Kapittel 4.13 Matvarepriser

Utviklingen i matvareforbruket påvirkes av prisutviklingen for de enkelte varegruppene. Matvaregruppene med størst økning i konsumprisindeksen fra 2015 til 2024 var Oljer og fett samt Fisk og sjømat (Tabell 6). Det er ugunstig at konsumprisindeksen har økt betydelig mer for fisk enn for kjøtt. Varegruppene Sukker, syltetøy, honning, sjokolade og sukkervarer og Mineralvann, leskedrikker og juice hadde den laveste økningen i konsumprisindeksen i denne perioden. 

Fra 2023 til 2024 har både totalindeksen og konsumprisindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt, og det er varegruppene Fisk og sjømat og Mineralvann, leskedrikker og juice som har hatt størst prisøkning, mens Kaffe, te og kakao har økt minst i pris. Bortfallet av særavgifter i 2021 har hatt betydning for prisutviklingen på sukkerholdige varer de siste årene.  

Tabell 6

Konsumprisindeksen for matvarer (2015 = 100)

 

1999

2009

2015

2019

2021

2022

2023

2024

Kjøtt

95

103

100

102

108

119

131

136

Fisk og sjømat

71

86

100

122

125

136

151

163

Melk, ost og egg

71

93

100

106

108

113

122

129

Oljer og fett

62

90

100

120

127

142

157

167

Brød og kornprodukter

75

91

100

106

109

117

129

136

Frukt

79

85

100

108

110

115

131

136

Grønnsaker, inkl. poteter

76

92

100

106

110

117

132

139

Sukker, syltetøy, honning, sjokolade og sukkervarer

86

99

100

103

991

102

110

117

Andre matvarer

84

94

100

106

110

116

125

132

Kaffe, te og kakao

83

79

100

100

99

116

129

131

Mineralvann, leskedrikker og juice

57

78

100

112

1012,3

101

108

116

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer i alt

78

92

100

106

108

115

126

132

Konsumprisindeks total

73

90

100

111

116

123

130

134

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

1 Særavgiften på sjokolade- og sukkervarer ble fjernet med virkning fra 1. januar 2021.

2 Særavgiften på alkoholfrie drikkevarer ble redusert med virkning fra 1. januar 2021.

3 Særavgiften på alkoholfrie drikkevarer ble fjernet med virkning fra 1. juli 2021.

 

Siste faglige endring: 26. november 2025