Kapittel 4.4 Poteter

Forbruket av matpoteter har gått mye ned over tid, mens forbruket av potetprodukter har økt (Figur 8). Forbruket av poteter som går til produksjon av potetprodukter som pommes frites og chips, har vært høyere enn forbruket av matpoteter siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2023 til 2024 gikk forbruket av matpoteter opp med ca. 5 kilo per person, mens forbruket av potetprodukter gikk ned med ca. 1 kilo per person. Poteter er en lagringsvare, og det kan oppstå svingninger i engrosforbruket fra år til år.  

Figur 8

I 2024 ble 45 prosent av de norskproduserte potetene brukt til produksjon av pommes frites og potetchips, mens matpoteter utgjorde 27 prosent (Figur 9). 

Figur 9

Ifølge Helsedirektoratets kostråd hører poteter med i et sunt og variert kosthold, men poteter er ikke inkludert i mengdeanbefalingen for frukt, bær og grønnsaker. Det anbefales å begrense inntaket av bearbeidede potetprodukter tilsatt salt og fett, som pommes frites og potetchips.  

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av poteter og potetprodukter 53 gram per dag, 39 gram blant kvinner og 67 gram blant menn. Kokte og stekte poteter utgjorde mesteparten av potetinntaket. I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig inntak av poteter og potetprodukter 17 gram blant 4-åringer, 29 gram blant 9-åringer og 33 gram blant 13-åringer.  

Siste faglige endring: 26. november 2025