Tabell 23-25: Inntak av matvaregrupper

Tabell 23: Inntak av matvaregrupper totalt og fordelt på kjønn blant deltagerne i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=375). Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag.

Matvaregruppe2, g/dag

Alle, n = 375

Menn, n = 194

Kvinner, n = 181

p3

Brød, knekkebrød

126 (79)

144 (86)

107 (65)

<0,001

Andre kornvarer

36 (53)

42 (61)

30 (43)

0,135

    Mel, korn, frokostblanding

19 (41)

21 (47)

17 (33)

0,495

    Ris, pasta

12 (29)

14 (33)

10 (24)

0,297

Kaker

46 (73)

48 (75)

43 (70)

0,829

Poteter, potetprodukter

79 (99)

95 (114)

61 (75)

<0,001

    Potet, kokt/stekt

75 (99)

91 (115)

57 (73)

<0,001

    Pommes frites

2 (12)

2 (15)

1 (8)

0,669

Grønnsaker4

147 (126)

147 (126)

146 (125)

0,747

Belgvekster

5 (19)

6 (22)

4 (15)

0,230

Frukt, bær5

131 (144)

123 (151)

140 (136)

0,055

Juice, smoothie

71 (145)

79 (153)

63 (136)

0,986

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

305 (205)

296 (209)

313 (199)

0,273

Nøtter, frø

6 (14)

6 (15)

5 (12)

0,805

Kjøtt, kjøttprodukter

128 (134)

155 (147)

99 (111)

<0,001

    Rødt helt/malt kjøtt

56 (115)

66 (127)

45 (99)

0,038

    Rødt bearbeidet kjøtt

49 (79)

62 (93)

36 (57)

<0,001

    Hvitt helt/malt kjøtt

15 (53)

16 (60)

14 (43)

0,832

    Hvitt bearbeidet kjøtt

1 (10)

2 (14)

0 (3)

0,367

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

73 (119)

79 (125)

67 (113)

0,581

    Mager/halvfet fisk

27 (95)

30 (97)

26 (93)

0,877

    Fet fisk

15 (52)

18 (61)

12 (42)

0,721

    Fiskeprodukter

22 (53)

21 (49)

22 (57)

0,830

Egg

24 (41)

25 (43)

23 (38)

0,810

Melk, yoghurt

238 (265)

279 (300)

196 (220)

0,004

    Helmelk

41 (115)

48 (137)

34 (87)

0,988

    Lettmelk 1-1,2 % fett

57 (159)

66 (173)

47 (142)

0,527

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

45 (144)

62 (174)

28 (107)

0,004

    Skummetmelk

42 (138)

48 (163)

35 (105)

0,887

    Smaksatt melk

2 (26)

3 (30)

1 (19)

0,461

    Yoghurt

21 (57)

20 (57)

22 (57)

0,225

Fløte, fløteprodukter

23 (50)

22 (50)

24 (49)

0,809

Ost

40 (44)

38 (44)

42 (45)

0,051

Smør, margarin, olje, dressing

31 (28)

35 (30)

26 (24)

0,001

    Margarin 60 % fett

6 (13)

7 (14)

5 (11)

0,839

    Lettmargarin, Brelett

3 (8)

3 (8)

3 (7)

0,762

    Smør, Bremykt

8 (14)

9 (17)

6 (11)

0,475

    Matolje

3 (6)

2 (6)

3 (6)

0,471

    Majones, dressing

9 (21)

11 (24)

7 (17)

0,029

Sukker, søtsaker

18 (30)

18 (31)

18 (30)

0,844

Snacks

4 (16)

4 (18)

3 (14)

0,633

Kaffe

503 (364)

552 (399)

454 (320)

0,012

Te

151 (290)

140 (306)

160 (269)

0,049

Saft/brus m/sukker

43 (145)

55 (162)

31 (123)

0,247

Saft/brus u/sukker

58 (175)

63 (189)

50 (155)

0,228

Plantedrikk

5 (36)

3 (28)

7 (42)

0,024

Drikkevann, inkl. mineralvann

720 (601)

552 (536)

900 (615)

<0,001

Øl

81 (321)

136 (431)

24 (107)

<0,001

Vin

65 (138)

74 (153)

56 (121)

0,103

Brennevin, drinker

6 (27)

8 (28)

3 (25)

0,001

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist.

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med Mann-Whitney U Test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av

grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 24: Inntak av matvaregrupper blant menn i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=194), fordelt på utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Ikke utdanning på

universitet/høyskole3, n=80

Utdanning på

universitet/høyskole4, n=114

p5

Brød, knekkebrød

145 (71)

143 (78)

0,635

Andre kornvarer

41 (51)

43 (51)

0,718

    Mel, korn, frokostblanding

22 (46)

21 (38)

0,966

    Ris, pasta

13 (24)

14 (24)

0,744

Kaker

47 (65)

48 (51)

0,320

Poteter, potetprodukter

103 (89)

97 (87)

0,628

    Potet, kokt/stekt

99 (89)

92 (87)

0,556

    Pommes frites

2 (9)

2 (10)

0,861

Grønnsaker6

147 (103)

152 (103)

0,668

Belgvekster

3 (10)

8 (18)

0,169

Frukt, bær7

113 (128)

136 (140)

0,209

Juice, smoothie

81 (144)

77 (116)

0,588

Grønnsaker, frukt/bær, juice8

293 (181)

325 (193)

0,172

Nøtter, frø

6 (11)

7 (13)

0,599

Kjøtt, kjøttprodukter

165 (107)

154 (106)

0,541

    Rødt helt/malt kjøtt

70 (94)

64 (87)

0,867

    Rødt bearbeidet kjøtt

68 (67)

59 (68)

0,289

    Hvitt helt/malt kjøtt

11 (33)

