Kapittel 4.10 Brus, mineralvann, sjokolade og sukkervarer

Omsetningen av brus og mineralvann gikk samlet sett opp fra 9 til 87 liter per person per år i perioden 1950–1990, og har siden økt til 136 liter i 2024 (Tabell 3). 

Tabell 3

Brus- og mineralvannomsetning. Liter per person per år.

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Brus tilsatt sukker1

59

55

54

52

47

45

48

48

44

43

42

brus

55

51

50

47

42

38

40

39

35

35

33

energidrikker

3,1

3,2

3,7

4,4

4,8

6,2

7,9

8,6

8,2

7,8

8,6

brus m/ fruktjuice

0,7

0,6

0,5

0,3

0,2

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

Brus tilsatt søtstoff2

38

39

41

44

46

50

62

74

72

72

73

brus

38

38

40

44

45

48

60

70

67

67

68

energidrikker

0,3

0,4

0,4

0,4

1,1

1,5

2,4

4,0

5,2

5,4

5,5

Vann på flaske

18

17

17

17

20

18

18

19

19

19

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

115

111

112

113

113

113

129

141

135

134

136

1Inkluderer brus med sukker, brus med fruktjuice og energidrikker med sukker, men ikke cider.

2Inkluderer brus tilsatt søtstoff og energidrikker tilsatt søtstoff.

Kilde: Bryggeri- og drikkevareforeningen

Merk at grensehandel ikke er inkludert i statistikken for omsetning av brus og mineralvann, se mer om anslag for grensehandel i kapittel om datagrunnlaget. 

Omsetningen av brus tilsatt sukker var på sitt høyeste nivå i 1997 med 93 liter per person per år (Figur 24). Den holdt seg rundt 60 liter per person per år fra 2007 til 2014, og minket siden til 45 liter i 2019. I løpet av pandemien økte omsetningen av brus tilsatt sukker til 48 liter per person i 2020 og 2021, men har gått ned til 42 liter i 2024. I perioden 2014–2024 gikk omsetningen av brus tilsatt sukker (ekskl. energidrikk og brus tilsatt fruktjuice) ned fra 55 til 33 liter per person per år (Tabell 3). Den betydelige nedgangen i omsetningen av vanlig brus tilsatt sukker er noe oppveiet av økningen i omsetningen av energidrikker tilsatt sukker. 

Omsetningen av brus tilsatt søtstoff har økt betydelig, og har de siste årene vært langt høyere enn omsetningen av brus tilsatt sukker (Figur 24). Omsetningen av brus tilsatt søtstoff økte fra 38 til 50 liter per person per år fra 2014 til 2019, og var da for første gang større enn omsetningen av brus tilsatt sukker. Omsetningen av brus tilsatt søtstoff har ligget over 70 liter per person per år siden 2021, og økte fra 72 til 73 liter fra 2023 til 2024.  

Omsetningen av vann på flaske (med og uten kullsyre) var mellom 18 og 19 liter per person per år i perioden 2019–2023, og gikk opp til 21 liter i 2024 (Figur 24).  

Figur 24

Fra 2014 er det informasjon om omsetningen av energidrikker og brus tilsatt fruktjuice (Tabell 3). Omsetningen av energidrikker har økt betydelig siden 2014, fra totalt 3,4 til ca. 14 liter per person i 2024 (Figur 25). For energidrikker tilsatt sukker økte den fra 3,1 til 8,6 liter per person per år til 2021. Den gikk siden noe ned, men har igjen økt til 8,6 liter. Omsetningen av energidrikker tilsatt søtstoff har økt fra 0,3 til 5,5 liter per person fra 2014 til 2024. 

Omsetningen av brus tilsatt fruktjuice har minket fra 0,7 til 0,1 liter per person per år i perioden 2014–2024 (Tabell 3).  

Figur 25

For brus og mineralvann viser SSBs kostholdsstatistikk tilsvarende trender som omsetningsstatistikken for brus og mineralvann. 

Ifølge Norske Spisefakta har bruk av energidrikker med koffein økt betydelig siden 2013 og særlig blant de yngste aldersgruppene (Figur 26) og blant de med lav utdanning. 

Figur 26

Den samlede mengden av snacks, is, godteri, sjokolade og energi- og proteinbarer solgt fra dagligvarehandelen gikk opp fra 21,9 til 25,6 kilo per person fra 2019 til 2023, ifølge SSBs kostholdsstatistikk. Hver av disse varegruppene økte i perioden (Figur 27). Godteri gikk opp med gjennomsnittlig 1 kilo per person fra 2019 til 2023, til 5,4 kilo per person i 2023. Mengden energi- og proteinbarer solgt fra dagligvarehandelen hadde den største relative økningen, og ble mer enn doblet i denne perioden.

Figur 27 

I Helsedirektoratets kostråd anbefales det å drikke vann. Det anbefales å begrense drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste. Drikke med søtstoff kan være et alternativ til drikke med sukker, men bør også begrenses. Videre anbefales det å begrense godteri, sjokolade, snacks, chips, kjeks, is, søte pålegg, desserter og bakevarer som kaker og boller.  

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av saft og brus med sukker ca. 1 dl per dag og inntaket av saft og brus uten sukker mer enn dobbelt så høyt, ca. 2,3 dl per dag. Gjennomsnittlig inntak av sukker, sjokolade og søtsaker var 27 gram per dag. I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig inntak av saft/nektar/brus med sukker henholdsvis ca. 0,6, 1,5 og 2 dl blant 4-, 9- og 13-åringer, og inntak av sjokolade og søtsaker henholdsvis ca. 10, 20 og 30 gram.  

Siste faglige endring: 26. november 2025