Tabell 26 og 27 viser inntak av energi og næringsstoffer inkludert bidraget fra kosttilskudd. Inntak av energi og næringsstoffer uten bidraget fra kosttilskudd vises i vedlegg 10.
2.9.1 Kjønn
Det gjennomsnittlige inntaket av energi var 9,6 MJ/d for menn og 7,6 MJ/d for kvinner (tabell 26). Andelen energi fra energigivende næringsstoffer var relativt lik for menn og kvinner med 17 % fra protein for begge kjønn, henholdsvis 37 % og 39 % fra fett og 39 % fra karbohydrat (tabell 27). Tilsatt sukker bidro med henholdsvis 6 og 7 % av energien og fritt sukker med 9 % i begge grupper. Alkohol bidro med 4,3 energiprosent hos menn og 2,5 energiprosent hos kvinner. For menn utgjorde mettet fett 13 % av energien, mens 15 % av energien kom fra mettet fett hos kvinner. Både menn og kvinner fikk 14 % av energien fra enumettet fett og 6 % fra flerumettet fett.
Selv om det absolutte inntaket av fiber var noe høyere blant menn enn blant kvinner, var inntaket per MJ litt høyere blant kvinner enn blant menn. Fullkornsinntaket var også høyere for menn (63 g/dag) enn for kvinner (50 g/dag). Sammenlignet med næringsstoffanbefalingene var inntaket av protein, fett og tilsatt og fritt sukker innenfor anbefalt område, mens inntaket av mettet fett var for høyt og inntaket av karbohydrat og fullkorn for lavt. Inntaket av fiber var på anbefalt nivå.
Inkludert bidraget fra kosttilskudd, var inntaket av vitamin B12, kalium, natrium, salt, kobber og fosfor høyere blant menn enn blant kvinner. For de øvrige mikronæringsstoffene, var det kun mindre forskjeller i inntak mellom kjønnene. Inntaket av mikronæringsstoffer var stort sett i tråd med anbefalingene med unntak av et noe høyere enn anbefalt inntak av natrium (og dermed salt), særlig hos menn. Inntaket av folat var imidlertid noe under anbefalt nivå, men over gjennomsnittlig behov. For selen, var inntaket hos menn rett under referanseverdien for gjennomsnittlig behov, mens kvinner hadde et inntak tilsvarende gjennomsnittlig behov. Når det gjelder vitamin D, øker anbefalingen fra 10 µg/dag til 20 µg/dag fra 75 års alder. Gjennomsnittlig inntak av vitamin D inkludert kosttilskudd var 20 µg/dag både i gruppen under 75 år og i gruppen fra 75 år og oppover. Gjennomsnittlig inntak av vitamin D hos deltagerne som ikke tok noen type vitamin D-tilskudd (n=126) var på 7 µg/dag.
Når man ser bort fra bidraget fra kosttilskudd (vedlegg 10), var inntaket av alle målte vitaminer og mineraler med unntak av vitamin C og jod, lavere hos kvinner enn hos menn. Uten bidraget fra kosttilskudd var inntaket av vitamin D, folat og selen lavere enn anbefalt for både menn og kvinner. Kvinner hadde i tillegg et noe lavere enn anbefalt inntak av kalsium. For vitamin D og selen for begge kjønn og folat for kvinner var inntaket også under gjennomsnittlig behov.
2.9.2 Utdanningsnivå
Inntak av energi og næringsstoffer blant menn og kvinner gruppert etter utdanningsnivå er presentert i tabell 28-31. Ingen store forskjeller i næringsstoffinntak ble sett verken for menn eller kvinner i henhold til utdanningsnivå.