1. Ansvarlige – kompetanse, oppgaver og samarbeid
Bruk av vanedannende legemidler kan føre til skadelig bruk og avhengighet. Kunnskap om de vanedannende legemidlene og formidling av dette til pasienten bør skje på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Det er et avgjørende utgangspunkt for god behandling og riktig bruk.
Ved ordinering av vanedannende legemidler vil lege en del ganger stå overfor kompliserte sykdomsbilder som stiller særlige krav til kompetanse for blant annet å unngå:
- Risiko for iatrogent avhengighetssyndrom
- Å vegre seg for å gå inn i slike kompliserte pasientsaker
Lege bør ha god kunnskap om:
- Vanedannende legemidler: virkningsprofil, indikasjoner, kontraindikasjoner, bivirkninger og farer for toleranseutvikling, skadelig bruk og iatrogent avhengighetssyndrom
- Alternative behandlingsmetoder
- Klinisk kommunikasjon
- Systemet for rekvirering av elektroniske resepter
For enkelte grupper vanedannende legemidler gjelder særskilte krav for ordinering og rekvirering:
- Sentralstimulerende legemidler (lovdata.no)
- Cannabinoider (lovdata.no)
- Substitusjonslegemidler, se forskrift om rekvirering og utlevering § 2-1 annet ledd bokstav c og d (lovdata.no).
For å sikre god ivaretakelse av pasientens helhetlige behov for utredning, behandling og oppfølging bør tverrfaglig tilnærming vurderes, for eksempel av et tverrfaglig oppfølgingsteam.
Iatrogent avhengighetssyndrom
Et avhengighetssyndrom (ICD-10 F10.2-F19.2 (ehelse.no)) som skyldes bruk etter ordinering av legemidler.
Vanedannende legemidler
- Barbiturater og barbituratlignende legemidler
- Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
- Cannabinoider
- Gammahydroksybutyrat
- Klometiazol
- Opioider
- Pregabalin
- Sentralstimulerende legemidler
Opplæringsressurser
- E-læringskurs i ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler (kompetansebroen), Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse
- Kvalitetsforbedringspakke om vanedannende legemidler, tilgjengelig i 2022, Senter for Kvalitet i Legetjenester
Øvrige kilder
Det er en lovpålagt oppgave å ha nødvendig kunnskap om å ordinere og rekvirere legemidler, jf. lov om helsepersonell § 4 og §11 (lovdata.no).
Fastlege bør enten rekvirere legemiddelet selv eller sikre at behandlingen koordineres når:
- Pasient er i behov av behandling med vanedannende legemidler. Unntak er når pasient er innlagt i døgnenhet, da er legen i døgnenheten ansvarlig for rekvireringen
- Forskjellige leger og/eller behandlingssteder behandler samme pasient med vanedannende legemidler samtidig
Hvis annen lege enn fastlege ordinerer og rekvirerer vanedannende legemidler på resept, er denne lege ansvarlig for behandlingen og nødvendig samarbeid med fastlege. Det kan for eksempel gjelde der pasient får langvarig poliklinisk oppfølging fra spesialisthelsetjenesten og hvor rekvirering av et vanedannende legemiddel er en sentral del av behandlingen. Denne legen skal kjenne til den sentrale rollen fastlege har. Pasient skal informeres om at nødvendig kommunikasjon med fastlege vil finne sted.
Virksomhetsledere i helseforetak og legetjenester i kommunen skal ha rutiner som sikrer nødvendig samarbeid og god og enkel kommunikasjon med fastlege om behandling med vanedannende legemidler og sikre at opplysningsplikten overholdes.
Ved fastleges planlagte fravær bør fastlege avtale med pasient om reseptfornyelser på vanedannende legemidler i aktuelle periode. Fastleger i praksisfelleskap skal ha interne prosedyrer for ordinering og rekvirering ved en fastleges fravær.
Også for pasienter utenfor fastlegeordningen er det viktig at rekvirering kommer frem av reseptformidler og kjernejournal.
Fastleges øvrige plikter (listen er ikke uttømmende):
- Henvisning til spesialisthelsetjenesten.
- Opplysningsplikt og meldeplikt om krav til førerkort
- Meldeplikt til barnevern
Fastlege skal koordinere legemiddelbehandlingen til innbyggerne på listen, jf. forskrift om fastlegeordning i kommunene § 25 (lovdata.no).
