Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Dette er Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren.no er et gratis verktøy fra Helsedirektoratet, som hjelper deg med å sette sammen et sunt kosthold basert på de norske kostrådene.

Med Kostholdsplanleggeren.no kan du sette sammen sunne ukesmenyer. Du kan velge matvarer og matretter fra en liste eller legge til dine egne.

Du kan lage menyer tilpasset barn og voksne og med ulikt aktivitetsnivå. Du kan lage menyer tilpasset gravide og ammende.

Kostholdsplanleggeren er gratis å bruke, men for å lagre menyer, må du logge inn.

Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Verktøy for sunt kosthold

Kostholdsplanleggeren kan brukes av alle som vil vite hva maten inneholder og som vil planlegge eget kosthold.

Menyene du setter opp i Kostholdsplanleggeren kan bearbeides videre i andre programmer, for eksempel hvis du skal lage kostholdsplaner tilpasset pasienter eller andre med spesielle ernæringsbehov.

Brukes i undervisning

Kostholdsplanleggeren brukes i faget «Mat og helse» i grunnskolen, undervisning for helsefag på videregående og ernærings- og helsefag i høyere utdanning, kostholdsopplæring og i ernæringsveiledning.

Materiell og veiledning

Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet har utviklet

Materiellet ble utviklet til den gamle versjonen av Kostholdsplanleggeren (før 2022), men mye av innholdet er fortsatt gyldig.

Referere til Kostholdsplanleggeren

Dersom du skal bruke Kostholdsplanleggeren som kilde i eksamensbesvarelse eller i en vitenskapelig publikasjon, anbefaler vi å gjøre det på følgende måte:

Helsedirektoratet og Mattilsynet. (2022). Kostholdsplanleggeren. Hentet fra www.kostholdsplanleggeren.no

Datagrunnlag

Kostholdsplanleggeren henter data fra Matvaretabellen, mål og vekt for matvarer, norske anbefalinger for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet og matvarer og andre næringsstoffer som brukerne legger inn i sine menyer.

Kostholdsplanleggeren oppdateres jevnlig med data fra Matvaretabellen og de gjeldende anbefalingene fra Helsedirektoratet for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratets kostråd (helsenorge.no)

Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Kostholdsplanleggeren eies og driftes av Helsedirektoratet.

Mattilsynet eier og drifter Matvaretabellen. Les mer om Matvaretabellen (matportalen.no)

Kostholdsplanleggeren flyttes

Helsedirektoratet overtok høsten 2022 drift og utvikling av Kostholdsplanleggeren fra Mattilsynet. Les hva det betyr for deg som allerede bruker Kostholdsplanleggeren, eller som har elever, studenter eller ansatte som gjør det.

Personvern

Helsedirektoratet har plikt til å sørge for at personopplysninger som samles inn gjennom Kostholdsplanleggeren blir behandlet i tråd med personvernpolicy for Kostholdsplanleggeren og gjeldende regelverk.

For mer informasjon, se personvernerklæring for Kostholdsplanleggeren

Følgende opplysninger samles inn når du bruker Kostholdsplanleggeren:

  • Når du logger deg inn gjennom autentiseringsleverandører (Feide eller ID-porten), får vi oversendt en anonymisert tallkode fra Feide og ID-porten. Helsedirektoratet kan ikke spore tallkoden tilbake til ditt navn eller epost. Vi vet bare at noen har logget seg inn.
  • Når du bruker tjenesten og du oppretter, redigerer og lagrer ukesmenyer eller skriver tekst i fritekstfeltene, samles disse opplysningene inn
  • Når du deler informasjon

Privatpersoner

Når du bruker Kostholdsplanleggeren som privatperson er det Helsedirektoratet som er ansvarlig for å behandle dine personopplysninger og som skal behandle disse i samsvar med personvernerklæringen for Kostholdsplanleggeren og gjeldende regelverk.

Personvernerklæring for Kostholdsplanleggeren

Elever, studenter og brukere av Kostholdsplanleggeren i jobb

Når du bruker Kostholdsplanleggeren som elev, student eller som ansatt i en virksomhet er det din skole/utdanningsinstitusjon/arbeidsplass som er behandlingsansvarlig for dine personopplysninger. Helsedirektoratet skal da behandle opplysningene i henhold til en databehandleravtale som er inngått mellom Helsedirektoratet og din skole/utdanningsinstitusjon/arbeidsplass.

Databehandleravtale med Helsedirektoratet

Skoler, utdanningsinstitusjoner og andre virksomheter kan velge å ta Kostholdsplanleggeren i bruk for egne elever, studenter og ansatte. For at de skal kunne gjøre det, så må de inngå databehandleravtale med Helsedirektoratet.

Virksomheter som tidligere har inngått avtale med Mattilsynet må inngå ny databehandleravtale med Helsedirektoratet.

Kontakt oss

Først publisert: 17.08.2022 Sist faglig oppdatert: 22.02.2023 Se tidligere versjoner