De siste ti årene har forbruket av nøtter gått noe ned, mens forbruket av oljeholdige frø og frukter har endret seg lite (Figur 7). Forbruket av belgfrukter (tørre erter, bønner og linser) har ligget mellom 2,4 og 4,7 kilo per person per år siden 2000, men det gikk ned til like under 4 kilo i 2024.
Figur 7
Ifølge SSBs kostholdsstatistikk økte mengden konserverte belgvekster (tørre og i lake) solgt fra dagligvarehandelen fra 1,6 til 1,9 kilo per person per år fra 2019 til 2023. Mengden nøtter og frø solgt fra dagligvarehandelen forandret seg lite i denne perioden, og utgjorde i gjennomsnitt 3,5 kilo per person per år i 2019 og 2023.
I Helsedirektoratets kostråd anbefales det å gjerne velge belgfrukter som bønner, linser og erter til middag minst én gang i uken, og som tilbehør eller pålegg. Det anbefales videre å spise 20–30 gram usaltede nøtter hver dag. Dette tilsvarer en liten håndfull. Det er også anbefalt å inkludere frø i kostholdet.
I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittsinntaket av belgfrukter rundt 50 gram per uke både for kvinner og menn. Gjennomsnittsinntaket av usaltede nøtter var 3 gram per dag for kvinner og menn, og kun 5 prosent spiste minst 20 gram per dag. Inntaket av saltede nøtter var 3 gram per dag.
