Forbruket av fisk og sjømat er basert på tall for omsetning fra grossist til dagligvarehandel og storhusholdning. Forbruket er målt i produktvekt, dvs. i den form de er anskaffet, og omregnet til filet og hel urenset fisk (rund vekt). Se mer om metode og datakilde i kapittelet om datagrunnlaget.
Forbruket av fisk og sjømat målt i produktvekt har ligget mellom 18 og 22 kilo per person per år i perioden 2003–2024 (Tabell 2 og Figur 10). Omregnet til hel urenset fisk (rund vekt) har forbruket ligget mellom 30 og 37 kilo og omregnet til filetvekt på 12–15 kilo per person per år i perioden.
Forbruket av fisk og sjømat har hatt en nedadgående trend over tid. Fra 2014 til 2024 har forbruket av fisk og sjømat gått ned med 18 prosent (regnet som hel urenset fisk), og det gikk også ned fra 2023 til 2024.
Figur 10
De mest omsatte produktene/typene fisk og sjømat er farseprodukter inkludert pålegg og laks og torsk (Figur 11).
Figur 11
Ifølge SSBs kostholdsstatistikk gikk mengden fisk og sjømat solgt fra dagligvarehandelen ned med gjennomsnittlig 0,7 kilo (spiselig mengde) per person fra 2019 til 2023, og utgjorde i overkant av 11 kilo per person i 2023. Merk at ferdigretter basert på fisk og sjømat kommer i tillegg, se figur 17.
Mengden gikk ned for de fleste av varegruppene av fisk og sjømat fra 2019 til 2023, med unntak for skalldyr og annen sjømat som gikk opp med 0,2 kilo per person (Figur 12). Fiskekaker, fiskeboller, panert fisk og fiskepålegg utgjorde nesten halvparten av mengden fisk og sjømat solgt fra dagligvarehandelen i 2023. Merk at mager fisk og fet fisk også inngår i varegrupper for fiskeprodukter.
Figur 12
KostrådVelg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt 
Anbefalt mengde300–450 gram fisk hver uke. Minst 200 gram bør være fet fiskI Helsedirektoratets kostråd er anbefalt inntak av fisk 300–450 gram hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Mengdene gjelder spiseklart produkt. Sjømat som skalldyr og skjell kan gjerne inngå i et sunt og variert kosthold, selv om det ikke inngår i mengdeanbefalingen for fisk.
Ifølge Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av fisk og fiskeprodukter, omregnet til tilberedt ren fisk, 231 gram per uke (203 gram blant kvinner og 266 gram blant menn). Tjueni prosent (27 prosent av kvinner og 31 prosent av menn) spiste minst 300 gram tilberedt fisk per uke.
Gjennomsnittlig inntak av tilberedt fet fisk var 105 gram per uke (84 gram blant kvinner og 126 gram blant menn). Nitten prosent (17 prosent av kvinner og 21 prosent av menn) spiste minst 200 gram tilberedt fet fisk per uke. Inntaket av skalldyr var ca. 20 gram per uke.
Gjennomsnittlig inntak av fisk og fiskeprodukter var høyere blant de eldre enn de yngre (Norkost 4).