Virksomhetsledere har ansvar for legemiddelhåndtering herunder å ha forsvarlige systemer for organisering, samarbeid og informasjonsflyt, dette gjelder også mellom virksomheter, jf. forskrift om legemiddelhåndtering § 4 (lovdata.no).
For pasienter som får langvarig behandling med vanedannende legemidler bør legevaktslege unntaksvis videreføre denne, eksempelvis hvis fastlege ikke er tilgjengelig ved reseptfornyelse og det er risiko for alvorlige abstinensreaksjoner. I slike tilfeller bør legevaktslege også gi eller rekvirere minste antall nødvendige tabletter på resept frem til pasient kan kontakte sin fastlege eller lege som er ansvarlig for langvarig behandling med vanedannende legemidler.
Legevaktslege bør sende epikrise samme dag til pasients faste lege og det helsepersonellet som trenger opplysningene for å kunne gi pasienten forsvarlig oppfølging. Pasient skal gis kortfattet informasjon om innholdet i epikrisen, formidlet på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Pasient bør gis mulighet til å opplyse om hvem epikrisen sendes til.
Hvis pasient ikke samtykker til å dele informasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell, bør legevaktslege vurdere grundig om rekvirering er i samsvar med krav om faglig forsvarlighet. Lege må dokumentere nødvendige opplysninger.
Legevakt skal ha rutiner for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid mellom legevakt, fastlege og spesialisthelsetjenesten. Rutinene skal være kjent for alle som arbeider ved legevakten.
Legevakt behandler i hovedsak akuttmedisinske problemstillinger og har ofte begrenset kunnskap og tilgang til helseopplysninger om pasienten, det er derfor spesielt viktig å utvise forsiktighet ved rekvirering av vanedannende legemidler. Legevaktslegen har informasjonsplikt til fastlege og eventuell annet helsepersonell, jf. lov om helsepersonell § 4, §25 og §45 (lovdata.no).
Kommunen skal ha rutiner for ordinering, rekvirering og håndtering av legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid i og mellom helsetjenesten i kommunen og spesialisthelsetjenesten. Rutinene skal være kjent for alle som har arbeid som berører ordinering, rekvirering og håndtering av legemidler i kommunen.
- Kvalitetsforbedringsprosjekt om vanedannende legemidler, Molde kommune
- Kvalitetsforbedringspakker for kommuner og allmennleger som legemiddelgjennomgang (skilnet.no). Kvalitetspakke om vanedannende legemidler, tilgjengelig i 2022, Senter for Kvalitet i Legetjenester
Kommuner har lovpålagte plikter for å ha nødvendige styringssystemer med hensyn til legemiddelhåndtering, jf. lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 4-1, forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 6, forskrift om legemiddelhåndtering § 4, forskrift om fastlegeordning i kommunene § 8 (lovdata.no).
Ved overføring av behandlingsansvar bør lege i spesialisthelsetjenesten informere pasient om at det er fastlege eller annen behandlende instans som overtar behandlingsansvar og videre oppfølging, herunder ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept.
Epikrise som sendes fastlege og/eller andre relevante instanser skal inneholde nødvendig informasjon om indikasjon, varighet, oppfølging og nedtrapping, samt hvem fastlege kan kontakte for råd og veiledning.
Pasient skal gis kortfattet informasjon om innholdet i epikrise, formidlet på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Pasient bør gis mulighet til å opplyse om hvem epikrise skal sendes til.
Helseforetak skal ha rutiner for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid med fastleger og kommunehelsetjenesten for øvrig. Rutinene skal være kjent for alle som rekvirerer og ordinerer vanedannende legemidler i helseforetaket.
Spesialisthelsetjenesten plikter å samarbeide og informere fastlegen når det er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp, jf. lov om helsepersonell § 4 første og annet ledd, lov om spesialisthelsetjenesten §§2-2 og 6-3 (lovdata.no)
Det er lovpålagt krav om å sende epikrise ved utskrivning, jf. lov om helsepersonell § 45 a (lovdata.no) og Helsedirektoratets kommentarer til dokumentasjonsplikt for epikriser hvor nærmere innhold i epikrise er angitt.
Sist faglig oppdatert: 19. oktober 2021