Kapittel 4.12 Selvforsyningsgrad

I 2024 var den foreløpig beregnede selvforsyningsgraden 41,3 prosent og dekningsgraden 79,1 prosent (Figur 28). I 2023 var selvforsyningsgraden 46,6 prosent og dekningsgraden 86,6 prosent. Selvforsyningsgraden korrigert for importert kraftfôr til husdyr var på 34,9 prosent i 2024, ned fra 41,6 prosent i 2023. 

Selvforsyningsgraden angir hvor stor andel av engrosforbruket av matvarer, regnet på energibasis, som kommer fra norsk produksjon. Dekningsgraden tar i tillegg hensyn til eksport av norske matvarer. Anslag for grensehandel er inkludert i selvforsynings- og dekningsgraden. Den potensielle selvforsyningsgraden i Norge ved en eventuell krisesituasjon er langt større enn den beregnede.  

Selvforsyningsgraden har vært forholdsvis stabil i perioden fra 1950-tallet til 2024, med unntak av enkelte år. I 2023 og 2024 var den norske avlingen av hvete med matkornkvalitet lav. Dette slår spesielt mye ut i norskandelen av korn og selvforsyningsgraden i 2024. 

Figur 28

Siste faglige endring: 26. november 2025