (8)

0,762

    Tilsatt sukker, E%

7 (4)

7 (4)

0,829

    Fritt sukker, E%

8 (5)

9 (5)

0,171

Fiber, g/MJ

2,7 (0,8)

2,9 (0,8)

0,126

Fiber, E%

2,2 (0,7)

2,4 (0,7)

0,126

Sum karbohydrater og fiber, E%

41 (8)

41 (8)

0,673

Alkohol, E%

1,9 (3,9)

3,0 (4,6)

0,0285

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennosnittlig inntak per person per dag.

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Testet med T test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann Whitney U Test.

Siste faglige endring: 19. juni 2025