Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Dette er Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren.no er utviklet av Mattilsynet og Helsedirektoratet og er et verktøy som hjelper deg til å sette sammen et sunt kosthold basert på kostrådene.

Du kan se hva maten inneholder og sammenligne ulike matvarer, velge matvarer og matretter fra en liste eller legge til dine egne matvarer og sette sammen måltider, retter og menyer. Du får en oversikt over summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og menyer og kan sammenlikne dette med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer knyttet til alder og aktivitetsnivå.

Kostholdsplanleggeren.no har blant annet eksempelmenyer for gravide, ammende, barn, unge og voksne.

Kostholdsplanleggeren er gratis å bruke, men for å lage og lagre menyer må du logge inn.

Menyene du setter opp i Kostholdsplanleggeren kan bearbeides videre i andre programmer, for eksempel hvis du skal lage kostholdsplaner tilpasset pasienter eller andre med spesielle ernæringsbehov. Du kan dele menyer via en lenke eller med QR-kode og du kan laste de ned som Excel-ark.

Brukes i undervisning

Kostholdsplanleggeren brukes i faget «Mat og helse» i grunnskolen, undervisning for helsefag på videregående og ernærings- og helsefag i høyere utdanning, kostholdsopplæring og i ernæringsveiledning.

Materiell og veiledning

Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet har utviklet oppgaver for bruk i Kostholdsplanleggeren på 8. til 10. trinn (mhfa.no).

Referere til Kostholdsplanleggeren

Dersom du skal bruke Kostholdsplanleggeren som kilde i eksamensbesvarelse eller i en vitenskapelig publikasjon, anbefaler vi å gjøre det på følgende måte:

Helsedirektoratet og Mattilsynet (2022). Kostholdsplanleggeren. Hentet fra www.kostholdsplanleggeren.no.

Datagrunnlag

Kostholdsplanleggeren henter data fra Matvaretabellen, mål og vekt for matvarer, referanseverdier for energi og næringsstoffer, samt matvarer og andre næringsstoffer som brukerne legger inn i sine menyer.

Kostholdsplanleggeren oppdateres jevnlig med data fra Matvaretabellen og er i tråd med gjeldende referanseverdier for energi og næringsstoffer fra Helsedirektoratet.

I forbindelse med siste oppdatering av profilene i kostholdsplanleggeren er følgende endringer blitt gjort januar 2024:

  • Nye aldersgrupper: Aldersgruppene er tilpasset og harmonisert med den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
  • Institusjon: For nøkkelrådskost og energi- og næringstettkost er energibehovet satt til 8.5 MJ og næringsstoffbehovet er et gjennomsnitt av kvinner og menn i aldersgruppen 70+.
  • Generell: Energibehovet er satt til 10 MJ og næringsstoffbehovet er et gjennomsnitt av kvinner og menn i aldersgruppene 18-24 år, 25-50 år og 51-70 år (gravide, ammende og eldre 70+ er ikke inkludert).

Helsedirektoratets kostråd (helsenorge.no)

Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Kostholdsplanleggeren eies og driftes av Helsedirektoratet.

Mattilsynet eier og drifter Matvaretabellen. Les mer om Matvaretabellen (matportalen.no).

Personvern

Helsedirektoratet har plikt til å sørge for at personopplysninger som samles inn gjennom Kostholdsplanleggeren blir behandlet i tråd med personvernpolicy for Kostholdsplanleggeren og gjeldende regelverk.

For mer informasjon, se personvernerklæring for Kostholdsplanleggeren.

Databehandleravtale med Helsedirektoratet

Skoler, utdanningsinstitusjoner og andre virksomheter kan velge å ta Kostholdsplanleggeren i bruk for egne elever, studenter og ansatte. For at de skal kunne gjøre det, så må de inngå databehandleravtale med Helsedirektoratet (omtales i personvernerklæringen).

Virksomheter som tidligere har inngått avtale med Mattilsynet må inngå ny databehandleravtale med Helsedirektoratet.

Kontakt oss

Først publisert: 17.08.2022 Siste faglige endring: 15.01.2024 Se tidligere versjoner