Forbruket av smør har stort sett holdt seg mellom 3 og 4 kilo per person per år de siste tjue årene (Figur 21). Fra 2023 til 2024 har forbruket økt fra 3,5 til 3,7 kilo per person.
Margarinforbruket har gått mye ned over tid, og gikk også noe ned i 2024, fra 7,5 til 7,4 kilo per person (Figur 21). Forbruket av flytende margarin var ca. 0,4 kilo per person i 2015, 0,6 kilo i 2019 og ca. 0,5 kilo i 2023 og 0,4 kilo per person i 2024.
Figur 21
Ifølge SSBs kostholdsstatistikk gikk mengden margarin, smør og vegetabilsk olje solgt fra dagligvarehandelen ned med gjennomsnittlig 0,5 kilo per person fra 2019 til 2023, og utgjorde 9,9 kilo per person i 2023. Mengden margarin gikk ned med 0,4 kilo og vegetabilske oljer med 0,2 kilo (Figur 22). Mengden smør og flytende smør/margarin var lik i 2019 og 2023.
Figur 22
I Helsedirektoratets kostråd anbefales det å velge planteoljer med umettet fett og myk margarin laget av disse, fremfor smør, smørblandinger, hard margarin og tropiske oljer som palme- og kokosolje. I kostholdsundersøkelsen blant voksne, Norkost 4 (2022–23), var gjennomsnittlig daglig inntak av smør/bremykt 6 gram, margarin 4 gram, matolje 4 gram og lettmargarin/brelett 2 gram. Det aller meste av margarinen er myk margarin.