21 (48)

0,135

    Hvitt bearbeidet kjøtt

2 (12)

1 (7)

0,472

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

68 (85)

83 (93)

0,218

    Mager/halvfet fisk

25 (63)

30 (74)

0,759

    Fet fisk

13 (36)

22 (46)

0,032

    Fiskeprodukter

23 (36)

21 (40)

0,904

Egg

30 (38)

21 (32)

0,063

Melk, yoghurt

344 (283)

230 (224)

0,003

    Helmelk

58 (143)

40 (102)

0,854

    Lettmelk 1-1,2 % fett

97 (181)

41 (106)

0,019

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

52 (115)

66 (170)

0,745

    Skummetmelk

65 (170)

43 (114)

0,883

    Smaksatt melk

1 (11)

4 (25)

0,496

    Yoghurt

27 (60)

15 (41)

0,219

Fløte, fløteprodukter

24 (37)

23 (35)

0,780

Ost

32 (32)

41 (34)

0,036

Smør, margarin, olje, dressing

35 (24)

33 (24)

0,436

    Margarin 60 % fett

9 (14)

6 (11)

0,252

    Lettmargarin, brelett

5 (9)

2 (5)

0,034

    Smør, bremykt

8 (13)

9 (15)

0,894

    Matolje

2 (3)

3 (5)

0,087

    Majones, dressing

10 (18)

11 (17)

0,510

Sukker, søtsaker

20 (31)

17 (18)

0,561

Snacks

5 (15)

3 (13)

0,483

Kaffe

590 (331)

518 (368)

0,057

Te

60 (130)

203 (329)

<0,001

Saft/brus m/sukker

86 (180)

28 (76)

0,010

Saft/brus u/sukker

83 (179)

58 (151)

0,226

Plantedrikk

0 (3)

5 (31)

0,320

Drikkevann, inkl. mineralvann

495 (420)

606 (503)

0,172

Øl

160 (419)

106 (210)

0,548

Vin

59 (113)

77 (125)

0,207

Brennevin, drinker

5 (16)

9 (25)

0,227

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag.

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?» Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?» Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U Test.

6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 25: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i det samlede utvalget i alderen 70-80 år (n=177), fordelt på utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Ikke utdanning på

universitet/høyskole3, n=82

Utdanning på

universitet/høyskole4, n=95

p5

Brød, knekkebrød

107 (57)

106 (51)

0,773

Andre kornvarer

26 (32)

33 (36)

0,150

    Mel, korn, frokostblanding

16 (29)

18 (28)

0,637

    Ris, pasta

8 (14)

11 (19)

0,915

Kaker

42 (41)

46 (57)

0,633

Poteter, potetprodukter

73 (60)

51 (49)

0,020

    Potet, kokt/stekt

69 (61)

46 (50)

0,015

    Pommes frites

1 (7)

1 (5)

0,551

Grønnsaker6

132 (104)

161 (80)

0,003

Belgvekster

2 (9)

5 (16)

0,540

Frukt, bær7

132 (123)

145 (108)

0,172

Juice, smoothie

48 (78)

80 (137)

0,084

Grønnsaker, frukt/bær, juice8

295 (171)

345 (151)

0,005

Nøtter, frø

4 (9)

6 (10)

0,137

Kjøtt, kjøttprodukter

118 (95)

83 (73)

0,018

    Rødt helt/malt kjøtt

64 (85)

30 (58)

<0,001

    Rødt bearbeidet kjøtt

37 (46)

34 (36)

0,863

    Hvitt helt/malt kjøtt

13 (31)

14 (34)

0,806

    Hvitt bearbeidet kjøtt

1 (3)

0 (2)

0,836

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

61 (78)

70 (76)

0,333

    Mager/halvfet fisk

28 (68)

20 (55)

0,385

    Fet fisk

7 (19)

18 (42)

0,062

    Fiskeprodukter

22 (38)

24 (40)

0,854

Egg

22 (25)

24 (30)

0,937

Melk, yoghurt

234 (208)

166 (161)

0,050

    Helmelk

34 (76)

31 (64)

0,967

    Lettmelk 1-1,2 % fett

59 (148)

33 (77)

0,683

    Lettmelk 0,5-0,7 % fett

43 (122)

18 (86)

0,075

    Skummetmelk

49 (116)

24 (68)

0,451

    Smaksatt melk

2 (19)

1 (8)

0,910

    Yoghurt

19 (42)

26 (47)

0,210

Fløte, fløteprodukter

22 (34)

26 (39)

0,871

Ost

37 (34)

47 (33)

0,013

Smør, margarin, olje, dressing

26 (19)

27 (18)

0,500

    Margarin 60 % fett

6 (11)

5 (8)

0,536

    Lettmargarin, brelett

3 (6)

2 (6)

0,415

    Smør, bremykt

6 (10)

7 (10)

0,419

    Matolje

2 (5)

3 (5)

0,175

    Majones, dressing

5 (10)

8 (14)

0,087

Sukker, søtsaker

19 (25)

16 (18)

0,732

Snacks

2 (7)

5 (16)

0,682

Kaffe

523 (313)

401 (250)

0,016

Te

77 (159)

229 (274)

<0,001

Saft/brus m/sukker

17 (49)

43 (105)

0,060

Saft/brus u/sukker

43 (104)

51 (143)

0,965

Plantedrikk

0 (4)

13 (43)

0,011

Drikkevann, inkl. mineralvann

878 (485)

928 (563)

0,799

Øl

15 (64)

30 (94)

0,102

Vin

38 (81)

65 (107)

0,105

Brennevin, drinker

3 (18)

3 (18)

0,573

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag.

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?» Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?» Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole.

5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U Test.

6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Siste faglige endring: 19. juni 2025