Kapittel 4.7 Melk og meieriprodukter

Forbruket av melk (helmelk, lettmelk og skummet melk) har gått betydelig ned over tid. Forbruket gikk fra 127 til 74 kilo per person per år fra 1999 til 2024. Fra 2023 til 2024 var det ingen endring i totalt melkeforbruk (Figur 18). Det har vært en betydelig overgang fra fete til magre melketyper siden 1980-årene, men i de senere år har nedgangen vært størst for melketypene med mindre fett. Forbruket av helmelk har holdt seg stabilt på et lavt nivå, men har gått opp i 2024. Forbruket av lettmelk med 1-1,5 prosent fett gikk opp i 2024, mens forbruket av skummet melk og lettmelk med opptil 0,7 prosent fett gikk ned.  

Forbruket av yoghurt har økt med 16 prosent siden 2014, og økte også i 2024.   

Figur 18

Forbruket av ost er omtrent doblet siden 1970-årene (Figur 19). Forbruket har økt med 12 prosent siden 2014, og økte også i 2024, til ca. 20 kilo per person per år. Forbruket av fløte, inkludert rømme har holdt seg mellom 7 og 8 kilo per person per år de siste tjue årene. Forbruket gikk noe opp fra 2023 til 2024.  

Fra 1999 til 2024 har forbruket av egg økt fra 10,8 til 13,6 kilo per person per år. De siste ti årene har forbruket av egg økt med 5 prosent, og forbruket gikk også noe opp i 2024 (Figur 19).  

Figur 19

Ifølge SSBs kostholdsstatistikk økte mengden ost solgt fra dagligvarehandelen med 1,9 kilo per person fra 2019 til 2023, og utgjorde i gjennomsnitt 17,5 kilo per person i 2023. Ost med mer enn 17 prosent fett økte med gjennomsnittlig 1,2 kilo per person fra 2019 til 2023, og utgjorde 80 prosent av osten solgt fra dagligvarehandelen i 2023 (Figur 20). Ost med 8–17 prosent fett økte med 0,6 kilo per person fra 2019 til 2023, mens ost med mindre enn 8 prosent fett gikk opp med 0,1 kilo per person. 

Figur 20

KostrådHa et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett

Anbefalt mengde3 porsjoner melk og meieriprodukter daglig
Status18 prosent spiser i tråd med kostrådet (Norkost 4)

I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag. Det anbefales å velge varianter med mindre fett. Tre porsjoner tilsvarer omtrent 5 dl melk eller meieriprodukter. For å bidra til å dekke behovet for jod bør to av porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt.  

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av melk og yoghurt ca. 2,1 dl per dag (1,7 dl blant kvinner og ca. 2,6 dl blant menn). Gjennomsnittlig inntak av ost var 48 gram per dag, mesteparten var hvitost og 25 prosent av denne var med mindre fett. Atten prosent (14 prosent av kvinner og 23 prosent av menn) oppfylte kostrådet om tre porsjoner melk eller meieriprodukter med mindre fett per dag, hvorav to porsjoner var melk eller yoghurt.   

Siste faglige endring: 26. november 2025