Engrosforbruket av korn økte fra 1970 til midten av 2000-tallet, men har siden gått ned. Kornforbruket endret seg lite fra 2023 til 2024, og var begge årene på ca. 80 kilo per person per år (Figur 1).
Med korn menes her både matkorn, mel, bakervarer, ris og mel/stivelseprodukter av mais som anvendes til mat. Ved beregning av engrosforbruket av korn er alt korn omregnet til mel.
Figur 1
Av det totale engrosforbruket av korn utgjorde omsetningen av matmel fra norske møller 57 prosent i 2024. Melet fra møllene blir produsert på grunnlag av både norsk og importert matkorn. Nettoimport av bearbeidede kornprodukter (omregnet til mel) utgjorde 34 prosent av totalt kornforbruk i 2024. Det resterende var ris, maisprodukter og importert ferdigmel, dette utgjorde 9 prosent av kornforbruket.
Hvete er det kornslaget som har dominert kornforbruket i lang tid, og hvete utgjorde 47 prosent av kornforbruket i 2024 (Figur 2). Ris, havre og rug utgjorde henholdsvis 7, 6 og 3 prosent av kornforbruket. Importerte bearbeidede kornprodukter (som kjeks, rundstykker, kaker og pastavarer omregnet til mel) har utgjort en stadig økende andel av kornforbruket, og andelen har økt fra 12 prosent i 1999 til 31 prosent i 2014 og videre til 34 prosent i 2024.
Figur 2
Statistikken for omsetning av matmel fra norske møller (inkludert importert mel og korn) kan si noe om forbruket av sammalt mel, men totalt forbruk av sammalt mel kan ikke angis fordi det mangler opplysninger om sammalt mel i importerte bearbeidede kornprodukter og i importert ferdigmel. Omsetningen av matmel fra norske møller utgjorde 81 prosent av totalt kornforbruk i 1999, men denne andelen har gått ned over tid, til 57 prosent av totalt kornforbruk i 2024.
Mengden sammalt mel (sammalt hvete, spelt og rug, kli til mat, byggryn, havregryn og havremel) omsatt fra norske møller har ligget på rundt 11–13 kilo per person per år i perioden 1999 til 2024, og var drøyt 12 kilo per person per år både i 1999 og 2024 (Figur 3). Etter en nedgang fra 2018 til 2023, har mengden sammalt mel fra norske møller økt i 2024.
Andelen sammalt mel av melomsetningen fra norske møller økte fra 17 prosent i 1999 til 27 prosent i 2018, men gikk ned til 23 prosent i 2023. I 2024 har andelen sammalt mel økt til 28 prosent.
Figur 3
Type sammalt mel som er omsatt fra norske møller har endret seg over tid. Fra 1999 til 2024 økte andelen havremel og havregryn fra ca. 3 til 9 prosent, sammalt hvete fra 11 til 12 prosent, sammalt rugmel fra 3 til 4 prosent og kli fra 0,4 til 1,2 prosent.
Ifølge SSBs kostholdsstatistikk har mengden kornvarer solgt fra dagligvarehandelen økt med gjennomsnittlig ca. 3 kilo per person fra 2019 til 2023, og var på drøyt 74 kilo per person i 2023. Merk at ferdigretter med kornvarer og brødvarer med pålegg/fyll, pizza og pai kommer i tillegg, se figur 17.
Fra 2019 til 2023 økte mengden brød (inkludert knekkebrød/flatbrød m.m.) solgt fra dagligvarehandelen med 2,5 kilo per person per år, og utgjorde ca. 50 kilo per person i 2023 (Figur 4). Varegruppen kaker, smurte lefser og søt kjeks økte med 0,4 kilo per person, tilsvarende en økning på 11 prosent, mens frokostkorn gikk ned med 0,3 kilo per person. Det var mindre endring for de andre kornvaregruppene.
Figur 4
I 2023 utgjorde brød (inkludert knekkebrød og flatbrød m.m.) 67 prosent av total mengde kornvarer, mens mel, gryn og ris utgjorde 20 prosent og kaker, smurte lefser og søt kjeks utgjorde 6 prosent (Figur 5). Det var tilsvarende fordeling i 2019.
Figur 5
Brød (inkludert knekkebrød og flatbrød) solgt fra dagligvarehandelen er inndelt etter fiberinnhold i SSBs kostholdsstatistikk. Det ble solgt mest brød med 3–5,9 prosent fiber både i 2019 og 2023. Brød med lavt fiberinnhold (mindre enn 3 prosent fiber) gikk opp med drøyt 3 kilo fra 2019 til 2023, og brød med minst 6 prosent fiber gikk ned med 0,8 kilo per person. Merk at siste tall publisert i denne statistikken er for 2023 og ikke 2024 som i matforsyningsstatistikken.
KostrådLa grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag
Anbefalt mengdeMinst 90 gram fullkorn daglig I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å spise grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter som en del av minst to måltider hver dag. Inntaket bør være på minst 90 gram fullkorn hver dag.
I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av fullkorn 57 gram per dag (50 gram blant kvinner og 64 gram blant menn). Nitten prosent (16 prosent av kvinner og 23 prosent av menn) spiste minst 90 gram fullkorn per dag. I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig inntak av fullkorn rundt 50 gram blant 4- og 9-åringer og rundt 45 gram blant 13-åringer.
I Norkost 4 var gjennomsnittlig inntak av brød (inkl. knekkebrød) 140 gram per person per dag. Dette fordelte seg på 32 prosent brød med 0-25 prosent sammalt mel, 14 prosent med 25-50 prosent sammalt mel, 27 prosent med 50-75 prosent sammalt og 23 prosent med 75-100 prosent sammalt mel (og 3 prosent uspesifisert). Det vil si at halvparten av brødinntaket var brød med minst 50 prosent sammalt mel og den andre halvparten var brød med under 50 prosent sammalt mel.